Krémová česneková polévka je životabudič při nachlazení i po prohýřené noci. Pojďte se inspirovat a uvařte si tu nejlepší krémovou česnekovou polévku ze všech.
Česnečka neboli oukrop, je rychlá a chutná polévka, kterou většina z nás zná především jako životabudič po prohýřené noci.
Česneková polévka je oblíbená nejen pro svou chuť a rychlostí přípravy, ale také protože ji zvládnete uvařit s minimem surovin a bez letité kuchařské praxe.
Původ česnekové polévky
Tradiční česneková polévka – oukrop, je původně „chudá“ polévka z horké vody a česneku. Například v Pošumaví se připravuje s osmaženou cibulkou, v Orlických horách a na Slovácku s bramborami. Na Valašsku se povaří chléb s česnekem a kmínem a této česnečce říkají varmužka. Pravý oukrop připravíte tak, že spaříte nakrájený chléb horkou vodou, přidáte česnek a omastíte. Někdy se můžete setkat s jeho pojmenováním vodinka nebo vodovka.
Česneková polévka pro zdraví
Česneková polévka je však nejen chutná, ale také zdravá. V česneku obsažený selen snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a pomáhá hojit rány. Alicin nejlépe působí, když stroužky česneku nasekáte nebo jemně rozdrtíte. Pomůže vám na poruchy trávení, nemoci žlučníku, jater, astma, parazitická onemocnění, horečku, rýmu a mnoho dalších věcí.
TIP: Česnek a jeho příznivé účinky: Přírodní antibiotikum posiluje střeva, cévy i srdce
Oblíbené druhy česnečky
Při přípravě česnekové polévky se meze nekladou a můžete si ji sestavit podle sebe a přidat do ní, co máte rádi. Receptů na česnečku existuje skutečně mnoho a i každý kraj má ten svůj.
Nejjednodušší česnekovou polévku připravíte tak, že do misky dáte uvařený, na drobno nakrájený chleba nebo brambory, přidáte prolisovaný česnek a zalijete horkou vodou. Tento základní recept můžete dále měnit a vylepšovat a uvařit si tak česnekovou polévku na více způsobů.
Sytá česneková polévka
Aby vás česneková polévka pořádně zasytila, můžete kostičky pečiva před vložením do misky osmahnout na sádle dozlatova. Polévku také můžete zahustit jíškou.
Mastná česneková polévka
Pokud se nespokojíte s lehkou dietnější česnečkou, ale máte chuť na polévku výraznější chuti a mastnější, můžete krutony, česnek i cibulku osmahnout na vepřovém nebo pokud chcete, na husím či kachním sádle, popřípadě sádlo přidat do misky, než suroviny zalijete horkou vodou.
Pakliže do polévky nechcete použít sádlo, vhodné jsou za studena lisované oleje. Tyto oleje mají výraznější chuť i vůni, než oleje rafinované.
Česnečka, co má říz
Pokud nemáte problém s česnekovým odérem, můžete do misky prolisovat několik syrových stroužků česneku a pro docílení zajímavější chuti přidat ještě kousky česneku, které jste zlehka opekli nebo v polévce povařili. Česnek můžete také upéct v troubě a do hotové polévky prolisovat.
Jaké tekutiny do česnekové polévky použít?
Výběr tekutin, ze kterých česnekovou polévku můžete uvařit, je široký. Použít můžete horkou vodu, vodu, ve které povaříte kmín, brambory nebo luštěniny, vodu, ve které jste rozvařili kousky chleba, libovolný vývar (drůbeží, hovězí nebo zeleninový) nebo odvar ze zelených bylinek (petrželová nať, libeček, kopřiva).
Recept na krémovou česnekovou polévku
Popis receptu
Krémová česneková polévka výborné chuti, která zahřeje a posílí vaše tělo. Uvařte si nejlepší a rychlou krémovou česnečku podle našeho receptu.
Suroviny
Postup
- Oškrábejte brambory a nakrájejte z nich asi centimetrové kostičky.
- Brambory vložte do hrnce, přilijte asi 700 ml vody, osolte, přidejte kmín a vařte do změknutí asi 8 až 10 minut.
- Než se brambory uvaří, nakrájejte na centimetrové kostičky chleba. Na pánvi na horkém sádle chleba ze všech stran osmažte do zlatova. Ke konci opékání ztlumte plotýnku na minimum, abyste chléb na poslední chvíli nespálili.
- Česnek oloupejte. 4 stroužky prolisujte a zbylé 2 nakrájejte na tenké plátky.
- Jakmile se brambory uvaří, vodu neslévejte, ale přidejte do ní prolisovaný česnek s vývarem, chvilku povařte (maximálně minutu) a dosolte.
- Polévku servírujte do misek nebo talířů, přisypte krutonky, na plátky nakrájený česnek a dozdobte nasekanou petrželkou.
S čím podávat krémovou česnečku?
Do česnekové polévky můžete přidat například rozkvedlané vajíčko, mléko, smetanu, osmaženou cibulku, kmín, majoránku, tymián, muškátový oříšek, mletou papriku, petrželku, pažitku nebo vařené kroupy. Oblíbená je výborná česneková polévka s tvrdým sýrem. Tvrdý sýr (Eidam, Gouda, Cheddar, Parmazán) stačí do hotové horké česnekové polévky nastrouhat.
Jak vylepšit krémovou česnekovou polévku?
- Pokud budete péct v troubě například maso, využijte toho a rovnou upečte i hlavičku česneku (abyste troubu zbytečně nerozpalovali pouze kvůli několika stroužkům česneku). Po jeho přidání do polévky tak získáte výbornou krémovou česnekovou polévku z pečeného česneku.
- Recept na česnekovou polévku můžete vylepšit také tak, že na pánvi rozpustíte trochu másla, na kterém lehce osmahnete několik stroužků česneku a před podáváním polévky je do ní přidáte.
- Místo klasického chleba do česnekové polévky můžete nakrájet chléb toustový nebo housku.
- Při smažení česneku si dejte pozor, aby vám nezhnědl – polévka by byla hořká.
- Osmažený česnek můžete zaprášit hladkou moukou a vytvořit tak jíšku pro hustší a sytější polévku.
- Česnekovou polévku v rustikálním stylu připravíte, když ji budete servírovat v bochníku chleba.
- Hotovou česnekovou polévku na talíři můžete zakápnout česnekovým olejem.
Pokud máte rádi zrovna krémové polévky, pak vyzkoušejte i další recepty na polévky z naší sbírky.
Zdroj: cooklikeczechs.com
Další tipy na recepty