Tradiční jablečný štrůdl je oblíbený recept vhodný ke kávě i na nedělní stůl. Vyzkoušejte tradiční recept na domácí štrůdl z jablek, který je šťavnatý a chutná výborně.
Jablečný štrůdl potěší každého milovníka ovoce, jelikož jablka jsou ukryta pouze v tenké vrstvě těsta. Tak si dezert štrůdl zachová svou šťavnatost.
Recept na tradiční jablečný štrůdl
Připravte si babiččin jablečný štrůdl. Nejlepší jablečný štrůdl je z domácího těsta a právě ten můžete vyzkoušet.
Suroviny na těsto
- 280 g pšeničné mouky
- 100 ml vody
- 1 vajíčko
- 2 polévkové lžíce oleje
- 100 g másla
- půl lžičky citronové šťávy
- špetka soli
Suroviny na náplň
- zhruba 1 kg jablek (10 kusů)
- 4 lžíce strouhanky
- 3 lžíce krupicového cukru
- lžička mleté skořice
- rozinky
- nasekané vlašské ořechy
Postup
- Do připravené mísy prosejte mouku, ve středu vytvořte důlek.
- V jiné misce smíchejte vajíčka, olej, vodu a citronovou šťávu. Tuto směs vlijte do důlku v mouce.
- Začněte vypracovávat těsto, mělo by být měkké a nelepivé. Pokud se vám konzistence nezdá, můžete přidat trochu mouku, nebo naopak vodu.
- Jakmile je těsto dobře prohnětené, vytvořte z něj bochánek a nechte ho alespoň půl hodiny odstát v teple.
- Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, krájejte na tenké plátky, případně je můžete také nastrouhat na hrubém struhadle.
- Z těsta odkrojte polovinu, zbytek nechte dále odpočívat. Na pomoučněné desce rozválejte polovinu těsta na tenký obdélník.
- Následně těsto opatrně rukama natahujte do všech směrů. Těsto by mělo lehce prosvítat, ovšem dejte pozor na trhliny.
- Rozpusťte máslo a potřete jím plát těsta. Poté ho posypte strouhankou.
- Pokládejte jablka, na okrajích nechte volný prostor 2 cm, aby se štrůdl dobře zavinoval.
- Jablka posypte cukrem a skořicí, podle chuti můžete přidat také rozinky a sekané vlašské ořechy.
- Štrůdl začněte rolovat od kratší strany a spojte jeho okraje. Na plech pokládejte spojem dospodu.
- Jakmile je štrůdl připravený, stačí ho už jen potřít rozpuštěným máslem a vložit do trouby na 180 °C na zhruba 50 minut. Během pečení štrůdl potírejte máslem, aby byl křupavý.
- Před podáváním pocukrujte tenkou vrstvou moučkového cukru.
Ovocný štrůdl je lehkým dezertem, který má velkou oblibu. Jako náplň do štrůdlu můžete používat i jiné druhy ovoce, kromě jablek se skvěle hodí také višně či třeba švestky. Pokud máte rádi tvaroh, vynikající je také tvarohová náplň do štrůdlu, kterou si můžete připravit samostatně nebo v kombinaci s ovocem či rozinkami, podle vašich chutí.
Zdroj: allrecipes.com
Vyzkoušejte další recepty z jablek