Karbanátky v troubě je možné připravovat na mnoho způsobů, ty se sýrem jsou velmi chutné i šťavnaté. Pečené v troubě jsou navíc ještě mnohem zdravější než klasické smažené.
Karbanátky jsou v podstatě masové koule nebo hrubky, které se běžně smaží na pánvi. Pokud se ale dělají v troubě, jsou samozřejmě zdravější. Navíc karbanátky ani není nutné připravovat jen z masa. Podle zvoleného druhu mletého masa můžeme mít karbanátky kuřecí, hovězí karbanátky, vepřové karbanátky nebo krůtí karbanátky.
Zkusit můžete i rovněž zdravé a chutné rybí karbanátky pečené v troubě. Tohle jídlo může mít opravdu mnoho obměn. Jestli si chcete dát od masa pauzu, vyzkoušejte i cuketové karbanátky pečené v troubě, květákové karbanátky z trouby, brokolicové nebo kapustové karbanátky z trouby. Výborným vegetariánským jídlem jsou i karbanátky z ovesných vloček.
Jak se dělají karbanátky v troubě
Karbanátky jsou velmi jednoduché na přípravu. Z mletého masa nebo případně jiné suroviny se udělá směs, kterou pojí vejce a ze směsi se tvoří menší hrudky. Ty pak můžeme obalovat a smažit na pánvi, nebo si je můžeme upéct v troubě i zcela bez tuku.
A jak dlouho péct karbanátky v troubě? Doba pečení je o něco delší, než když se karbanátky smaží, ale hotovo budete mít za méně než hodinu. Pečené šťavnaté karbanátky z trouby si určitě oblíbíte. Úplně nejlépe pak chutnají karbanátky se sýrem.
Tip: Oblíbeným receptem v troubě jsou pečené řízky
Recept na karbanátky v troubě
Chcete zkusit trošku jiný recept na karbanátky, než znáte? Vyzkoušejte ten náš, karbanátky se sýrem a klobáskou jsou voňavé a výborně chutnají.
Ingredience
Postup přípravy
- Mleté maso si vyklopíme do větší mísy.
- Klobásku si pokrájíme na drobné kousky a přidáme do mísy, rohlíky si pokrájíme a přidáme do mísy také.
- Přidáme nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, špetku majoránky a rozšlehané vejce.
- Směs pořádně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Směs na karbanátky pak necháme v lednici chvíli odpočívat a nachystáme si plech či pekáč, ve němž budeme karbanátky péct.
- Z masové směsi pak tvoříme karbanátky, které klademe do vymazaného pekáčku nebo na plech vyložený pečicím papírem.
- Karbanátky můžeme, ale nemusíme, pak ještě lehce pokapat olejem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 40 minut. Během pečení karbanátky jednou otočíme.
- Do masové směsi můžeme přidat i najemno nasekanou čerstvou pažitku. Místo parmazánu a ovčího sýra lze použít i jakýkoliv jiný druh sýru podle chuti.
Doporučujeme: Pečené kuře
Jak udělat karbanátky, aby byly šťavnaté?
Je třeba hlídat dobu pečení, aby karbanátky z trouby nebyly příliš vysušené. O šťavnatost se sice z velké části postará i sýr, ale vždy upravíme dobu pečení zejména podle velikosti karbanátků.
S čím podávat karbanátky?
Karbanátky z trouby podáváme s vařeným bramborem, bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť!
Zdroj: recipetineats.com, thekitchn.com
Další tipy na recepty