PřílohyRecepty

Chutné kanapky: Recept na originální občerstvení

Rádi připravujete pro návštěvu moderní kanapky a zkoušíte nové pohoštění? Nakupte ty nejlepší suroviny a připravte chutné a slavnostní kanapky, které okouzlí.

Kanapky
Zdroj foto: 13Smile / Shutterstock.com

Co je kanapka?

Kanapky jsou něco mezi malými koktejlovými chlebíčky a jednohubkami. Hlavním rozdílem mezi drobnou jednohubkou a kanapkou je jednoduchý. Kanapce totiž netvoří základ kolečko klasického rohlíku, ale je mnohem originálnější. Vznikne vám tak skvělé občerstvení, nebo prostě jenom mlsání k televizi.

Pro přípravu kanapky se jako podklad používá například:

  • slaný sušený krekr,
  • opečený toust,
  • plátek okurky,
  • kostky celozrnného chleba.

Kanapky jsou především známé svým originálním a moderním vzhledem. Zatímco některé mají několik vysokých vrstev a propíchnuté kreativní špejlí, jiné připomínají rolky. Kreativně vyzdobené kanapky jsou často mazané dobrou pomazánkou nebo klasickým máslem, navrchu se používají zajímavé volby ovoce i uzenin.

Drobné a malé chlebíčky, jednohubky a kanapky. Vedle misek s brambůrkami a tyčinkami takové pohoštění jistě nesmí chybět na žádném stole při oslavě nového roku. Vedle chuťovek se v posledních letech těší oblíbenosti právě kanapky, které vypadají mnohem lákavěji, na stole působí moderně a svěže. Vyzkoušejte jejich kouzlo a jistě si je zamilujete i vy.

Moderní kanapky
Zdroj foto: kirill guzhvinsky / Shutterstock.com

Recepty na kanapky

Na internetu najdete mnoho inspirace a receptů na nejrůznější kanapky. Ty nejoblíbenější kombinace jsou však léty ověřené a na všech stolech vítané. Podívejte se na tři z nich.

Sýrové kanapky s ořechy

Neodmyslitelná kombinace, která nesmí chybět na silvestrovských oslavách.

Ingredience

  • opečený celozrnný chléb
  • lučina
  • tvrdý sýr
  • sůl
  • pepř
  • hroznové víno
  • vlašské ořechy

Spolu s touto kombinací dobře koresponduje také hroznové víno.

Postup přípravy

  1. Na kostku celozrnného chleba namažte lučinu nebo máslo a přidejte kostku tvrdého sýra.
  2. Polejte hroznovým vínem a posypte nahrubo drcenými ořechy.
  3. Celou kanapku propíchněte koktejlovou špejlí, aby se dala dobře servírovat.

Moderní kanapky s pršutem a parmazánem

Skvělá kombinace pro všechny druhy pohoštění, se kterou nikdy návštěvu ani celkový dojem ze stolu nezklamete. Připravte si tyhle luxusní kanapky

Ingredience

  • opečený toustový chléb
  • pršut
  • parmazán
  • cherry rajčata
  • rukola
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si nakrájejte malá rajčata na tenké plátky a připravte si co nejčerstvější rukolu, kterou stačí propláchnout ve studené vodě.
  2. Toustový chléb opečte a ostrým nožem nakrájejte na středně velké čtverce, které budou sloužit jako základ pro kanapku.
  3. Toust můžete namazat lučinou nebo máslem, dobrý bude ale i suchý.
  4. Přidejte plátek rajčete, hobliny parmazánu a stylově skládaný pršut.
  5. Navrch můžete přidat trochu rukoly a posypat kvalitním drceným pepřem.
  6. Opět nezapomeňte kanapku propíchnout špejlí, aby se dobře jedla a nerozpadala.

Doporučujeme: Skvělým nápadem na pohoštění jsou také šneci z listového těsta

Kanapky se sušenými rajčaty a olivami

Pro gurmány bude nejlepší volbou kanapka, kde hlavní roli sehraje sušené rajče naložené v oleji. Na zajímavosti kanapce dodá také chuť olivy.

Ingredience

  • kvalitní tmavý chléb
  • parmazán
  • sušená rajčata
  • olivy
  • rukola

Postup přípravy

  1. Čerstvý tmavý chléb bude skvělou volbou pro kombinaci tohoto stylu kanapky. Nakrájejte jej na menší kostky a použijte chléb jako základ pro kanapku.
  2. Na kostku chleba přidejte sušené rajče naložené v oleji, nezapomeňte na hobliny parmazánu pro zajímavou kombinaci chutí.
  3. Pro svěžest dodejte navrch ještě rukolu nebo jiný druh salátu, který máte rádi.

Jako druhou variantu opět použijte chléb, parmazán a salát, místo sušeného rajčete však přidejte olivu. Získáte tak dva druhy kanapek, se kterými obohatíte váš stůl barvami a zajímavou chutí.

Zdroj: bbcgoodfood.com


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)