Játrová omáčka – všichni ji sice rádi nemají, ale ti, kdo ji zbožňují si na játrové omáčce naprosto pochutnají. Naučte se připravovat tuto omáčku tak, jak ji dělaly naše maminky.
Někdo játra miluje, jiný se jim zase obloukem vyhýbá. Játrová omáčka byla a stále je součástí české kuchyně, jejím velkým plusem je i příprava na mnoho způsobů. Inspirujte se receptem, na který jste už možná zapomněli.
Játra v kuchyni
Nejčastěji připravujeme drůbeží játra, nicméně pro úpravu se dají použít i další druhy, jako například telecí, hovězí, zvěřinová či skopová. Nejjemnější jsou drůbeží a vepřová, hovězí se používají spíše pro přípravu paštik či jako knedlíčky do polévky.
Jaké játra jsou nejlepší na játrovou omáčku?
Na játrovou omáčku je nejvhodnější používat drůbeží játra, nejideálněji pak játra kuřecí.
Recept na játrovou omáčku
Nejlepší játrová omáčka jako od babičky prostě nemá konkurenci. Vyzkoušejte tento recept, který k omáčce od babičky nemá rozhodně daleko. Příprava je navíc velmi snadná a recept nevyžaduje mnoho surovin.
Ingredience
Postup přípravy
- Játra si očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na oleji zpěňte.
- Poté přidejte nakrájená játra a opečte je ze všech stran.
- Játra podlijte malým množstvím vody, přidejte bobkový list a nechte je dusit do změknutí.
- Připravte si jíšku z vody a mouky, kterou játra zahustěte.
- Nechte omáčku provařit, aby se vyvařila moučná chuť.
- Nakonec do omáčky přilijte smetanu.
- Omáčku osolte a opepřete dle své chuti.
Tipy jak vylepšit játrovou omáčku
- Omáčce dodá skvělou chuť sádlo, které vyměníte za olej. Játrová omáčka se smetanou bude také lépe chutnat, když do ní přidáte bylinky, především najemno nakrájená petrželová nať.
- Jestliže k omáčce použijete játra hovězí nebo vepřová, namočte je na půl hodiny do mléka, změknou.
Doporučujeme: Zabijačková polévka: Recept na černou polévku s kroupami
S čím podávat játrovou omáčku?
Játrová omáčka na smetaně bude chutnat s kynutým knedlíkem, ale můžete se také setkat s variantou přílohy brambor a také vařeného vejce natvrdo. Klasická omáčka z kuřecích jater nebo z vepřových jater se ve většině případů podává s rýží nebo také hranolky či těstovinami. Není ani nezvyklé k omáčce podávat pečené maso hovězí nebo vepřové, v tomto případě je ale lepší játrovou omáčku rozmixovat.
Zdroj: preciouscore.com, seriouseats.com
Tipy na další oblíbené omáčky