Technika & zařízení

Před 100 lety dokázali pouze míchat, dnes už sami i vaří. Vybíráme kvalitní kuchyňský robot

Dnešní hospodyňky už nedají na kuchyňský robot dopustit. Na žebříčku vítaných svatebních darů si tento přístroj dlouhodobě drží jednu z předních pozic. Umí šlehat, míchat, hníst, mixovat, krouhat.

Pomele maso, mák a třeba i obilí, vylisuje šťávu z ovoce i všemožné zeleniny, vyrobí těstoviny, zvládne nasekat, na co si vzpomenete, včetně ledu. Nástavce na cukroví vytvoří jeden kousek jako druhý a pokud dostanete chuť na klobásy nebo třeba jitrnice, naplní vám uzeniny dle vašeho přání. Pro děti vyrobí lahodnou zmrzlinu a ty nejdokonalejší přístroje, jimž se říká food procesory, dokonce i uvaří. Trendem posledních let je toto všechno naakumulovat do jednoho jediného spotřebiče.

Kdysi musely stačit ruce

Ještě před takovými sty lety si naše prababičky musely vystačit s nožem, struhadlem a vlastníma rukama. Přitom počátkem 20. století se peklo z kynutého těsta velmi často a hospodyňky tak pravidelně posilovaly své bicepsy nekonečně dlouhým a fyzicky namáhavým, ručním hnětením těsta.

Zdroj foto: Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Nejstarší kuchyňský robot

Psal se rok 1914, kdy jeden americký inženýr, ve snaze ulehčit práci pekařům, sestrojil první jednoduchý hnětač poháněný elektromotorem s pracovní nádobou, jež pojmula 80 litrů těsta. Pro pekaře to byla veliká úleva od manuální práce. A trvalo dalších 5 let, než se vyrobila „domácí“ varianta tohoto přístroje a začala být dostupná i pro domácnosti. Očekávaný zájem zákazníků se ovšem nedostavil. Přístroj se svými 30 kily a 66 centimetry výšky nepůsobil zrovna elegantně a za tehdejší cenu, která byla 185 USD, což na dnešní české koruny znamenalo 62600 Kč, si to mohl dovolit málokdo.

Lepší řešení se objevilo až v roce 1927, kdy se na trh dostal menší a levnější přístroj a odezva byla veliká. Během prvních tří let se jich prodalo přes 20000 kusů.  Vývoj tohoto přístroje pokračoval dále a k funkci hnětení se postupně přidávaly další. První víceúčelový kuchyňský robot pro domácnosti byl s úspěchem představen až v roce 1971 pod názvem Le Magi-Mix a od toho dne se do výroby podobných přístrojů vrhlo mnoho firem. Vývoj je prakticky nepřetržitý a tak rok od roku přibývají menší, sofistikovanější a čím dál širší paletou funkcí disponující přístroje.

Nejmodernější kuchyňský robot

V současné době začínají na trh pronikat tzv. „chytré kuchyňské roboty“, které hravě zvládnou všechny výše vyjmenované úkony a kromě toho si samy naváží všechny ingredience a dokonce vaří, dusí či restují. S těmito stroji přišel konec připáleným hrncům, neboť přístroj se nespoléhá na člověka, ale zvládá si pokrm zamíchat sám, stejně jako si ohlídat potřebnou teplotu. Kromě klasického vaření ovládá i pomalé a parní vaření. Má v sobě zabudovaný tablet s připojením na wifi pro dotykové ovládání a disponuje mnoha stovkami receptů. Nevýhodou je jeho cena, jež se pohybuje někde kolem 20000 korun, což je ale podstatně míň, než stával gigantický stroj určený na hnětení těsta ze začátku 20. století.

Čím se řídit při nákupu kuchyňského robota

Výběr kuchyňského robotu není lehkým úkolem. Je to přístroj na dlouhá léta a tak je potřeba si jeho volbu pořádně promyslet.

Zdroj foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Funkce a příslušenství

Hned v úvodu jsme si vypsali všechny funkce, jimiž může takový robot disponovat. Může, ale nemusí. Je důležité vědět, že ne u všech typů je reálná takto široká paleta funkcí. Někdy neposkytuje všechny nástavce samotný výrobce a jindy by tolik funkcí neutáhnul samotný přístroj. Někdy se dá koupit robot pouze s omezeným příslušenstvím, ale s možností dodatečného dokupování různých nástavců. Pokud ale již předem víte, že je využijete, kupte si raději robota již s veškerým potřebným příslušenstvím. Vyjde to finančně levněji, než to pak dokupovat.

Velikost šlehací mísy

Dalším důležitým parametrem je velikost mísy. Zde platí přímá úměra: čím víc strávníků, tím větší mísa je potřeba, aby se tam vešly všechny suroviny. Mísy bývají o objemu od 0,5 litru až do 7 litrů. Pro představu tříčlenné rodině by měla stačit mísa o objemu 3 litry. Jste-li však profesionální pekaři, pak volte mísu co největší. Zde je dobré vědět o možnosti výškového nastavení šlehací metly. Pekařky určitě ocení možnost nastavit si metlu tak, aby dosáhla až na dno a promíchala důkladně všechny suroviny. Když už jsme u míchání, tak se ještě zmíníme o způsobu míchání. Existují dva a to planetární a středový. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ten vychází ze samotných pojmenování. Při středovém míchání se metla otáčí pouze kolem své osy, kdežto při planetárním se otáčí taky kolem své osy, ale zároveň ještě rotuje celý systém a kopíruje celý obvod mísy, tudíž nikde nezůstane nic nepromíchaného.

Jaké typy míchacích metel máme a k čemu slouží?

  1. Šlehací metla – vypadá jako balon, proto se jí někdy říká balonová a umí během chvilky ušlehat šlehačku, krém, sníh z bílků, majonézu i lehká těsta, například na piškot.
  2. Míchací metla – je plochá metla, jež dokáže lehce spojit různé polevy, krémy, náplně, ale i středně těžká těsta, například dortová.
  3. Hnětací hák – silný pomocník, který si snadno poradí s těžkými kynutými těsty, jako jsou třeba těsta na chleba nebo pizzu.
Zdroj foto: doomu / Shutterstock.com

Použitý materiál

Neméně důležitá je volba materiálu, z něhož je robot vyroben. Předurčuje dobu, po jakou vám bude robot sloužit a chcete-li, aby vám dlouho a bez problémů sloužil, pak volte mísu skleněnou nebo nerezovou a tělo i všechny závity kovové.   

Výkon (příkon)

Rozhodujícím faktorem výběru je výkon přístroje. Pokud nechcete, aby váš přístroj zvládl tak nanejvýš našlehat sníh z bílků, vybírejte vždy výkon co nejvyšší. Jen tak budete mít jistotu, že vám bez potíží pomele maso nebo nastrouhá i tvrdou zeleninu. Zde platí, že pokud je robot celokovový, je silný a výkonný. Výkonné přístroje disponují příkonem od 1000 W nahoru a ty špičkové pak od 1400 W výše.

Další dobře míněné rady

Moderní přístroje mívají pojistku proti přehřátí a proti spuštění. Kvalitě přístroje odpovídá i cena, proto se zde nevyplácí přílišné šetření. Kupujte modely celokovové a nejlépe ověřených značek.

Jako každá věc v kuchyni, i robot bude potřebovat údržbu. Vlastní tělo přístroje ošetřujeme pouze navlhčeným hadříkem. Jednotlivé součásti a příslušenství pak většinou bývají vhodné k mytí v myčce nádobí.

Kuchyňský robot je zařízení, které nelze jen tak schovat do skříňky nebo šuplíku, proto si před jeho nákupem rozmyslete, kam jej umístíte a zároveň, kde uložíte všechno příslušenství.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

A co napsat závěrem?

To nejdůležitější bylo řečeno. Teď už zbývá si vše dobře promyslet a mít při volbě kuchyňského robota „šťastnou ruku“, aby vám sloužil přinejmenším tak dlouho, jako sloužívaly staré dobré Ety kdysi našim babičkám.

Share this post

About the author

Jsem jednou z redaktorek tohoto webu. Psaní mě provází celým mým životem. Své první články jsem vytvořila už na základní škole, kde sloh byl mým nejoblíbenějším předmětem. Později jsem se věnovala povídkám a dnes píši hlavně mediální články pro tisk, texty na weby, blogy, magazíny, formální texty. Taky se věnuji korektuře českého jazyka. A o čem píši nejraději? Mám ráda "běžný život", přírodu, cestování, zajímám se o historii zajímavých míst hlavně v naší republice, o recepty a moudro našich babiček, miluju zvířata ..... no, a tom všem ráda i píši.