Kokosová buchta – rychlý, jednoduchý moučník ke kávě či čaji, vhodný také jako svačinka pro děti. Jaký je recept na tento nenáročný koláč, který nezabere moc času?
Nevíte, jaký snadný moučník rychle připravit?
Obyčejné jednoduché recepty jsou prý nejlepší. A vskutku, něco na tom pravdy bude, protože kokosová buchta je vynikající, rychlá a absolutně nenáročná na suroviny. Existuje hned několik verzí kokosové buchty, vyzkoušejte tu naši.
I obyčejná buchta se někdy nemusí podařit. Vsaďte na některé z našich tipů, kterými předejdete tomu, že buchta bude příliš suchá.
Jak upéct kokosovou buchtu, aby byla šťavnatá?
Stejně jako u většiny moučníků a buchet, i v tomto případě hlídejte dobu pečení. Zbytečně ji neprodlužujte, buchta by byla suchá. Vláčnost těstu dodá také například banán, jogurt, smetana.
Důležitá je také konzistence těsta. Je těsto příliš husté? Přidejte mléko a také trochu oleje. V opačném případě přisypte buď kokos nebo mouku.
Recept na kokosovou buchtu
Touto buchtou z kokosu rozhodně nic nezkazíte. Aby byla buchta vyšší, používejte plech cca 30 × 40 cm a hrnek o objemu 300 ml.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V míse smíchejte sypké ingredience – mouku s práškem do pečiva prosejte.
- Vejce s cukry vyšlehejte do pěny.
- Do pěny přidejte olej a mléko a rozmíchejte.
- Následně do tekuté směsi přidejte směs sypkou a důkladně promíchejte.
- Hotové těsto vlijte na předem vyložený plech pečicím papírem.
- Pečte asi 25-30 minut.
- Po upečení buchtu zalijte čokoládovou polevou.
Doporučujeme: Připravte si také skvělou a zdravou buchtu z cukety
Jak vylepšit kokosovou buchtu?
Za vyzkoušení rozhodně stojí kokosová buchta se šlehačkou nebo smetanou. Připravte klasický korpus této kokosové buchty, na jeho povrch nasypte kokos smíchaný s moučkovým cukrem a upečte. Po vytažení z trouby ho zakápněte asi 300 ml smetany či šlehačky.
Buchtu z kokosu si můžete také přibarvit, stačí přidat pár lžic holandského kakaa – ideální pro milovníky tmavých buchet.
Před nalitím polevy na buchtu, korpus propíchejte špejlí. Poleva se dostane i dovnitř buchty, a kromě zajímavého efektu bude ještě vláčnější.
Jakou polevu dát na kokosovou buchtu?
Na buchtu s kokosem můžete použít jakoukoliv polevu. Mezi klasiky patří čokoládová poleva se zakysanou smetanou. Ve vodní lázni stačí rozpustit tabulku čokolády a smíchat ji se zakysankou. Pro křupavou polevu vynechejte zakysanku, tabulku čokolády rozpusťte, přidejte kousek rostlinného tuku a natřete na korpus.
Jestliže vám v buchtě chybí kousek svěžesti, nic vám nebrání v tom ji potřít marmeládou dle vaší chuti.
Jakákoli buchta je záchranou, pokud se vám ohlásí nečekaná návštěva a vy nemáte čas trávit několik hodin v kuchyni u sporáku. Buchty můžete péct vždy na jiný způsob, jednou čokoládové, jindy zase ovocné.
Zdroj: southernliving.com, recipetineats.com
Další tipy na recepty