Kroupová polévka je pokrmem tradičních zabijaček, ale připravit si ji můžete kdykoli během roku s uzeným masem. Kroupy do polévky jsou zdravou a výživnou surovinou.
Kroupy patří mezi potraviny, které se z našich jídelníčku pomalu vytrácí. Přitom mají v české kuchyni mnohaletou tradici, jejich účinek pro tělo znali i dávní antičtí gladiátoři, kterým kroupy dávaly sílu do boje. Inspirujte se a připravte si recept kroupová polévka s uzeným masem.
Jaké kroupy do polévky jsou vhodné?
Ječné kroupy jsou nejčastějším druhem krup, který se využívá pro vaření. Setkat se ale také můžete s pohankovými, pšeničnými a ovesnými. Na výběr je také velikost krup – malé, střední, velké, krupky, nebo perličky. Polévka s kroupami pro děti bude mnohem lepší s krupkami malými, ty větší nepohrdnou kroupami velkými.
Proč jsou kroupy zdravé?
Kroupy, stejně jako jiné obiloviny, jsou plné vlákniny, ale také křemíku, který je naprosto nezbytný pro cévy a stavbu kostry, jíž zpevňuje a posiluje. Víte, jak blahodárný účinek mají kroupy pro naše tělo a jak správně uvařit kroupy?
Recept na kroupovou polévku
Rychlá kroupová polévka s uzeným masem je často opomíjenou českou polévkou, která naše tělo prohřeje dodá potřebné vitamíny a ostatní látky. Recept je velmi jednoduchý jak na přípravu, tak na ingredience.
Suroviny
Postup
- Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka.
- Po půlhodině vaření k masu přidejte očištěnou mrkev, petržel, cibuli, česnek, celer, přidejte také koření.
- Mezitím si uvařte kroupy podle návodu.
- Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho z hrnce.
- Vývar sceďte přes sítko, přidejte k němu nakrájenou zeleninu z polévky.
- Část masa nakrájejte na kousky a vložte do polévky.
- Nakonec do polévky přidejte i uvařené kroupy.
- Polévku dochuťte už dle své chuti.
- Na závěr ji můžete dozdobit snítky petrželky.
Tipy na vylepšení polévky z kroupů
- Pokud je uzený vývar příliš silný, můžete ho zjemnit tak, že si do polévky přilejete obyčejné mléko. Přesně tak to totiž dělávaly naše babičky, je to tzv. bílá polévka s kroupami.
- Ovarová polévka s kroupami je vynikající specialitou českých zabijaček, připravit si ji můžete i doma, stačí si dojít do řeznictví pro ovarové maso (hlava, jazyk, koleno, játra).
Do polévky můžete také zavařit pár kousků brambor, které vytáhnou slanost uzeného masa.
Zdroj: nutrition.gov, myplate.gov
Tipy na další oblíbené polévky