Koláče a moučníkyRecepty

Nejlepší kokosová roláda: Recept na pečenou i nepečenou verzi

Kokosová roláda patří mezi tradiční cukroví. Milovníci kokosu a kokosových zákusků si na ní určitě pochutnají. Přinášíme vám recept na pečenou i nepečenou kokosovou roládu.

Kokosová roláda patří mezi nejchutnější cukroví, zejména jako vánoční cukroví, které neodmyslitelně patří na vánoční stůl. Ačkoliv je známá především kokosová roláda nepečená, její pečená alternativa piškotová kokosová roláda je také velmi chutná, a díky krému jemná a nadýchaná.

Kokos a jeho chuť a vůně k Vánocům prostě patří. Jednoduchá kokosová roláda na Vánoce aneb kokosová bezé roláda potěší malé i velké.

Kokosová roláda z piškotů

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 50 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas:1 hodina Porce:10 porce

Kokosová roláda pečená a její příprava nemusí být na přípravu náročnější než nepečená roláda kokosová. Piškot je velmi jednoduchý a rychlý, krém nevyžaduje mnoho surovin. Džem dodá celému dezertu to pravé ořechové.

Ingredience

  • Suroviny na krém

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si rozehřejte troubu na 230 stupňů.
  2. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny – dejte si záležet, pěna musí být hustá, proto šlehání věnujte alespoň 15 minut.
  3. Poté do pěny postupně zašlehávejte olej a citronovou kůru.
  4. Mouku prosejte a přidejte do pěny.
  5. Takto hotový piškot vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 6 minut.
  6. Jakmile je piškotová buchta hotová, otočte ji na připravené pomoučené prkénko nebo na pečicí papír. Nechte vychladnout.
  7. Během chladnutí si připravte krém.
  8. Cukr smíchejte s bílky a vyšlehejte tuhý sníh.
  9. V druhé míse vyšlehejte máslo do pěny.
  10. Kokos opražte na pánvičce.
  11. Vyšlehané bílky, máslo i kokos opatrně a lehce spojte v jeden krém – vyvarujte se šlehání.
  12. Na vychladlý piškotový plát rozetřete džem dle vaší libosti – měl by být kyselejší, například rybízový.
  13. Na džem natřete kokosový krém.
  14. Roládu zamotejte a nechte pořádně ztuhnout v lednici.
  15. Dozdobit ji můžete zbylým krémem, který na roládu namažte, a nakonec můžete obalit v kokosových či čokoládových lupínkách

Jak vylepšit kokosovou roládu

  • Abyste dosáhli tuhého krému, důležité je pořádně vyšlehat bílky. Skvělou vychytávkou je také svařit trochu vody s cukrem, a následně tuto směs vyšlehat spolu s bílky – šlehat do vychladnutí.
  • Kokosovou roládu nemusíte nutně naplnit krémem, vynikající je také kokosová roláda s marmeládou nebo kokosová roláda se šlehačkou.
  • Jestliže se vám roláda nechce péct, můžete si připravit také nepečenou alternativu – nepečená kokosová roláda nebo také kokosová roláda vánoční.
  • Pro svěžejší chuť rolády můžete přidat do kokosového krému přidat jednu polévkovou lžíci citronové šťávy.
  • Roládu můžete také dozdobit čokoládovou polevou a obalit v kokosu.
  • Odkrojky piškotového těsta rozhodně nevyhazujte. Můžete je využít k přípravě nepečených kuliček, které vytvoříte ze všech nepovedených zbytků cukroví.

Doporučujeme: Jemná a lehká šlehačková roláda s ovocem

Nepečená kokosová roláda z piškotů

Nepečené kokosové rolády najdete téměř v každé sekci kokosová roláda nepečené cukroví. Vzhledem k tomu, že nepečená kokosová roláda bez vajec skutečně neobsahuje nic, co by se brzy mohlo zkazit, vydrží vám toto cukroví dlouhou dobu v lednici.

Jak se dělá nepečená kokosová roláda?

Suroviny

Těsto

  • 200 g piškotů,
  • 120 g moučkového cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky mleté kávy

Krém

  • 100 g másla,
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Začněte tím, že si nastrouháte piškoty na jemné straně struhadla.
  2. Z mleté kávy uvařte klasickou tureckou kávu (můžete použít i instantní).
  3. Do mísy dejte nastrouhané piškoty, kakao a cukr a pořádně promíchejte.
  4. Dále přidejte rum a 8 polévkových lžic uvařené kávy.
  5. Všechny ingredience smíchejte v těsto – nesmí se drolit.
  6. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu kávy nebo rumu.
  7. Nyní přichází na řadu krém. Máslo s cukrem utřete, přidejte strouhaný kokos a směs pořádně promíchejte.
  8. Na dochucení přidejte rum a vanilkový extrakt.
  9. Na pracovní desku roztáhněte potravinářskou folii, na kterou naneste piškotové těsto.
  10. Těsto na folii rozprostřete do tvaru obdélníku, zhruba 20 × 35 cm.
  11. Pomocí válečku těsto srovnejte na stejnou tloušťku a kraje seřízněte do stejného tvaru.
  12. Na takto připravený plát z piškotového těsta naneste kokosový krém.
  13. Nyní těsto zabalte do rolády pomocí potravinářské folie.
  14. Roládu zabalte do čisté potravinářské folie a dejte do lednice, aby roláda ztuhla.

Nepečená kokosová roláda z piškotů může mít mnoho podob, vyzkoušet můžete například kokosová roláda z BeBe sušenek, kokosová roláda se Salkem, kokosová roláda z esíček, zdravá kokosová roláda pro milovníky zdravého jídelníčku, raw kokosová roláda pro příznivce čerstvé stravy, nepečená kokosová roláda z marína sušenek a mnoho jiných.

Máte raději jednoduchou kokosovou roládu z piškotového těsta nebo preferujete rychlejší verzi, a to nepečenou kokosovou roládu z piškotů? Patří tento zákusek u vás doma mezi tradiční, které nesmí chybět na slavnostním stole?


Tipy na další články

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)