Existuje celá řada parametrů, které je nutné během výběru kávovaru zvážit, a kromě cenové relace je zde zejména to, jakým stylem si člověk kávu rád užije. Kávovary mají různorodý výběr s různorodými funkcemi – proto jsou důležité také základní prvky, například kapsle versus espresso. Podívejme se nyní na jednoduchý a rychlý přehled výběru kávovarem pro všechny milovníky kávy.
To nejlepší pro rychlou kávu
Obrazem rychlé kávy jsou kapsle. V kávových kapslích je káva již prakticky připravena. Byla předem namletá a naporcovaná – u většiny značek obsahuje zhruba 6–10 g mleté kávy. Kapsle se jednoduše vloží do speciálního kávovaru a dále je možné si podle návodu udělat espresso nebo jiný kávový nápoj. Typické je v kapslích například flat white, cappuccino nebo latté. Tento typ kávovarů může mít součástí například také trysku na mléko nebo může být jednoduše pouze na použití kávových kapslí. Je zde nutné si předem říci, jaká značka kávy, komu chutná, většina kapslí totiž není univerzální a je nutné si k jejich druhu pořídit specifický kávovar.
Pro náročné milovníky
Pokud se podíváme na kávovar pro náročné, poté již hodnotíme několik funkcí. Milovníci kávy si vždy stlačují vlastní espresso a volí si typ kávových zrn, jejich pomletí, tlaku barů použitých během přípravy, teplotu vodu, velikost a mnoho dalších parametrů. Toto však již představuje desítky různých kávovarů v poměrně odlišných cenových relacích. Velký rozdíl například představují právě funkce během přípravy nebo zda se jedná o kávovar, vhodný pro baristy, které jsou již náročnější jak na obsluhu, tak na samotnou údržbu. Co je dále nutné vzít v potaz je také velikost nádržky například. To je důležité zohlednit, pokud člověk bydlí sám nebo naopak si ráno dělá kafe celá rodina.
Kávovary s vlastním mlýnkem
Za tu vůbec nejkvalitnější kávu je možné považovat čerstvě namletou kávu z vysoce kvalitních kávových zrn – jejich původem je na stylu každého, nicméně za jedny z nejvyhlášenějších se považují kávová zrna z Etiopie nebo Rwandy. Tento druh kávovarů má často zabudovaný mlýnek na kávu, kam stačí zrna nasypat a pomlet si vysoce kvalitní čerstvou kávu, ze které je možné si rovnou dávkovat vlastní espresso, podle preferované síly. Je však nutné počítat s tím, že tento druh kávovarů je náročný nejen na údržbu, ale také na samotnou cenu.
Druhy kávovarů
Existuje několik různých druhů kávovarů, některé jsou vhodné pro nováčky, jiné naopak pro již zkušenější baristy. Základem rozdělení kávovarů je na kapslové, pákové, automatické, kávovary na filtrovanou kávu, ale spadají sem také stále oblíbenější moka konvičky nebo zcela nenáročný french press, který je přitom zpravidla pro náročné kávové fanoušky, a přitom je cenově velmi dostupný.
Před výběrem je proto nutné si říct – kolik chce člověk investovat, jaký druh kávy chce připravovat a jaká bude samotná náročnost přípravy. Kapslové kávovary nezaberou ani minutku, naopak pákové kávovary je nutné nahrát, pravidelně čistit, napěchovat kávu – zkrátka mít na přípravu nějaký ten čas a trpělivost. Odměnou je však vysoce kvalitní crema.
Správná péče je důležitá
Dalším bodem výběru kvalitního kávovaru je správná péče a její náročnost. Jak už bylo řečeno, pákové kávovary vyžadují pravidelnou denní péči – to však platí také pro kávovary s tryskou na mléko, kterou je nutné pravidelně čistit a chránit ji tak před plakem. Naopak nejrychlejší péče je opět u kapslových kávovarů, které často poskytují extra kapsle nebo roztoky, kterými je možné jednoduše kávovar pročistit, podobně, jako u jejich běžného režimu.