Krémové polévkyPolévkyReceptyVečeřeZeleninové polévky

Krémová dýňová polévka – 3 nejlepší recepty

Krémová dýňová polévka je součástí jeseně. Výborně zahřeje, skvěle chutí. Vyzkoušejte dýňovou polévku z pečené dýně i polévku se zázvorem. Přinášíme vám 3 recepty z dýně hokaido.

Dýně a zdravotní přínosy

Ačkoliv jsou dýně oblíbené zejména u dětí, a to hlavně kvůli vyřezávání strašáků na Halloween, má také nesmírně blahodárné účinky pro naše zdraví. Speciálně dýně hokaido je výrazným pomocníkem při posílení imunity. Kromě toho také pomáhá ke správné funkci srdce, slinivky, ledvin, snižuje tuky v krvi a celkově detoxikuje organismus a regeneruje buňky.

Existuje mnoho receptů z dýně. Polévky jsou nejoblíbenější, můžete si však připravit i sladkou verzi, třeba dýňový dort. Dýňová bábovka je také skvělou volbou i pro děti.

Polévka z pečené dýně hokaido

Touto polévkou rozhodně potěšíte vaše strávníky. Chuť opečené dýně v kombinaci se smetanou je famózní. Mimo to patří tato polévka mezi oblíbenější polévky, zejména kvůli snadné přípravě.

Ingredience

  • 1 dýně hokaido
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 200 ml smetanyx
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si oloupeme a očistíme zeleninu.
  2. Dýni pečlivě umyjeme, zbavíme stopky, dužiny a semínek a nakrájíme na kostky i se slupkou, která během pečení krásně změkne.
  3. Cibuli s česnekem nakrájíme na plátky.
  4. Takto nakrájenou zeleninu vložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku, promícháme a vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme na 200 stupňů asi 25 minut.
  6. Jakmile je zelenina upečená, vložíme ji do většího hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme smetanu a necháme asi 10-15 minut provařit (pozor na konzistenci, vývar a smetanu přidávejte podle toho, jak moc chcete polévku krémovou).
  7. Nakonec vše promixujeme tyčovým mixérem. Polévku můžete podávat například s opraženými dýňovými semínky nebo krutony.
krémová dýňová polévka hokaido
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Zdravou polévkou vhodnou na podzim je také čočková polévka. Vyzkoušejte jednoduchý recept.

Krémová dýňová polévka hokaido

Tato polévka je nejenom velmi chutná a vydatná, ale také velmi rychlá a jednoduchá na přípravu.

Ingredience

  • dýně hokaido – 1 kg
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 bramboru
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • 1 polévkovou lžíci oleje nebo oříšek másla

Postup přípravy

  1. Než se pustíme do vaření, očistíme cibuli, mrkev, oloupeme brambor.
  2. Dýni důkladně omyjeme, zbavíme stopky, jader a dužiny a veškerou zeleninu nakrájíme na menší kostky.
  3. Na oleji nebo másle orestujeme dozlatova cibuli, a poté přidáme zbytek zeleniny.
  4. Zlehka orestujeme a podlijeme vývarem – s množstvím vývaru buďte opatrní, zeleninu zalijte tak, aby byla ponořená.
  5. Vaříme asi 20 minut – dokud není dýně zcela měkká.
  6. Jakmile je zelenina hotová, rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
  7. Nakonec přilijeme smetanu a dalších 10 minut povaříme. Polévku dochutíme solí a pepřem – a můžeme podávat.

Dýňová polévka hokaido se zázvorem

Potřebujete pořádnou vzpruhu? Tak rozhodně vsaďte na tuto hokaido polévku se zázvorem, který polévce dodá ten správný říz.

Ingredience

  • 1 střední dýně hokaido
  • 2 cibule
  • kousek zázvoru
  • 500 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na menší kostky.
  2. Cibuli zpěňte na oleji dozlatova, přidejte dýni a zlehka orestujte.
  3. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby dýně byla zcela ponořená.
  4. Vařte asi 20 minut, dýně musí být naprosto měkká.
  5. Poté ji rozmixujte, přidejte smetanu, sůl a pepř podle chuti a nastrouhaný zázvor.
  6. Vše ještě deset minut povařte.

Polévku můžete podávat například s opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky nebo krutonky.

No tak co, která je nejlepší polévka z dýně hokaido?

Zdroj: alishaeasycooking.com


Vyzkoušejte další recepty z dýně hokaido

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)