Krupicová polévka je doslova bleskovka, proto je tak oblíbená. Stačí použít pár ingrediencí a tradiční polévka je na stole. Přinášíme rychlý recept, který zvládne každý.
Krupicová polévka má v české kuchyní své nenahraditelné místo. Hlavní složkou této polévky je krupice, ať už ta obyčejná, nebo jemná krupička pro děti. Další ingredience závisí na vás a tom, co dům dal. Vzhledem k tomu, jak moc je univerzální, můžete do ní přidat prakticky cokoliv.
Inspirujte se rychlým receptem, který si zapamatujete raz dva.
Recept na krupicovou polévku
Krupicová polévka s vejcem patří mezi tradiční a rychlé polévky, které se zavděčí, když zrovna nestíháte připravit nic jiného. Je rychlá a nenáročná, nepotřebujete mnoho surovin a děti ji zbožňují.
Ingredience
Postup přípravy
- Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Nakrájenou mrkev vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo.
- Do másla přidejte krupici a míchejte.
- Jakmile krupice začne hnědnout, přidejte do ní vejce, pořádně promíchejte a všechno vložte do hrnce s vodou – dejte si pozor, aby se krupice nespálila.
- Polévku pořádně promíchejte, dochuťte dle libosti a vařte ještě 5 minut.
- Nakonec do polévky přidejte čerstvou nasekanou petrželovou nať nebo pažitku.
Doporučujeme: Připravte si také bleskovou mlékovou polévku, kterou milují i děti.
Jak vylepšit polévku z krupice?
Polévka krupicová bude chutnat o mnoho lépe, když ji připravíte ze samotného vývaru, proto mějte vždy v mrazáku pár vývarů navíc.
Krupicová polévka pro děti bude mnohem jemnější, když obyčejnou krupici vyměníte za dětskou krupičku, která je velmi jemná.
Do polévky můžete přidat i další druhy zeleniny, bude tak o něco více výživnější.
TIP: Jak zahustit polévku: 7 tipů na zahuštění polévky
Jaké druhy krupice známe
Je jasné, že krupice se nejvíce využívá v kuchyni. Získává se semletím tvrdé pšenice a je rozdělena na několik druhů. Právě dle tvrdosti obilniny. Známe krupici:
- hrubou,
- jemnou,
- jemně dehydrovanou,
- semolinovou – z této krupice se vyrábí například i těstoviny.
Nejoblíbenějším pokrmem je samostatná dětská krupice, která se sladí skořicí, kakaem či vanilkovým cukrem. Nicméně může se používat i k samostatnému zahuštění polévek namísto mouky, či k výrobě krupicových noků, halušek či knedlíků.
Zdroj: delicious.com.au, bonappetit.com
Další tipy na polévky