Sladký hrášek je pro jeho chuť oblíbený u dětí i dospělých. Při pěstování dobře snáší chlad, můžete ho tak vysévat velmi časně. Navíc se jedná o velmi jednoduchý druh zeleniny. Pojďme se podívat jak pěstovat hrášek.
Při správném postupu si navíc jeho úrodu můžete užívat po celou dobu sezóny.
Pěstování hrášku
Hrášek jako plodina nemá náročné požadavky na půdu. Špatně však snáší studené a mokré půdy.
Kdy se sází hrášek?
Sázet hrášek můžete odkdy rozmrzne zem a lze s ní manipulovat. Můžete jej vysazovat přibližně od polovice února až do května nebo června. Jestli chcete druhou dávku hrachu, můžete ji sázet později v letních měsících od července do srpna.
Jak zasadit hrášek?
Jednotlivé skupiny semínek by mezi sebou měly mít prostor 20–30 centimetrů. Jakmile rostlinky vzejdou, zvládnou i nepříznivé podmínky v podobě mírných mrazíků.
Nejlépe se této rostlině pak daří v teplotách kolem 15 °C. Zálivka nemusí být častá, aby však plody zůstaly šťavnaté, je třeba nenechat půdu úplně vyschnout. Přihnojování není potřebné, ovšem žádoucí je pravidelné pletí a okopávání, aby se rostlině dařilo.
Důležitá je také opora, aby hrášek nelehal. K tomu stačí laťky, mezi kterými je nataženo několik řad provázků, či pletivo.
Kdy dozrává hrášek?
Na první plody hrášku se můžete těšit již po 12 týdnech od doby, co jste hrách zaseli, nicméně období hlavní sklizně je na přelomu června a července. Postupem času se cukr mění ve škrob, čímž hrášek ztrácí chuť a šťavnatost. Pokud tedy toužíte po sladkých luscích, není dobré nechávat je dlouho zrát. Jakmile jsou tedy uvnitř lusků patrné kuličky hrášku, můžete sklízet.
Prodloužení doby sběru hrášku
Pokud chcete prodloužit dobu sklizně, nabízí se dvě možnosti. Tou první je vysévat jednu oblíbenou odrůdu s odstupem zhruba dvou týdnů. Díky tomu by hrachové lusky měly dozrávat postupně. Ovšem to nemusí platit v suchém a teplém počasí, kdy mohou lusky dozrávat současně. Jinou variantou je proto vysadit více odrůd, u kterých se liší vegetační doba. Můžete tak kombinovat rané odrůdy s pozdními, čímž prodloužíte sklizeň zhruba o čtyři týdny.
Doporučujeme: Hrášková polévka z mraženého hrášku
Zdravotní účinky hrášku
Hrášek je skvělý pro přímou konzumaci, ovšem využít ho můžete i v kuchyni. Ať už jako rané čerstvé lusky, nebo hrách. Tato zelenina však poskytuje mnoho zdraví prospěšných živin. Mezi ty nejdůležitější patří například vitamin C a vitaminy skupiny B. Dále také vitamin E, provitamin A a kyselina listová.
Hrášek je však bohatý také na minerální látky:
Oblíbená je tato plodina také u vegetariánů, jelikož obsahuje velké množství hodnotných bílkovin, díky kterým je strava plnohodnotná i bez živočišného proteinu. Kromě toho je vhodná také pro diabetiky, jelikož podporuje činnost slinivky břišní, a pro lidi se srdečním onemocněním. Díky svému složení totiž posiluje srdeční sval a harmonizuje jeho činnost.
Pěstování hrášku zvládne každý, na záhoně se mu totiž daří opravdu dobře. Odměnou vám pak budou sladké plody, které jsou navíc ceněné i pro svou skladbu živin, především vitaminů a minerálních látek.
TIP: Vyzkoušejte recept na hrachovou kaši.
Zdroj: gardenersworld.com