Kmínová polévka byla připravována již našimi prababičkami a dodnes je součástí školních jídelen i domácností. Připravte si recept na tuto velmi jednoduchou, ale zdravou polévku.
Kmínová polévka s vejcem je často velmi podceňovanou polévkou. Vařily ji už naše prababičky, které už tehdy moc dobře znaly její účinky. Kmín je totiž nenápadné koření, které pomůže s různými zdravotními neduhy. Nechte se inspirovat receptem, který zvládne i začátečník.
Proč je kmínová polévka zdravá?
Věděli jste, že i obyčejný kmín má blahodárné účinky na naše zdraví, a proto by měl být součástí našich jídelníčků? Hlavní složkou kmínu je karvon, který má významný vliv na trávení, napomáhá při nadýmání a střevních kolikách. Ovšem kmín má také mnoho jiných pozitivních přínosů pro naše zdraví, jako například:
- napomáhá při jakýchkoliv bolestech (tiší zejména bolesti menstruační),
- podporuje tvorbu mateřského mléka,
- bojuje proti kašli,
- zklidňuje,
- snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
- je dobrým pomocníkem při hubnutí,
- odvar z kmínu je vhodný pro výplach očí,
- kmín podporuje krvetvorbu,
- má protizánětlivé účinky.
Recept na kmínovou polévku s vejcem
Kmínová polévka je snad nejjednodušší možnou polévkou vůbec.
Suroviny
Postup
- Sádlo si v hrnci rozehřejte.
- Přidejte kmín a mletou papriku, krátce osmahněte.
- Do hrnce přidejte mouku, promíchejte a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
- Dochuťte vegetou nebo solí a vařte 10 minut.
- Celé vejce rozšlehejte a vlijte před koncem do polévky, pořádně promíchejte.
- Na závěr přidejte čerstvou nasekanou petrželku, která polévku krásně provoní.
Tipy jak vylepšit polévku z kmínu
- Kmínová polévka s vejcem může být o něco chutnější a výživnější, když do ní přidáte nastrouhanou mrkev a petržel.
- Aby zasytila co nejvíce, přidat můžete i brambory, kombinace kmín a česnek je také zdravotně přínosná.
- Tato rychlá polévka bude lépe chutnat, když ji připravíte na sádle, protože právě to je tajemstvím její chuti.
- Vynechat můžete zásmažku z mouky, kterou můžete nahradit již zmiňovanou nastrouhanou zeleninou, takže kmínová polévka bez mouky jistě potěší i celiaky.
S čím podávat polévku?
Kmínovou polévku můžete podávat na mnoho způsobů:
- Kmínová polévka s vejcem – stačí do polévky přidat rozšlehané vejce.
- Kmínová polévka s kapáním – také klasické polévkové kapání se do této polévky hodí.
- Kmínová polévka s krupicí – do polévky můžete přidat i krupici. Rozšlehejte vejce, přidejte krupici a vlijte do polévky.
- s krutony – čerstvé osmahnuté krutony dodají polévce tu pravou chuť.
- s nudlemi – zavářkou mohou být také nudle či jiné těstovinové zavářky.
- se zeleninou – kořenová zelenina spolu s bramborami kmínovou polévku výrazně obohatí.
Kmínová polévka by rozhodně neměla chybět v jídelníčku kojících žen. Novorozená miminka často trápí nadýmání a bolesti bříška, se kterými si umí poradit právě koření jako je kmín.
Připravujete i ve vaší domácnosti tento recept nebo už postupně vymizel z kuchařských knih?
Zdroj: warburtons.co.uk, kingarthurbaking.com
Další recepty na polévky