BylinkyRostliny a květinyZahrada

Jak pěstovat kopr vonný + léčivé účinky kopru

Kopr vonný by měl být součástí každé zahrady. Voní krásně a má v kuchyni široké využití. Jak pěstovat kopr a jaké jsou jeho účinky na zdraví?

Snad na každé české zahradě našich maminek i babiček najdeme jeden kout, kde hojně roste kopr. Ten je pak hojně využíván v kuchyni pro jeho svěží chuť a vůni.

Využijte tento zdravý druh koření a vypěstujte si i vy základ pro koprovou omáčku nebo kulajdu.

kopr vonný
Zdroj foto: photoPOU / Shutterstock.com

Kopr vonný

Bylina s názvem kopr vonný (Anethum graveolens) pochází z Orientu a Středozemí. Je to jedna z nejstarších léčivek, jejíž originální název je „Dilla“, což znamená „uklidnění“. V současné době je kopr rozšířen po celé Evropě, s výjimkou Britských ostrovů a Skandinávie. Velmi aromatická bylina má široké spektrum využití.

Pokud nemáte k pěstování kopru prostor a zabýváte se otázkou, kde koupit čerstvý kopr, seženete ho v běžných supermarketech, můžete vyzkoušet například kopr z Kauflandu, Billy a jiných obchodů.

Účinky kopru

Kromě vitamínu C má tato příjemně aromatická zelenina skvělou podpůrnou vlastnost pro chuť k jídlu, a díky močopudným účinkem je vhodná i jako preventivní léčba proti zánětům ve vylučovací soustavě.

Mezi její pozitivní účinky patří výrazně kladný vliv na zažívání, dále zmírňuje křeče ve střevech a žaludku a zvyšuje chuť k jídlu. Rovněž tiší kašel a u kojících matek podporuje tvorbu mléka.

Už i v Novém zákoně se kopr doporučoval na bolení hlavy a rozšiřování cév. Podle pověr tato bylina prý dokonce zaháněla zlé démony.  

Pro představu 100 g čerstvé koprové natě obsahuje 130 mg vitaminu C a dále vápník, vlákninu, provitamín A a také třísloviny.

Pěstování kopru vonného

Pomocí semínek můžete sázet kopr postupně tak, abyste měli stále dostatek zeleniny po celou sezónu. S výsadbou můžete začít hned z jara, nejvhodnější je začátek sadby v dubnu. Nepotřebuje zvláštní a speciální půdu, jen by neměla být příliš mokrá a těžká, bez známky živin.

Jak vysít kopr

Před výsadbou si půdu prokypřete – a pro jistotu přidejte trochu hnojiva pro podpoření živin. Pokud jej sázíte do řádků, pak by mezi nimi měla být vzdálenost alespoň 20 centimetrů.

Lidé také čtou: Libeček

kopr
Zdroj foto: Igor Pushkarev / Shutterstock.com

Při další sezoně možná semínka ani kupovat nemusíte. Tato zelenina funguje podobně nenáročně jako plevel. Na stejném místě totiž s největší pravděpodobností vyroste znovu díky vysemenění květů.

Věděli jste, že kopr působí jako přirozený odpuzovač škůdců, proto je vhodné zasít ho přímo mezi zeleninu? Nejvíce pomáhá a ochraňuje mrkev, okurky, brambory, jahody a saláty.

Sklízení kopru

Suchá nebo nahnědlá nať už není vhodná pro sklizeň. Proto dbejte na to, aby při sklizni byla nať kopru ještě plná života a krásně zelená. Do svazků svazujte odstřiženou nať asi ve dvaceti centimetrové délce. Takový kopr můžete využít ke konzervaci nebo pro nakládání kyselých okurek. Vhodný je ale také sušený kopr, který je dobré sušit vzhůru nohama. Sklízet kopr můžete až do doby, než vykvete.

Doporučujeme: Pažitka

Využití kopru v kuchyni

Od pradávna byl kopr také používán k vaření. V kuchyni je ale potřeba jej používat „s citem“, protože větší množství může dodávat jídlu nahořklou chuť. Kromě omáček se hojně používá do polévek, bramborových salátů, pomazánek a tradiční jeho použití je při nakládání okurek, zelí, čalamád apod. Využívají se květy, listy a skvělá jsou i koprová semínka. Olej z těchto semínek má antibakteriální účinky podobné česneku.

Dalším, velmi oblíbeným použitím kopru je spolu s kysanou smetanou či jogurtem na přípravu různých dipů nebo salátů. Sekaná nať dodá příjemné aroma uzeným rybám, vařeným vajíčkům, strouhané okurce či vařené zelenině, jako jsou zelené fazolky nebo květák.

Díky malé náročnosti na pěstování bude tato zelenina jednou z prvních úrod vaší zahrady.

Zdroj: gardenershq.com


Další tipy na články

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)