Jak dlouho se vaří brambory, to je otázka, se kterou se při vaření setkáváme často, pokud si nejsme jisti, jak dlouho danou surovinu vařit. Přinášíme vám skvělé tipy, jak dlouho vařit brambory, aby byla přesně podle vašich chutí a na takový způsob, jak si přejete. Naučte se v kuchyni poznávat ingredience a způsoby jejich přípravy.
Vyzkoušejte ověřené tipy – jak dlouho se vaří brambory a připravte si chutný oběd či večeři.
Tipy, jak dlouho se vaří brambory
Jak dlouho se vaří brambory ve slupce
- Doba vaření: 15 – 25 minut, záleží na velikosti brambor, 15 minut stačí přímo čerstvým bramborám
Pokud jste se rozhodli pro vařené brambory ve slupce “na loupačku”, nezapomeňte je předem dobře umýt a slupku brambor dobře vyčistit. Na vaření použijte brambory přibližně stejné velikosti, aby byly rovnoměrně uvařené. Vložte do hrnce se studenou vodou tak, aby byly celé ponořeny pod vodou.
Tento způsob vaření brambor zachová skoro všechny vitamíny obsažené v bramborách.
Jak dlouho se vaří brambory na kaši
- Doba vaření: aspoň 25 minut
Bramborám na kaši nebude vadit, pokud je necháte vařit i déle než ty klasické přílohové brambory. Nevadí, pokud se vám rozvaří, protože stejně se z nich bude dělat bramborová kaše.
Šefkuchaři doporučují, přidat při přípravě kaše do brambor i trochu vody z vaření, ve které jsou obsaženy všechny výživné látky, které se dostaly při vaření ven z brambor, zvýší se zejména podíl draslíku.
Jak dlouho se vaří brambory na salát
Doba vaření: alespoň 25-30 minut při větších brambor ve slupce, v případě nakrájených 15-20 minut
Standardně většina z nás vaří brambory na salát ve slupce. Nejjednodušší způsob, jak zkontrolovat stav vařících se brambor je píchnutím vidličky nebo nože, čímž zjistíte konzistenci, zda je brambor ještě tvrdý nebo se už jemně rozpadá.
Co ovlivňuje dobu vaření brambor
Vaření brambor závisí především na tom, zda máte k dispozici čerstvé, nové brambory se zahrádky nebo pracujete se staršími bramborami, které byly déle skladovány. U brambor je také důležité, jaký varný typ máte doma, protože brambory každého varného typu se vaří odlišně dlouhou dobu.
Varné typy brambor
Na našich trzích jsou k dostání následující typy brambor:
- Typ brambor A – brambory se vyznačují tím, že mají hladkou slupku a povětšinou oválný protáhlý tvar. Tyto brambory jsou vhodně pro vaření jako příloha k jídlům, do bramborového salátu nebo pro vaření ve slupce.
- Typ brambor B – tyto brambory jsou doslova univerzální svým použitím. Při vaření se trochu rozsypávají a jemně mouční.
- Typ brambor C – vyznačuje se především hrubší slupkou, obsahují velké množství škrobu a na talíři se také rozsypávají.
Někdy se můžeme v obchodech setkat také s označením brambor A-B nebo B-C, což jsou v podstatě přechodové typy a vlastnosti brambor se mísí podle daných skupin.
Jak uvařit brambory správně
Během vaření se doporučuje kontrolovat vařené brambory vidličkou nebo nožem, abyste sledovali jejich konzistenci. Chcete-li se vyhnout rozvaření, vypněte téměř uvařené brambory vždy o něco dříve a nechte je dojít v horké vodě.
Aby se brambory uvařily rovnoměrně, snažte se je krájet vždy na rovnoměrné části, případně pokud je vaříte vcelku, vybírejte velikostí podobné kousky.
Nejoblíbenější bramborová jídla
Brambory jsou nedílnou součástí naší kuchyně, používáme je jako přílohu k hlavním jídlům, ale také jako základní surovinu do těsta. Brambory jsou hlavní součástí bramborových placek, noků, knedlíků z bramborového těsta či tradičních lokší.
Mezi další typická jídla připravovaná z brambor můžeme zařadit:
- zapečené francouzské brambory,
- tradiční chlupaté knedlíky,
- pastýřské plněné placky,
- brynzové pirohy,
- a mnohé další.
Tipy, jak dlouho se vaří brambory se jednou za čas hodí v kuchyni každému, kdo si není jist, jak brambory uvařit. Využijte našich osvědčených tipů, jak dlouho vařit brambory a připravte si je na takový způsob, jaký máte nejraději.
Jak dlouho se vaří brambory?
Brambory ve slupce se vaří přibližně 15 – 25 minut, záleží na velikosti brambor. Brambory na kaši vařte alespoň 25 minut a brambory na salát cca 25-30 minut (u větších brambor ve slupce), v případě nakrájených brambor 15-20 minut.
Zdroj: lovepotatoes.co.uk, evolvingtable.com