Jde o pokrm pocházející ze středomoří, z kraje Levanta. Jedná se vlastně o studené jídlo – kaše nebo dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou, olivovým olejem, solí, česnekem a citrónovou šťávou.
Ti, kteří už hummus ochutnali, se shodují na tom, že se jedná o velkou pochoutku. Přinášíme vám 4 recepty na lahodný hummus dip.
Originální recept na hummus
Nenechte se odradit velkým množstvím surovin. Příprava tohoto dipu je opravdu jednoduchá.
Ingredience
- 500 g vařené cizrny,
- 2 lžíce bílé pasty tahini,
- cca 120 ml vody,
- 1 lžičku mletého římského kmínu,
- 1 lžičku mleté červené papriky,
- 1 lžičku himálajské soli,
- 1 až 2 stroužky česneku,
- cca 60 ml citrónové šťávy,
- 1 hrst pražených piniových semínek,
- jedlé květy (na dozdobení),
- čerstvě mletý pepř,
- jedlá soda,
- 100 ml oleje.
Postup přípravy
- Přes noc namočte cizrnu do studené vody s jednou lžičkou jedlé sody.
- Druhý den ho vařte minimálně hodinu v čerstvé osolené vodě.
- Cizrnu vložte do mixéru, přidejte všechny tekutiny. Přidejte tahini, kmín, červenou papriku, pepř a česnek.
- Dohladka rozmixujte. Voda se dává podle potřeby, každá cizrna totiž jinak naboptná.
- Hladkou pomazánku pak už jen stačí dát do misky, zalít trochou oleje, zasypat pinovými oříšky a jedlými květy pro ozdobu.
Hummus s kapustou a pečeným česnekem
Hummus nemusí být jen cizrna samostatně. Dá se doplnit i zeleninou v podstatě v jakékoliv formě.
Ingredience
- 7 stroužků česneku,
- 100 g hlávkové kapusty,
- 400 g slité konzervy cizrny,
- 1 lžičku citrónové šťávy,
- 3 lžíce sezamové pasty tahini,
- sůl,
- olivový olej,
- špalíky syrové zeleniny,
- topinky či slané krekry jako přílohu.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Neoloupané stroužky česneku zabalte do alobalu a pečte je 20 minut.
- Mezitím prolijte listy kapusty vařící vodou, nechte vychladnout a pak je nasekejte na drobné kousky.
- Když je česnek upečený, oloupejte ho. Kapustu, česnek i ostatní ingredience dejte do mixéru. Přidejte 3 lžíce vody a rozmixujte na hladkou hmotu.
- Směs dejte do servírovací misky a pokapejte olivovým olejem.
Hummus z červené řepy
Červená řepa je velmi zdravá potravina. Pomáhá například při stresových stavech, stačí ji jenom dobře připravit.
Ingredience
- 500 g syrové červené řepy,
- 400 g plechovku cizrny,
- citróny a skrojky k podávání,
- 1 lžíci mletého kmínu,
- 1 lžíci celého kmínu,
- sůl,
- pepř,
- bílý jogurt a ciabattu k podávání,
- hrst mátových lístků.
Postup přípravy
- Řepu umyjte, ale neloupejte. Dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a pod pokličkou vařte 30 až 40 minut doměkka.
- Řepu osušte a nechte ji vychladnout.
- Nejlépe v nějakých rukavicích ji začněte loupat. Dělá se to z důvodu zabarvení. Nakrájejte a rozmixujte s okapanou cizrnou, citrónovou šťávou a mletým kmínem.
- Podle chuti osolíte a opepříte.
Hummus z červené řepy se podává s jogurtem, arabským chlebem, skrojkami z citrónů, posypaný nasucho opečeným kmínem a mátou. Kdo chce, místo plechovky cizrny si jej může klasicky uvařit a přidat ho tam.
Oříškovo-čokoládový hummus
Půjdeme trochu za sladkým. Kdo má rád sladké pokrmy a hummus k tomu, tak zde si přijde na své.
Ingredience
- 1,5 šálku cizrny,
- čtvrt šálku arašídového nebo jakéhokoliv oříškového másla, nejlépe mandlového,
- čtvrt šálku javorového sirupu,
- 3 lžíce neslazeného mandlového mléka,
- 2 lžíce raw kakaového prášku,
- špetku vanilky.
Postup přípravy
- Všechny ingredience rozmixuje v robotu dohladka.
- Nechte odležet v ledničce zhruba 1 až 2 hodiny.
- Podávejte s křížalami z čerstvých jablek, raw krekry nebo datlovými sušenkami.
Tak co, jste připraveni zkusit hummus i nasladko?
Tipy na další články