Kedlubnová polévka je ideální pro zahřátí. Kedluben známe všichni, jde o zeleninu, která je velmi zdravá i chutná a neobsahuje téměř žádné kalorie. Vyzkoušejte recept na krémovou polévku z kedlubny.
Jednoduchá kedlubnová polévka zahřeje a určitě bude i výborně chutnat. Kedlubny obsahují řadu cenných látek, a přitom skoro žádné kalorie, takže obohatí váš jídelníček, a navíc nepřiberete. Kedlubnová krémová polévka je velmi jemná, a hlavně zdravá. Vhodná je kedlubnová polévka pro vegany i vegetariány. Zkusíte si ji také připravit?
Recept na krémovou kedlubnovou polévku
Kedlubnová polévka s bramborem a smetanou chutná skvěle, je jemná a lehká, na talíři vypadá skvěle a jistě si její netradiční chuť oblíbíte a budete tuto polévku vařit pravidelně. Navíc není vůbec pracná na přípravu.
Ingredience
Postup přípravy
- Kedlubny si oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, brambory si taktéž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Oloupanou cibuli si nakrájíme najemno a v hrnci rozpustíme kousek másla.
- Na másle cibulku osmahneme a přidáme nakrájené kedlubny a brambory.
- Poté zalijeme vše vývarem a vaříme asi dvacet až třicet minut, dokud nebudou brambory s kedlubnami úplně měkké.
- Polévku odstavíme z plotny a tyčovým mixérem ji rozmixujeme.
- Nakonec přidáme smetanu, osolíme, opepříme dle chuti, a nakonec přimícháme prolisovaný česnek a malou špetku muškátového oříšku.
- Vše řádně promícháme a můžeme podávat.
Polévku je možné dozdobit nasekanými bylinkami a podáváme ji s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty. Do polévky je možné přidat i krutony.
Jak vylepšit kedlubnovou polévku?
Výborná kedlubnová polévka se může připravit na vícero způsobů. Dochutit ji můžete koprem, ale i čerstvými bylinkami nebo pórkem, zahustit se dá kedlubnová polévka s krupicí, zajímavou chuť má kedlubnová polévka se zakysanou smetanou. Kombinace kedlubnové polévky a brambor se pak může zdát celkem netradiční, ale díky našemu receptu zjistíte, že se tato dvojice k sobě náramně hodí. Vyzkoušejte náš skvělý recept na kedlubnovou polévku.
Kedluben a zdravotní benefity
Kedlubny jsou plné vitamínů, nejvíce obsahují vitamíny C a B. Mají v sobě ale i minerální látky, zejména:
- vápník,
- železo,
- zinek,
- fosfor,
- jód,
- hořčík.
Neobsahují téměř žádné kalorie, za to obsahují plno vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Díky tomu přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a zlepšují rovněž činnost zažívacího ústrojí.
Díky obsahu selenu pomáhají kedlubny i posilovat imunitu. Málokdo také ví, že listy kedlubny obsahují cenných látek mnohem více než samotné bulvy kedlubny, které se konzumují. Pokud budete příště chtít listy z kedlubny vyhodit, nedělejte to a listy využijte například pro přípravu salátu. Nasekané kedlubnové listy můžete použít rovněž do polévky.
Další recepty z kedlubny
Co z kedlubny připravit? Receptů z kedlubny existuje mnoho, tuto zeleninu nemusíte jíst jen zasyrova ke chlebu nebo si z ní udělat polévku. Zkuste si připravit i vynikající kedlubnové zelí, kedlubnové bramboráčky nebo placky. Vynikající je i kedlubnová smetanová omáčka, ke které můžete podávat maso nebo volské oko a brambory. Za vyzkoušení určitě stojí i kedlubny pečené, ty stačí vydlabat a naplnit sýrovou nebo masovou náplní. Kedlubny se hodí i jako příloha k masitým jídlům a připravit se z nich dá i lehká pomazánka na chlebíčky.
Dobrou chuť!
Zdroj: abelandcole.co.uk, allrecipes.com
Tipy na další zeleninové polévky