Krémová houbová polévka je tradiční sezónní polévka hlavně na podzim, kdy si můžeme čerstvé houby donést přímo z lesa. Připravte si polévku z hub, která vás zahřeje i zasytí.
Krémová houbová polévka – tu zná asi každý, jde o skvělou polévku, která se výborně hodí pro chladné dny. Zahřeje a výtečně chutná, zkuste si ji také připravit.
Houbová polévka je typickým podzimním jídlem, v našich lesích je na podzim hub hodně a z nasbíraných hub si můžete připravit jakýkoliv pokrm. Polévka ale zcela jistě nejvíce zahřeje, a navíc je rychle připravená.
Pozor: Pokud se vypravíte na houby a nepatříte ke zkušeným houbařům, dávejte si velký pozor. Přinášíme vám pomůcku: Houby a houbařská sezóna: Jak poznat jedlé od nejedlých?
Jaké houby použít do krémové houbové polévky?
Houbová polévka se dá připravit na mnoho způsobů, nejlepší houbová polévka se připravuje z hub čerstvých a úplně nejlepší je použít hříbky. Určitě ale můžete zkusit připravit houbovou polévku také ze žampionů, lišek nebo hlívy ústřičné.
Recept na krémovou houbovou polévku
Také jste jako děti milovali voňavou a chutnou babiččinu houbovou polévku? Polévka s houbami se dá připravovat různě, jednoduchá houbová polévka je hotová do hodiny a výborně zasytí. Klasickou houbovou polévku s bramborem jistě znáte, ale už jste si zkusili připravit houbovou polévku krémovou bez smetany? Nebo ji máte raději se smetanou? Vyzkoušejte náš recept, kdy se smetana přidává až na konec.
Ingredience
Postup přípravy
- Houby si očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Pokud budeme připravovat houbovou polévku ze sušených hub, houby si předem namočíme do misky s vodou.
- Připravíme si větší hrnec a v něm si rozpálíme kousek másla nebo sádla. Přidáme nakrájené houby a budeme je dusit asi 15 minut, dokud se neodpaří voda.
- Pokud máme houby sušené, dáme je do hrnce i s vodou, ve které jsme je namáčeli.
- Cibuli i česnek si oloupeme, cibuli nakrájíme najemno a česnek si prolisujeme.
- Připravenou cibuli, česnek a snítku tymiánu přidáme k houbám a dobře promícháme.
- Pak přilijeme vývar a polévku přivedeme k varu.
- Polévku občas promícháme, plamen stáhneme a polévku přiklopíme. Vaříme dvacet minut.
- Po dovaření polévku odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v polévce menší kousky zůstaly, dochutíme solí, pepřem a špetkou kmínu a můžeme podávat.
- Na talíři přidáme do polévky lžičku zakysané smetany.
Vyzkoušet pak můžete i jiné recepty na polévky
Jak vylepšit krémovou houbovou polévku?
Houbovou polévku můžeme na talíři ještě dozdobit čerstvou nasekanou petrželkou. Houby, které si podusíme, můžeme také rozdělit a část jich dát bokem. Tyto podušené houby pak můžeme dát jako ozdobu na talíř při podávání polévky.
Po rozmixování můžete do polévky přidat rovnou smetanu na vaření, která polévku zjemní. Ne každý totiž má rád smetanu zakysanou.
Dále se dá houbová polévka velice zajímavě ozvláštnit tím, že do ní krátce před dovařením rozklepnete jedno vajíčko.
A pokud máte rádi křupavé věci, určitě si zkuste k polévce připravit krutony. Nakrájejte housku či rohlík a vložte do trouby na pečicí papír. Krutony můžete dochutit také bylinkami, kořením nebo je zkuste pokapat olivovým olejem. Křupavé krutony přidáváme do polévky až těsně před konzumací, když je polévka naservírovaná na talíři.
Dobrou chuť!
Zdroj: tasteofhome.com, jamieoliver.com
Vyzkoušejte tradiční recepty z hub