Proč ke grilování využívat kámen na grilování? Jaké jsou jeho hlavní výhody? Proč je oproti klasickému grilu zdravější a jakou chuť dodává výslednému pokrmu? Všechny tyto a vaše další otázky zodpovíme v následujících řádcích. Představíme vám tři základní typy kamenů na grilování a podělíme se s vámi i o tipy na jeho údržbu.
Základní vlastnosti grilovacího kamene
Jestliže jste o kameni na grilování ještě neslyšeli, vězte, že o hodně přicházíte. Grilovací kameny se vyrábí z:
- mramoru,
- žuly,
- lávy.
Tyto tři materiály jsou totiž odolné i vůči vysokým teplotám (až do 250 °C) a péče o ně je velice snadná. Samotné grilování s pomocí kamene probíhá tak, že jej položíte na gril a na něj umístíte pokrm, který chcete propéct. Kameny se buď vyrábí samostatně, tedy pouze opracovaný materiál, nebo v rámu, do něhož je kámen vložen a je opatřen úchyty, co usnadňují manipulaci s kamenem.
Grilujte cokoli vás napadne
Na kameni určenému pro grilování můžete připravit jakýkoliv pokrm: ryby, masa, zeleninu i například vajíčka. Zkrátka opravdu cokoliv vás jen napadne.
- Povrch kamene se rovnoměrně zahřeje a váš pokrm tak nebude spálený a současně nedopečený.
- Mramorový kámen je před použitím důležité pořádně nahřát a pak potřít trochou oleje.
- U žulového kamene existuje největší riziko vzniku prasklin.
Ze všech druhů kamenů vychází nejlépe ten lávový. Má jemnou strukturu a dobře se vypořádává se střídavým zahříváním i ochlazováním, nejlépe distribuuje teplo po celém svém povrchu a je nejméně náchylný k prasknutí.
Proč je grilování na kameni zdravější než běžný gril
Jelikož při grilování na kameni nedochází k přímému kontaktu grilovaného pokrmu s kouřem a ohněm, jedná se o zdravou variantu grilování. Díky rovnoměrnému rozložení tepla v kameni je navíc riziko připálení jídla téměř nulové. A chuť a vůně výsledného chodu bude přesně taková, jaká má po kvalitním ogrilování být: šťavnatá a mírně kouřová.
Péče o kámen na grilování
Co se týče péče o kameny na gril, dodržujte několik pravidel:
- Vždy, když kámen pokládáte na gril, zkontrolujte, zda je perfektně vysušený.
- Během grilování se nebojte používat různé škrabky a obracečky a chovejte se ke kameni jako kdyby to byla klasická grilovací ploténka.
- Kámen myjte pouze obyčejnou vodou, a to až ve chvíli, kdy vychladne.
Pokud se rozhodnete kámen na gril vyzkoušet, přejeme vám spoustu příjemných chvil u jeho používání a samozřejmě vám přejeme i dobrou chuť.