Hrášková polévka z mraženého hrášku láká především nejen pro svou krásně jasně zelenou barvu, ale také pro svou vynikající nasládlou chuť, kterou se zavděčíte také svým dětem.
Polévka z mraženého hrášku patří mezi nejjednodušší pokrmy, které uvaříte do dvaceti minut. V závislosti na vaší chuti ji můžete doplnit jak o jakoukoli uzeninu, tak o obyčejné krutonky. Inspirujte se receptem, který je tak jednoduchý, že ho zvládnou i začátečníci.
Jaký hrášek vybrat na hráškovou polévku?
Vzhledem k tomu, že hrášek je plný vitamínů a živin, je v kuchyni vítaný v jakékoliv formě. Hrášková polévka z konzervy je velmi jednoduchá na přípravu, a to hlavně kvůli již předem připravenému hrášku z konzervy. Stačí ho lehce spolu s cibulkou zpěnit na másle, zalít vodou nebo vývarem, velmi krátce povařit, dochutit a rozmixovat. Vynikající je také hrášková polévka ze sterilovaného hrášku, když do ní přidáte i ostatní zeleninu jako je mrkev, petržel a brambory. Nemixujte, pouze zahustěte zásmažkou.
Doporučujeme: Jak pěstovat hrášek?
Hrášková polévka z čerstvého hrášku vám na stole nesmí v létě chybět. Pokud budete chtít uvařit krémovou verzi polévky, hrášek vařte asi 20 minut. Avšak lahodnou polévku si připravíte v kombinaci se zeleninou jako je mrkev, brambory, ředkvička a kedlubna. Zahustit ji můžete rozšlehaným vajíčkem s krupicí.
Recept na hráškovou polévku z mraženého hrášku
Snad každý z nás má doma v mrazáku sáček mraženého hrášku, ať už kupovaný, nebo domácí. Proto je polévka z mraženého hrášku ideální v případě, když potřebujete rychle vymyslet pokrm, který vás zahřeje i zasytí zároveň.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si očistěte a najemno nakrájejte cibuli.
- Zpěňte ji krátce na másle.
- Posléze přidejte mražený hrášek, nechte ho chvíli restovat, zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Jakmile polévka začne vařit, přidejte smetanu a povařte 10 minut.
- Nakonec všechno rozmixujte tyčovým mixérem.
- Dochuťte podle své chuti a podávejte s opečenými krutony.
- Mražený hrášek čerstvě vytažený z mrazáku nejdříve propláchněte pod tekoucí vodou, abyste ho zbavili kusů ledu, které na něm jsou.
- Krémová hrášková polévka bude vynikající, když do ní nastrouháte trochu chedaru.
- Aby byla hrachová polévka z mraženého hrášku naprosto jemná a hladká, propasírujte ji ještě po rozmixování přes jemné sítko.
- Pro výraznější chuť polévky do ní můžete přidat česnek nebo obdélník taveného sýra, který nechte v polévce zcela rozpustit.
- Aby měla polévka svou krásnou zelenou barvu, nevařte ji moc dlouho.
S čím podávat hráškovou polévku
Hrášková krémová polévka z mraženého hrášku bude skvěle chutnat, když do ní přidáte již zmiňované krutonky. Děti v krémových polévkách také milují kuličky do polévky, které najdete v každém obchodu. Abyste však svou polévku „vytunili“ co nejvíce, doporučujeme na malé kostičky nakrájet klobásu, kostičky opéct, a následně je k polévce podávat.
Místo klobásy je výborná také opečená slanina nebo dokonce smažené krevety.
Rozhodně nic nezkazíte ani čerstvým pečivem, a to jak chlebem, tak bagetou nebo ciabattou.
Zdroj: eatingwell.com, theendlessmeal.com
Další recepty na polévky