Jak zahustit polévku – otázka, se kterou se potýkáte zřejmě často například při vaření zeleninových či luštěninových polévek. Přinášíme vám 7 tipů, jak zahustit polévku různými způsoby, nejen jedním, jak jste celý život zvyklí.
Každý z nás jistě dobře zná zahuštění moukou, tedy jíšku z mouky a vody. Existuje však mnoho dalších způsobů, jak zahustit polévku a my vám přinášíme kromě klasické verze také 7 způsobů k zahuštění polévky.
Jak zahustit polévku
Naše tradiční české polévky zvyknou být husté a syté, někdo má doslova rád polévky, ve kterých „stojí lžíce“.
Čím zahustit polévku a jaké možnosti zahuštění známe?
1. Zahuštění polévky bramborou
Zahuštění polévek bramborami patří právě mezi ty zdravější varianty. Kromě polévek tak můžeme zahušťovat i různé omáčky. Brambory můžete do polévky klasicky nastrouhat, nebo je přidat nakrájené na kousky, uvařit a poté rozmixovat. Někdo zvykne přidávat i rovnou připravené rozmixované bramborové pyré.
Během sezóny několik zkušených kuchařů používá k zahuštění zeleninových polévek i pečenou dýni, při ní si však dejte pozor na mnohem výraznější chuť, proto se nehodí do úplně každé polévky.
2. Více zeleniny
Více zeleniny = hustší polévka. U zeleninových polévek, ale iu omáček (např. svíčková) je vhodné přidat větší množství zeleniny, kterou pak rozmixujte. Zelenina sama o sobě vytvoří hustší konzistenci polévky. Zeleninu přidávejte podle typu polévky, přidat můžete více brambor, mrkve, brokolice a pod.
3. Smetana
Chcete-li zjemnit chuť omáčky či polévky, použijte k tomu kvalitní smetanu. Vždy se vyplatí sáhnout po smetaně s vysokým obsahem tuku (alespoň 30 %). Kromě zjemnění chutí dosáhneme i zahuštění polévky.
4. Obiloviny
Ovesné vločky, quinoa, kroupy, pohanka či jáhly – tyto obiloviny nechte v polévce rozvařit, čímž přirozeně polévku zahustí. Máte-li však některou obilninu, která má pro vás výraznější chuť, dejte si pozor, aby nezměnila chuť celé polévky. Je to jen věcí zvyku a zkušeností.
Obiloviny jsou navíc velmi zdravé, plné vlákniny, minerálů a dodávají tělu kvalitní nutriční hodnoty, proto se doporučují přidávat do stravy pro zpestření jídelníčku.
5. Škrob
Škrob dokáže v kuchyni velké divy a používá se zřejmě od začátku gastronomie. Polévku či omáčku nejlépe zahustíte škrobem, postačí přidat jednu lžičku a postupně míchat. Množství přidávejte postupně podle požadované hustoty jídla. Mějte však na paměti, že zahušťování polévky škrobem není úplně nejzdravější možností, jednou za čas to však nikomu neublíží.
6. Žloutky
Bílé polévky můžete zahustit a zároveň i zjemnit chuť vajíčkem, resp. žloutkem. Do uvařené vroucí polévky přilijte jeden žloutek rozmíchaný v mléce nebo smetaně. Potom už polévku nevařte, aby se vajíčko nesrazilo, nechte pouze odstát.
7. Zahuštění moukou
Záklechtka (zátřepka)
Připravíme ji tak, že ve studené vodě rozmícháváme mouku. Po důkladném rozmíchání nalijeme do horké polévky. Namísto vody můžete využít i mléko nebo odebrat část polévky a nechat ji vychladnout.
Na 1 litr polévky připravíme přibližně 120 ml vody s 1 PL mouky (použít můžete hladkou, polohrubou i hrubou mouku, dle preferencí).
Připravenou záklechtku postupně vléváme do vroucí polévky a stále mícháme. Potom necháme polévku ještě asi 15 minut povařit.
Jíška z mouky
Jak udělat jíšku? Na jíšku potřebujeme přidat stejné množství mouky a tuku. V menším kastrolku nebo na pánvi zahřejeme tuk a do rozehřátého přidáme mouku a osmahneme.
- Světlá jíška – mouku osmahneme s tukem jen krátce, používáme ji do bílých polévek.
- Zapražená jíška – mouku s tukem osmahneme dozlatova, používáme do ostatních polévek.
- Suchá jíška – připravíme ji tak, že na pánvi pouze nasucho 5-10 min. osmahneme mouku, bez tuku. Stále mícháme, aby se jíška nepřipálila. Použít ji můžeme v případě diety či do polévek pro děti.
Zásmažka do polévky - připravuje se stejně jako jíška, akorát obsahuje větší množství tuku než mouky.
Bezlepkové zahuštění polévky
Zátřípku i jíšku můžeme rovněž připravit i pro celiaky, stačí vyměnit klasickou mouku za zdravější variantu. K zahuštění polévky můžete použít například kukuřičnou mouku, rýžovou či hrachovou mouku. V podstatě použít můžete jakoukoli, kterou máte rádi.
Který způsob zahušťování polévky preferujete u vás doma? Máte jeden zažitý způsob nebo se snažíte vždy přizpůsobit podle daného druhu polévky?
Zdroje: bbcgoodfood.com, simplyrecipes.com, masterclass.com
Další tipy do kuchyně