Křenová pomazánka je pro svou štiplavou chuť i vůni oblíbená především u těch, kteří mají rádi pikantní jídla. Připravte si jemnou křenovou pomazánku, kterou se zavděčíte všem.
Chrenová pomazánka má výraznú chrenovú vôňu a štipľavú chuť. Vhodná pre všetkých milovníkov pikantného jedla. Je ideálna na jednohubky.
Křen je v české kuchyni hojně využívanou zeleninou. Používá se jak k přípravě polévek, tak především také omáček, pomazánek nebo jako dochucovadlo ke grilovaným klobásám či grilovanému vepřovému kolenu. Křen má ovšem také spoustu prospěšných látek a vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Inspirujte se receptem na křenovou pomazánku, kterou využijete k večeři nebo na jednohubky při nejrůznějších oslavách.
Jak uchovat křen, aby dlouho vydržel?
Křen můžeme uchovat klasicky v chladničce, v mrazničce, můžeme si jej nasušit nebo naložit například s octem.
Při skladování v chladničce je důležité, abyste mu dopřáli dostatečnou vlhkost. Můžete jej skladovat v misce s vodou nebo zabalit do mokrých novin a do mikrotenového sáčku. Vodu či mokrý papír jednou za čas vyměňte a křen zkontrolujte.
Takovým skladováním by měl křen vydržet v chladničce až 1 rok.
Recept na křenovou pomazánku
Jemná křenová pomazánka na chlebíčky nebo jednohubky vám jistě vytrhne trn z paty. Je rychlá a její příprava nevyžaduje speciální ingredience.
Ingredience
Postup přípravy
- Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte dohromady a pořádně vyšlehejte.
- Křen oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
- Tvrdý sýr nastrouhejte na jemné straně struhadla.
- Sýr a křen přidejte k tvarohu a pořádně promíchejte.
- Dochuťte dle svých chutí pepřem, solí a citronovou šťávou, přidat můžete nasekanou petrželku nebo pažitku.
- Pomazánku nechte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Tipy na vylepšení
- Pokud nemáte zrovna po ruce tvaroh, můžete ho obměnit za pomazánkové máslo, křenová pomazánka s pomazánkovým máslem je mnohem jemnější. Pro ještě lepší chuť můžete použít také nejrůznější smetanový sýr.
S čím podávat křenovou pomazánku
Křenovou pomazánku můžete podávat k jakémukoliv čerstvému pečivu, buď si ji můžete namazat na chleba nebo z ní připravit rychlé a lahodné jednohubky.
Jak ozdobit pomazánku z křenu na chlebíčku?
Křenová pomazánka je vynikající již sama o sobě, pokud ji chcete přece něčím oživit, vsaďte na kvalitní šunku, jarní cibulku nebo pažitku. Vylepšit ji také můžete, když do ní přimícháte natvrdo uvařená vejce a salám (nebo vyzkoušejte přímo salámovou pomazánku).
Křenová pasta
Křenová pasta je skvělým pomocníkem v kuchyni, když zrovna nemáte po ruce čerstvý křen. Je ideální k dochucení jak omáček, tak polévek a často se využívá také k přípravě marinád. Připravit si ji můžete snadno i vy doma. Stačí křen očistit a rozmixovat, přidejte k němu, ocet, sůl, cukr a olej a pastou naplňte malé zavařovací skleničky. Uchovávejte v chladném místě.
Patříte i vy k velkým milovníkům křenu? Pokud ano, na tuto pomazánku nedáte doma určitě dopustit, a to i kvůli jejímu zdraví prospěšným látkám.
Zdroj: vegrecipesofindia.com, waitrose.com
Další tipy na pomazánky