Křen je v naší kuchyni využíván velmi často, vypěstujte si proto vlastní. Pěstování je naprosto jednoduché, daří se mu všude. Jak sázet křen a kdy jej vykopat?
Co by to bylo za vepřové koleno nebo klobásu, bez křenu a hořčice? Kdo nezná křenové rolky stejně ani křen s jablky, jako kdyby naši kuchyni ani neznal. Je zdravý, aromatický a má opravdu široké využití v české kuchyni. A k čemu ho používáte vy?
Pěstování křenu
Křen roste skoro stejně dobře jako plevel, takže prakticky kdekoliv. Pokud si ale na jeho pěstování chcete dát záležet, vysázejte ho do lehké, ideálně písčitohlinité půdy. Má rád teplé podnebí, roste skvěle na slunných místech od nížin po pahorkatiny. V České republice jsou nejlepší přírodní podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku.
Sázení křenu
Je ideální sázet ho na jaře, neboť bude mít dostatek času zesílit, rozrůst se, a na podzim bude připraven ke sklizni. Sázet jej můžete buď ze semínek, nebo za použití kořene či kořenového řízku. Křen se rozrůstá velice rychle, zahrádkáři o něm často prohlašují, že roste jako plevel.
Funguje na mandelinku bramborovou lépe než postřik na škůdce.
Můžete tedy této jeho vlastností využít, a pokud máte velký záhon, na kterém pěstujete brambory, křen osázet kolem nich.
To ovšem neznamená, že mu podobné podmínky nemůžete vytvořit na vašem záhonu. Dopřávejte mu pravidelnou zálivku, neboť má rád vlhko. Pokud se vám začne příliš roztahovat po záhonu, zkraťte jeho kořenový systém a ponechte pouze hlavní kořeny. Květy zaštipujte hned, jakmile si jich všimnete.
Sběr
Pokud se ptáte, kdy vykopat křen, tak kořeny křenu se sbírají na podzim, ideálně s příchodem prvních mrazíků. Pořádně se očistí, ale nemyjí se vodou – to by vedlo k jejich plesnivění! Následně se uchovávají buď v lednici, nebo ve sklepě.
Využít se dají i listy. Ty dorůstají délky až 120 centimetrů a jsou řapíkaté a poměrně velké. Křenové listy se dají použít na výrobu mastí a tinktur, jelikož jsou vhodné při bolestech. Své využití mají i listy čerstvé a spařené: přikládají se místo obkladů na bolavá místa a mají rovněž antibakteriální účinky.
Využití
Křen má mnoho skvělých využití v kuchyni. Například do křenových omáček a pomazánek, nastrouhaný místo klasického zelí v podobě přílohy k masu a také se používá při rýmě a nachlazení. Křenový čaj vytvoříte smícháním jedné polévkové lžíce nastrouhaného křenu a jedné lžíce medu. Zalijete vroucí vodou, necháte vylouhovat a následně po doušcích pijete.
Výskyt křenu
Přirozeně se ve volné přírodě vyskytuje v Evropě a Asii. V České republice roste pouze jeden druh, a to křen selský. Nejlépe se mu daří v mírném pásu a předpokládá se, že jeho domovinou je Rusko a Ukrajina. Ve volné přírodě se křen nejčastěji vyskytuje v okolí řek a vodních nádrží. Právě v takových místech má příjemně vlhkou půdu se spoustou živin.
Pokud pěstujete křen, nemusíte použít pouze jeho kořeny, ale využijete i jeho listy – třeba na přípravu masti. Pěstování křenu je vhodné i pro naprosté začátečníky, neboť se skoro nedá zahubit.
Zdroj: almanac.com
Další tipy na pěstování