Jitrnice jsou specialitou každé domácí zabijačky, která se často koná na masopust. Výroba jaternic vyžaduje jistou zkušenost, vše se však dá naučit. Co se dává do jaternic?
Masopustní hodování je tady, je na čase si připravit domácí jitrnice. Jejich příprava nepatří mezi ty složitější, ale ani mezi ty jednodušší. Výsledek ale rozhodně stojí za to!
Období masopustů je tady a kdy jindy než právě teď se pustit do přípravy zabijačkových specialit, jako je například oblíbená jitrnice, jakou svět ještě neviděl. Inspirujte se, přinášíme tradiční recept na domácí jitrnice.
Zabijačkové speciality
Zimní období je období masopustu, hodování a vesnických zabijaček, pro které jsou typické zabijačkové speciality, mezi které patří jak jitrnice, tak i:
- tlačenka,
- ovar,
- prejt,
- sulc,
- jelita,
- škvarky,
- pečené koleno,
- vepřová játra.
Domácí výroba jitrnic
Jitrnice zbožňujete a rádi byste si je připravili doma, aniž byste museli uspořádat zabijačku? Poradíme vám, jak na to, aby vám výroba jitrnic šla od ruky.
Základem jitrnice složení je vařené maso – koleno, hlava, odřezky, lalok, kůže z nožiček, syrová játra, plíce, srdce. Nesmí chybět ani pečivo na zahuštění, koření na dochucení a samozřejmě silný a poctivý vývar.
Můžete si ji připravit na mnoho způsobů. Oblíbená je studená jitrnice s chlebem, vynikající je také pečená jitrnice v troubě, jitrnicová pomazánka, jitrnicový prejt, jitrnicové smaženky nebo dokonce zabijačkové palačinky.
K přípravě jitrnic se používají vepřová střeva tlustá i tenká. Kupujte takové, které mají průměr tzv. kalibr 34/36 mm. Střeva musí být dlouhá, v nedělených svazcích, abyste si je sami mohli nakrájet.
Bývalo a stále je zvykem, že v předvečer zabijačky se pekla buchta do jitrnic. Ta se nakrájí na kousky a namočí v době, kdy se vaří maso do jitrnic. Následně se z ní vymačká přebytečná voda a přidává se do jitrnic, kde slouží jako tzv. spojka, která na sebe váže sádlo. Dnešní alternativou buchty jsou rohlíky.
Jitrnice je vhodné uchovávat tam, kde se teplota pohybuje kolem +1 stupně. Ideální je lednice, ale pozor, také nevydrží věčně. Pokud ji nesníte do čtvrtého dne, doporučujeme ji vyhodit.
Recept na jitrnice
Recept na jitrnice je potřeba dodržovat přesně krok po kroku, aby byly opravdu dokonalé.
Suroviny
Postup
- Do hrnce vložte vepřovou hlavu, lalok, nožičky, srdce, plíce a další odřezky masa a uvařte doměkka.
- Mezitím si nakrájejte rohlíky na kostky a zalijte vývarem.
- Vepřová střeva pořádně vymyjte a zavěste je, aby vyschla.
- Připravte si také česnek, všech deset stroužků prolisujte.
- Jakmile je maso hotové a měkké, pomelte ho na mlýnku – destička s velkými očky.
- Játra, plíce a obrané nožičky umelte na mlýnku přes destičku s malými očky.
- Nakonec všechno smíchejte, přidejte rohlíky, které vyždímejte, aby se zbavily přebytečného vývaru, přidejte koření a pořádně promíchejte.
- Do směsi přilejte vývar, hlídejte, aby směs nebyla řídká.
- Takto připravenou směsí můžete naplnit střeva, na konci zašpejlovat.
- Vložte je do vroucí vody a nechte je v ní při teplotě 90 stupňů asi 15 minut – už se nesmí vařit.
Tipy
- Kupovaná vepřová střívka musíte vyprat stejně tak, jako ty ze zabijačky. Na jejich propláchnutí se dejte záležet, jsou totiž naložena v solném nálevu.
- Plnička jitrnic by vám při přípravě neměla chybět, díky ní snadno a rychle střeva naplníte.
Pečené jitrnice v troubě
Nejčastěji se jitrnice a jelito připravují v troubě. Víte, jak na to?
Častým nešvarem při pečení jitrnic je jejich prasknutí, kdy celý obsah vyteče ven. Abyste tomu předešli, jitrnice namočte na dvě minuty do horké vody a osušte je. Pak už stačí upéct tak, jak jste zvyklí.
Jestliže nemáte čas na to, abyste jitrnici strčili do trouby, stačí ji ohřát na pánvičce. Opět ji namočte v horké vodě, abyste zabránili jejímu prasknutí.
Jak jsme již zmínili, jitrnici si můžete upéct v troubě a jako přílohu zvolit zelí a brambory. Je také skvělou volbou pro studenou večeři s čerstvým chlebem. Aby vám jitrnice vydržela co nejdéle, zavařte si je do zásoby.
K jitrnici se skvěle hodí čerstvý chleba, hořčice, cibule, brambory, kysané zelí.
Nezapomínejte, že jitrnice je také tradiční specialitou masopustu, rozhodně vám na stole nesmí chybět.
Zvyknete ve vaší domácnosti dělat domácí zabijačku? Nebo si v období masopustu připravujete jen vybrané zabijačkové speciality, jako škvarky či klobásky?
Zdroj: food.com, today.com
Další tipy na recepty