Jogurtové lívance jsou skvělou a zdravou alternativou tradičních lívanců. Tato zpravidla snídaňová pochoutka je snadná na přípravu a nabízí nekonečné možnosti, kterými je doladíte.
Jogurtové lívance jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. A není se čemu divit, lívance jsou rychlé na přípravu a díky své chuti se po nich rychle zapráší. Kromě toho nabízí širokou škálu možností, jak je můžete dochutit. Jedenkrát je můžete mít s ovocem, podruhé s čokoládou, záleží pouze na vaší chuti. Inspirujte se a připravte sobě i své rodiny nadýchané lívance z jogurtu.
Jak udělat nadýchané lívance?
Není lívanec jako lívanec. Abyste připravili nadýchané jogurtové lívance, prozradíme vám hned několik triků, pomocí nichž docílíte úžasných nadýchaných lívanců.
- Jedlá soda a prášek do pečiva jsou ingredience, které vám zajistí, že lívance se zvednou a budou nadýchané.
- Další možností je také oddělit bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Lívance tak budou mít lehčí a nadýchanější konzistenci.
- Pomoci si můžete také tím, že tekuté ingredience do těsta přidáte postupně a důkladně je zlehka promícháte. Jakmile smícháte všechno najednou, těsto ztěžkne a nenafoukne se.
Recept na jogurtové lívance
Tento recept na jogurtové lívanečky je velmi jednoduchý a vyžaduje pouze základní suroviny, které najdete v lednici. Kromě toho jsou lívance z jogurtu mnohem zdravější než ty klasické, obsahují jogurt, který je bohatý na probiotika a pomáhá udržovat zdravou rovnováhu střevní mikroflóry. Takže pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si následující recept.
Ingredience
Postup přípravy
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a jedlou sodou a prosejte přes sítko.
- Přidejte cukr a sůl a důkladně sypké ingredience promíchejte.
- Oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Vejce vyšlehejte do pěny.
- Ke žloutkové pěně přidejte jogurt, mléko a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte.
- Smíchejte žloutkovou směs se směsí sypkou a opatrně promíchejte.
- Nakonec do celého těsta vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
- Pánvičku rozpalte na střední teplotu a přidejte trochu másla (nebo oleje).
- Lžící vložte těsto na pánvičku.
- Lívance smažte na každé straně asi 2-3 minuty, dokud nejsou zlatavě hnědé a nadýchané.
Tipy, jak vylepšit lívance z jogurtu?
- Pro ještě lepší lívanečky můžete do těsta přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, lívance budou voňavější a chutnější.
- Také se nebojte nahradit mléko jogurtem, lívance budou nadýchanější a vláčnější.
- Pro mnohem lepší konzistenci používejte vajíčka pokojové teploty.
- Aby se vám lívance nepřipekly a usmažily se i uvnitř, nechte plamen na střední teplotě.
- A pro ještě zdravější verzi můžete připravit lívance z ovesných vloček a jogurtu s čerstvým ovocem.
Doporučujeme: Pokud máte rádi jogurtové recepty, vyzkoušejte si připravit jemné jogurtové muffiny.
S čím podávat jogurtové lívance?
Tyto lívance mohou být jak skvělou snídaní, tak i svačinou, kterou můžete podávat s mnoha různými ingrediencemi. Připravit si tak můžete jogurtové lívance s banánem, které zalijte javorovým sirupem – ten dodá lívancům příjemnou sladkou chuť a vynikající aroma.
Vynikající jsou také jogurtové lívance s jablky, kdy stačí pouze jablka nastrouhat, zasypat cukrem a nakonec skořicí. I když jste připravili lívance z jogurtového těsta, klidně je můžete podávat s jogurtem a třeba jahodami a malinami, opět přelijte javorovým sirupem.
A jaké máte rádi vy lívance a jaká je vaše nejoblíbenější příloha k lívancům?
Zdroj: bbcgoodfood.com, marthastewart.com
Další recepty na lívance