Jak uvařit kroupy, to je otázka, se kterou se při vaření setkáváme často, pokud si nejsme jisti, jak dlouho danou surovinu vařit. Přinášíme vám skvělé tipy, jak dlouho vařit kroupy, aby byla přesně podle vašich chutí a na takový způsob, jak si přejete. Naučte se v kuchyni poznávat ingredience a způsoby jejich přípravy.
Vyzkoušejte ověřené tipy – jak uvařit kroupy a připravte si z nich chutnou snídani, oběd či večeři.
Co jsou kroupy?
Kroupy jsou ječná zrna, která jsou lehce obroušená, jsou tedy poloproduktem v procesu výroby. Také může jít o zrna obilovin – jako například pšenice, oves, ječmen, pohanka.
Proč jsou kroupy zdravé
Kroupy jsou celozrnné obiloviny, což znamená, že obsahují také klíčky, právě ty jsou nejvíce bohaté na vlákninu. Celá zrna obilovin jsou bohatá na všechny potřebné složky ve výživě člověka, zejména vápník, železo, hořčík, selen, zinek, fosfor, vitamín B. Kromě vlákniny, obsahují také velké množství bílkovin.
Jak uvařit kroupy
Jak uvařit kroupy do polévky
Pokud se ptáte, jak správně uvařit kroupy, neexistuje jedna univerzální odpověď. Doba vaření záleží na velikosti krupů. Aby byly kroupy lépe stravitelné pro náš žaludek, namočte je na noc nebo alespoň na 2-3 hodiny před vařením. Připravujete-li menší kroupy, stačí je povařit 20-30 min. Máte-li však větší kroupy, vaří se déle, přibližně kolem 1 hodiny.
Kroupy vždy vařte ve větším hrnci, neboť mohou až 4-5 násobně narůst během vaření.
Jak poznat jestli jsou kroupy uvařené? Musíte je ochutnat. Pokud jsou měkké a vidíte, že výrazně zvětšily svůj objem, pak budou hotovy.
Doporučujeme: 14 tipů, čím nahradit vejce v receptech při vaření a pečení
Jak uvařit kroupy na zabíjačku
Pokud patříte k těm milovníkům kvalitního masa, kteří stále zachovávají tradici domácí zabijačky, máme tu pro vás pár rad. Kroupy na zabijačku je nejlepší uvařit už den předem. Nemusíte se jejich vařením pak zabývat, jelikož jich potřebujeme mnohem větší množství a jejich vaření trvá mnohem déle, protože se povětšině nenamáčejí.
Postup přípravy
- Základem je opravdu velký hrnec.
- Kroupy propláchněte, přeberte a dejte vařit v poměru s vodou 1:3. Někteří lidé vodu hned osolí, jiní ne, tady se názory velmi různí.
- Pokud kroupy nebyly předem namáčené, vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Samozřejmě průběžně ochutnávejte, aby se kroupy nerozvařily. Vaříme na mírném ohni.
- Po uvaření vodu scedíme a necháme vychladnout.
V den zabijačky je přidáváme do vašich oblíbených zabijačkových specialit, zejména jelítek.
Ideální je namáčení krupů přes noc. Pokud nemáme tolik času, namočte je alespoň na 2-3 hodiny. Pokud opravdu velmi spěchejte, jedna hodina namáčení je minimum, jinak se budou příliš dlouho vařit. Vodu z nich však potom slijte a použijte k vaření čistou.
Kroupy vaříme s vodou v poměru 1:3. Pokud byly dříve namáčeny, postačí jim i 30 min. vaření. Pokud nebyly, vařte je minimálně 1 hodinu.
Doba vaření záleží na tom, jak měkké je chcete mít a na jejich velikosti. Malé kroupy postačí vařit přibližně 25 až 30 minut. Nejlepší je každou chvíli je ochutnávat a sledovat jejich stav.
Nadýmání předejdeme tím, že kroupy na delší dobu namočíme před vařením. Nepoužíváme vodu, ve které se kroupy namáčely. Přidat můžeme různé koření proti nadýmání, výborné jsou majoránka (dobromysl), kmín či saturejka.
Chcete-li kroupy uvařit rychle, musíte je namočit na celou noc do vody. To je jediný způsob, jak jejich následné vaření urychlit.
Do čeho se používají kroupy
Když se řekne kroupy, asi každého jako první napadne kroupová polévka. Kromě ní si z kroupů také můžete připravit:
- kroupové placky,
- karbanátky,
- kroupová kaše,
- pomazánka z krupů,
- příloha – kroupy se hodí jako příloha k masu i k zelenině.
Zdravým tipom je i salát – výborným zdrojem živin je zeleninový salát, ke kterému přidáte kroupy, posypete jarní cibulkou a zelenou natí, dochutíte oblíbenými kořeninami a přidáte dresink (vynikajícím způsobem chutná salát s česnekovým dresinkem).
Lidé také čtou: Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku
Recept kroupový kuba
Kroupový kuba (černý kuba), častokrát přezdívaný krkonošský, je českým tradičním pokrmem, v mnoha rodinách připravovaným i o vánocích. Jde levné a nenáročné jídlo, které naši předkové celá léta pravidelně připravovali. Máme pocit, že i v současnosti se začíná opět vracet mezi tradiční česká jídla. Jak uvařit kroupy na kubu?
Ingredience
- 500 g krup
- 50 g sušených hub
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 120 g vepřového sádla
- sůl
- pepř
- majoránka
Pozor: Z půl kila suchých krupů dostaneme po uvaření asi 1,5 kg uvařených krupů. Pokud je to pro vás velké množství, míru si upravte podle sebe.
Postup přípravy
- Houby i kroupy propláchneme a necháme přes noc namočené ve vodě, každé ve zvlášť misce.
- Druhý den uvaříme kroupy v čisté vodě. Vaříme asi 30 minut.
- Dáme uvařit houby, vaříme je ve stejné vodě, ve které se namáčeli, abychom nepřišli o výraznou houbovou chuť. Povaříme asi 5-7 minut.
- Houby přecedíme a vodu z nich si odložíme. Můžete je nakrájet na menší kousky.
- Na sádle osmahneme cibuli, přidáme houby, vodu, ve které se vařily a posypeme kmínem. Zamícháme a odstavíme.
- Kroupy těsně před dovařením scedíme, trochu vody si odložíme. K ocezeným přidáme sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek. Přidaná voda nám pomůže, aby kroupy zcela změkly.
- Směs dáme na pekáč nebo do zapékací mísy a vložíme do trouby. Pečeme nezakryté při teplotě 200 stupňů, dokud nebude směs červená.
- Pekáč nemusíte pred pečením vymastiť, nakoľko voda v krúpov a takisto aj cibuľka, ktorá sa restovala na masti zostanú dosť mastné.
Na zabijačkách se zvyklo do krkonošského kubu ještě přidat trochu krve.
Patří kroupy i k vaší oblíbené suroviny v kuchyni nebo ve vašem jídelníčku chybí? Kroupy jsou nesmírně zdravé, proto určitě vyzkoušejte několik receptů z krupů.
Tipy, jak uvařit ječné kroupy se jednou za čas hodí v kuchyni každému, kdo si není jist, jak kroupy uvařit. Využijte našich osvědčených tipů, jak dlouho vařit kroupy a připravte si je na takový způsob, jaký máte nejraději.
Zdroje: true-north-kitchen.com, healthline.com, health.harvard.edu
Další tipy do kuchyně