Krémy na dorty jsou základem skvělého dortu či jiného dezertu. Jestliže neznáte žádný ověřený krém na dort, jenž by skvěle doplnil váš moučník, pak se nechte inspirovat z níže uvedených receptů na tradiční náplně.
Ovšem i pokud vás klasické krémy na dorty již nebaví, podívejte se na pár netradičních krémů na dorty, co ozvláštní každý dort. Každá domácí kuchařinka má jistě recepty na ty nejlepší dortové krémy v hlavě. Pokud potřebujete trošku poradit, přinášíme vám pár inspirací na některé druhy krémů do dortu.
Základní máslový krém
Cukrářský máslový krém je takovou klasikou, co se pečení týče. Rozhodně touto dortovou náplní neuděláte chybu, navíc je výhodou snadná a rychlá příprava.
Ingredience
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 100 gramů másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- půl lžičky vanilkové esence
Postup přípravy
- Nejprve utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte půl lžičky vanilkové esence, zakysanou smetanu a znovu lehce promíchejte.
- Pro lepší manipulaci můžete dát krém na chvíli do lednice, aby máslo ztuhnulo.
- Máslový krém na dort plňte ideálně do cukrářského sáčku, jestliže ho chcete užívat na zdobení například cupcaků či povrchu dortu.
Kakaový máslový krém
Krémů s variací kakaa či čokolády se nabízí opravdu mnoho a vybrat si ten pravý může být oříšek. Pokud milujete dorty s máslovými krémy a zároveň chuť kávy, připravte si tento chutný kávový krém. Ačkoliv je tento krém máslový, nemusíte se bát, že by byl těžký, díky mléku v receptu se totiž skvěle natírá a zároveň drží tvar. Barvu můžete v případě potřeby doladit přidáním potravinářského barviva.
Ingredience
- 110 gramů másla
- 200 gramů moučkového cukru
- 60 gramů holandského kakaa
- 10 polévkových lžic mléka
Postup přípravy
- Změklé máslo si vyšlehejte do pěny a poté postupně přidejte kakao, polovinu množství cukru a 5 lžic mléka. Jakmile vše dostatečně promícháte a ingredience se spojí, vmíchejte pomalu i druhou polovinu cukru a mléka.
- Důkladně vyšlehejte a připravený kakaovo máslový krém nechte chvíli odpočinou v lednici.
- Tento krém se skvěle hodí jako náplň nebo jako zdobení.
TIP: Chuť máslového kávového krému se nejlépe hodí do cukroví, ale také na cupkaky a rakvičky.
Bílkový krém
Tento dortový krém si žádá o něco větší zručnost. Jestliže se ho však naučíte připravovat, získáte skvělý univerzální krém, který využijete při každém pečení, ať už jako podklad pod marcipán nebo krém na zdobení dortů či plnění.
Ingredience
- 4 bílky
- 280 gramů moučkového cukru
- 500 gramů másla
Postup přípravy
- Do vhodné nádoby (ideálně nerezová či skleněná mísa) dejte čtyři bílky se 180 gramy moučkového cukru.
- Mísu vložte do vodní lázně a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, nechte mísu v horké lázni už jen zhruba půl minuty, aby se bílky nesrazily. Následně sundejte hrnec z plotny a pokračujte ve šlehání ještě zhruba 3 minuty.
- Vyjměte ji z lázně, překryjte vlhkým hadrem a nechte směs vychladnout.
- Mezitím si vyšlehejte 500 gramů másla s 100 gramy moučkového cukru.
- Poté do této směsi opatrně zašlehejte zchladlé bílky.
Žloutkový krém
Tento lehký krém do dortu je jakousi obdobou výše zmíněného bílkového krému. Hodí se nejen na piškoty, ale například také k plnění různých trubiček či jako doplněk k ovoci.
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání (ideálně 33%)
- 100 gramů másla
- 3 žloutky
- 2 čajové lžičky hladké mouky
- 6 polévkových lžic moučkového cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
Postup přípravy
- Stejně jako u předchozího receptu je nezbytné připravit si vodní lázeň.
- V misce nad párou vyšlehejte vaječné žloutky společně s vanilkovým cukrem a moukou, dokud směs nezhoustne. Následně nechte vychladnout
- V jiné míse si vyšlehejte do pěny máslo s moučkovým cukrem.
- Přidejte zchladlou žloutkovou hmotu a jemně smíchejte.
TIP: Tento žloutkový krém můžete ozvláštnit tak, že přidáte kvalitní hořkou čokoládou a získáte tak skvělý čokoládový krém. Stačí ke žloutkům na šlehání přidat 50 gramů nalámané čokolády.
Jahodový krém
Jahody se hodí nejenom do letních dortů. Do jahodového krému se totiž dají použít nejenom jahody čerstvé, ale také zmrazené či kompotované. Proto si můžete na jahodovém krému pochutnat celoročně. Vyzkoušejte také jahodový dort. Následující recept na krém z jahod je založen na klasickém žloutkovém krému, do kterého přidáte rozmixované jahody.
Ingredience
- 500 ml mléka
- 100 gramů cukru krupice
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 250 gramů másla
- 250 gramů jahod
Postup přípravy
- Od oka si mléko rozdělte na třetiny. Dvě třetiny nalijte do hrnce, přidejte krupicový cukr a začněte vařit.
- Zbylou třetinu mléka nalijte do mísy a smíchejte s vanilkovým pudinkem, vaječnými žloutky a vanilkovým cukrem.
- Jakmile se začne mléko s cukrem vařit, přidejte k němu směs mléka, pudinku, žloutků a vanilkového cukru a vařte po dobu dvou minut.
- Až vám vznikne hustý krém, sundejte jej z plotny a nechte vychladit.
- Mezitím si z jahod připravte v mixéru hladkou směs.
- Až bude krém studený, přidejte k němu změklé máslo a rozmixované jahody a ručním šlehačem vyšlehejte hladký krém.
Nebojte se při pečení experimentovat a vyzkoušet i netradiční dortové krémy.
Čokoládový krém
Kdo by nemiloval chuť čokolády? Následující čokoládový krém na dort je snadný a k jeho přípravě vám postačí tři ingredience. Právem patří mezi nejoblíbenější dortové krémy.
Ingredience
- 100 gramů kvalitní tmavé čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového aroma (volitelné)
Postup přípravy
- Začněte tím, že si čokoládu nalámete na malé kousky.
- Potom si do hluboké pánve vylijte smetanu, přidejte cukr a za důkladného míchání přiveďte k varu.
- Pokud chcete, přidejte i lžičku vanilkového aroma.
- Ve chvíli, kdy se začne obsah pánve vařit, přidejte nalámanou čokoládu. Za stálého míchání vařte do jejího úplného rozpuštění.
- Poté sundejte z plotny, přelijte do misky a nechte vychladnout. Až bude mít směs pokojovou teplotu, uložte ji do lednice. Ideálně přes noc.
- Druhý den směs vyšlehejte s pomocí ručního šlehače do tuhého krému a opět uložte do lednice. Krém vyndejte hodinu před tím, než jej budete chtít použít.
Čokoládový krém se hodí skvěle do dortů, ale také ho oceníte při zdobení vánočního cukroví.
Pomerančový krém
Tento druh máslového krému na dort je poměrně netradiční. Pomerančová chuť však dodá vašemu moučníku šmrnc a jistě překvapí svou chutí.
Ingredience
- 200 gramů másla
- 6 lžic salka (případně jiného kondenzovaného mléka)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce pomerančové šťávy nebo pomerančového džusu
- půl lžičky vanilkové esence
Postup přípravy
- Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašlehejte salko.
- Dejte krém odpočinout do lednice na 30 minut.
- Na závěr přidejte pomerančovou šťávu nebo džus a vanilkovou esenci a krém je hotový.
Mascarpone krém
Nejlepší krém z mascarpone a másla je velmi tradičním krémem, s kterým jistě nikdy neuděláte krok vedle. Jak si tento univerzální pevný mascaropne krém bez šlehačky na dort připravit?
Ingredience
- 240 gramů mascarpone
- 40 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- vanilkovou esenci
Postup přípravy
- Mascarpone utřete s moučkovým cukrem a vanilkou dle chuti.
- Přidejte máslo, které je pokojové teploty.
- Důkladně vyšlehejte a můžete začít plnit či zdobit.
Tvarohový krém (nutno péct)
Tento tvarohový krém se hodí na moučníky, které hodláte péct společně s náplní, například koláče či různé zákusky.
Ingredience
- 250 gramů tvarohu (ideálně tučný)
- 70 gramů moučkového cukru
- jedno vajíčko
- vanilkovou esenci
Postup přípravy
- Tvaroh utřete s moučkovým cukrem, vajíčkem a lžičkou vanilkové esence do jemné hmoty.
- Je důležité krém péci společně s těstem kvůli syrovému vajíčku.
Tvarohový krém bez pečení
Tvarohovo máslový krém je oblíbený pro svou chuť a především také skvělou konzistenci, díky užití másla. Hodí se k plnění různých dezertů i zdobení dortů.
Ingredience
- 140 gramů tvarohu
- 100 gramů másla
- moučkový cukr
- 50 gramů marmelády
Postup přípravy
- Máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte marmeládu vámi zvolené chuti a promíchejte.
- Postupně po lžících přidávejte tvaroh a míchejte.
- Po vymíchání hladkého krému uložte do lednice.
- Po vychlazení můžete začít plnit či zdobit.
Citrónový krém na dort
Svěží citrónový krém na dort je snadný na přípravu. Citróny můžete navíc nahradit jinými citrusovými plody a vytvořit si tak například mandarinkový nebo grapefruitový krém. Svěží krém do dortu je mírně kyselý a sladkému pečivu dodá správný říz.
Ingredience
- citrónová kůra z jednoho citrónu
- 3/4 hrnku citrónové šťávy
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3 vejce
- 4 žloutky
- 4 lžíce másla
- 1/4 lžičky soli
Postup přípravy
- Začněte tím, že citron důkladně omyjete pod proudem teplé vody.
- Potom jej osušte a nastrouhejte si do misky kůru.
- Citrón rozpulte a z obou polovin vymačkejte šťávu do připraveného hrnku.
- Zatímco kůra vám postačí z jednoho citrónu, na šťávu jich budete potřebovat víc.
- Až hrnek naplníte do ¾, přelijte jeho obsah do hrnce, do něhož přidejte kůru, cukr a sůl.
- Tuto směs začněte vařit a vařte ji až do úplného rozpuštění soli a cukru.
- Během doby, kdy se bude směs rozpouštět, v misce si rozšlehejte žloutky a vajíčka.
- Ty následně přidejte do hladké směsi a vařte po dobu dalších pěti minut.
- Až bude směs v hrnci hustá, sundejte ji z plotny a přes cedník ji přelijte do mísy.
- Přidejte změklé máslo a ručním šlehačem vyšlehejte hladký krém.
- Jakmile budete mít hotovo, přes mísu natáhněte potravinovou fólii a alespoň na dvě hodiny ji uložte do lednice.
Citrónový krém se hodí také ke sladkému pečivu a vánočnímu cukroví. Vyzkoušejte jej také jako citrónovou náplň do dortů.
Skořicový krém
Skořicový krém na dort je díky své chuti velmi specifický, ovšem jestliže vás již nebaví klasické krémy na dorty, pak jistě neváhejte s vyzkoušením tohoto receptu.
Ingredience
- 175 gramů krémového sýru (například Philadelphia)
- 100 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- vanilkovou esenci
- skořici
Postup přípravy
- Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte zhruba lžičku mleté skořice. Postupně po lžicích přidávejte krémový sýr.
- Po vymíchání hladkého krému odložte alespoň na hodinu do lednice, aby se s náplní lépe pracovalo.
Pudinkový krém
Pudinkový krém na dort je oblíbenou sladkou náplní do všech druhů dortů.
Ingredience
- 250 gramů másla
- 300 ml mléka
- vanilkový pudinkový prášek
- 150 gramů moučkového cukru
- lžíci rumu či vanilkový esence
Postup přípravy
- Podle návodu uvařte vanilkový pudink, můžete pro přípravu zvolit menší objem mléka, aby byl pudink hustější a lépe se pak s krémem pracovalo.
- Nechte pudink chladnout, občas promíchejte, abyste zabránili vytvoření škraloupu na povrchu.
- Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Do této směsi po lžících přimíchávejte zchladlý pudink.
- Na závěr můžete pro lepší chuť přidat ještě rum či vanilku.
Jogurtový krém
Jogurtový krém na dort je skvělým doplňkem především pro lehké piškotové dorty s čerstvým ovocem. Získáte tak velmi jemný moučník.
Ingredience
- 650 ml hustého jogurtu (řeckého typu)
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- 5 lžic moučkového cukru
- 8 plátků želatiny
Postup přípravy
- Ponořte plátky želatiny do studené vody. Všechny ostatní přísady smíchejte v míse, smetanu nešlehejte.
- Změklou želatinu nechte lehce okapat a přendejte do kastrůlku, kde ji začněte pomalu zahřívat. Odeberte si do menší misky několik lžic krému.
- Po rozpuštění želatiny ji za rychlého míchání přidejte do této misky.
- Tuto směs s želatinou pak opět za stálého míchání vraťte zpět ke krému.
Kokosový krém s mascarpone
Stímto receptem na kokosový krém neuděláte krok vedle. Potěšte své blízké výborný dortem s krémem z kokosu.
Ingredience
- 2 plechovky kokosového mléka
- 250 gramů mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy
- Než se pustíte do přípravy krému, obě plechovky s kokosovým mlékem nechte zatuhnout v lednici.
- V nejlepším případě je nechte v lednici přes noc a do přípravy krému se pusťte až druhý den. Díky tomu, že bude kokosové mléko ztuhlé, bude výsledný krém lépe držet tvar.
- Druhý den začněte tím, že plechovky vyndáte z lednice a v míse je smícháte s moučkovým cukrem.
- S pomocí ručního šlehače vyšlehejte hladký krém a následně do něj ještě přimíchejte mascarpone a opět vyšlehejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice.
Kokosový krém je skvělý do dortů, cupcaků a rolád.
Karamelový krém s čokoládou
Oblíbený recept na karamelový krém s čokoládou je ztvárněním snu snad každého z nás. Kombinuje totiž intenzivní chuť čokolády se sladkou chutí karamelu a tvoří neodolatelné duo.
Ingredience
- 640 gramů smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu
- 170 gramů mléčné čokolády
- 170 gramů krupicového cukru
- 65 gramů másla
Postup přípravy
- Do hrnce odlijte 340 gramů smetany a přidejte med. Tuto směs dejte na plotnu a nechte ji ohřát.
- Mezitím si ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, kterou nalámejte na malé kousky, aby se rychleji rozpustila.
- Potom si do většího hrnce nasypte cukr a na mírném plamenu na plotně si vytvořte karamel.
- Jakmile budete mít hotovo, přidejte ke karamelu máslo a teplou směs smetany a medu. Po celou dobu obsah hrnce důkladně míchejte.
- Jakmile bude směs hladká, odstavte ji z plotny a přidejte k rozpuštěné čokoládě.
- Až se vám vytvoří hladký krém, máte hotovo. Přikryjte mísu potravinovou fólií a dejte přes noc do lednice.
- Před použitím krém vyndejte z lednice a přidejte k němu zbylou smetanu. Aby vám vznikl hladký a našlehaný krém, použijte ruční šlehač.
TIP: Karamelový krém s čokoládou se skvěle hodí jako náplň do klasických dortů, ale použít ho můžete také do slepovaného vánočního cukroví a jako náplň do trubiček.
Mandlový krém
Vyzkoušejte tento luxusní recept na mandlový krém a garantujeme vám, že si jej zamilujete na první ochutnání.
Ingredience
- 1 balení mandlového pudinkového prášku
- 100 gramů krupicového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- 250 gramů másla
- 300 ml mléka
- 2 lžíce nadrobno nakrájených mandlí (volitelné)
Postup přípravy
- Do hrnce nalijte mléko, balení mandlového pudinku a cukr. Směs přiveďte za stálého míchání k varu.
- Jakmile získá obsah hrnce hustou konzistenci, sundejte jej z plotny a ve studené lázni směs nechte vychladnout.
- Aby se vám nevytvořily hrudky, obsah hrnce ve vodní lázni po celou dobu míchejte.
- Jakmile bude mít směs pokojovou teplotu, přidejte změklé máslo a vyšlehejte dohladka.
- Nakonec přidejte smetanu a opět vyšlehejte do hladké konzistence.
- Jestli chcete, můžete do krému přidat i mandle nakrájené nadrobno. Krém je ihned připraven k použití.
TIP: Mandlový krém můžete použít jako náplň do dortů a hodí se zejména na slavnostní příležitosti, neboť v nás evokuje nádech luxusu a dekadence.
Výroba dortů a všemožných dalších zákusků a laskomin může být velkým oříškem. Nebojte se zkoušet stále nové a nové chutě a postupy na krémy do dortů, třeba díky tomu objevíte recept, který vás uchvátí a posune vaše dezerty na vyšší level.
Jaký je nejlepší krém na dort?
Nejoblíbenější je základní máslový krém. Populární je také čokoládový a mascarpone. Do sladších receptů se využívá zejména tvarohový dortový krém.
Jaký krém se hodí do ovocného letního dortu?
Často se využívá zejména žloutový. Jelikož se jedná o letní dort, s oblibou se využívají barevné jahodové nebo pomerančové krémy. Vhodnou volbou je také osvěžující citrónový krém.
Zdroj: allrecipes.com, sweetlycakes.com
Oblíbené recepty na dorty