Hrachová kaše je skvělé jídlo, které zasytí, je velmi zdravé, a hlavně absolutně nezatíží vaši peněženku. Na přípravu tohoto pokrmu používejte hrách bez slupky. Usnadní vám to spoustu práce a hlavně času, který můžete věnovat jiným aktivitám. Jen ho nezapomeňte předem probrat, abyste z něj dostaly případné nečistoty.
Jaký hrách použít pro hrachovou kaši?
Na přípravu nejlepší hrachové kaše se nejlépe hodí hrách loupaný půlený. Má to hned několik výhod. Tento hrách nemusíte přes noc namáčet do vody, protože jeho netvrdší část, kterou je slupka, už neobsahuje. Další nespornou výhodou je to, že půlený hrách se při vaření zcela rozpadá a nemusíte se už zabývat jeho mixováním, což mnohé hospodyňky ocení. Kaše se z něj vytvoří v podstatě sama. Další možností je příprava hrachové kaše ze žlutého hrachu.
Recept na hrachovou kaši
Vyzkoušejte recept na hrachovou kaši z půleného hrachu, která vám zaručeně bude chutnat. Na přípravu výborné hrachové kaše od babičky pro 4 osoby budete potřebovat tyhle základní suroviny.
Ingredience
- špetka soli,
- 1 stroužek česneku,
- 2 lžíce sádla,
- 1 lžíci hladké mouky,
- 250 ml plnotučného nebo polotučného mléka,
- 500 g loupaného půleného hrachu,
- 1 lžičku majoránky.
Postup přípravy
- Připravte si větší hrnec, do kterého vsypte půlený loupaný hrách, zalijte ho studenou vodou, osolte a vařte zhruba 30 minut.
- Poté sejměte ze sporáku a celý obsah rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Pokud však máte čas, vařte hrách do té doby, dokud se sám nezačne rozpadat a nevytvoří se z něj přirozená kaše. To může trvat i dvojnásobek času.
- Mezitím si na pánvi zpěňte sádlo, přidejte prolisovaný česnek, hladkou mouku – a vše zalijte plnotučným mlékem.
- Tuto směs nechte chvíli odstát, a potom ji přidejte k uvařenému hrachu.
- Ještě chvíli povařte, dochuťte dle vlastní chuti solí a majoránkou.
S čím podávat hrachovou kaši?
Ptáte se, co k hrachové kaši? S uzeným masem je to klasika. Můžete však podávat také hrachovou kaši s klobásou, opečeným párkem, nebo můžete zvolit vejce natvrdo a chleba. Skvěle se k ní hodí i kyselý okurek nebo zeleninový salát. Například při receptu hrachové kaši podle Pohlreicha můžete posypat talíř zelenou petrželkou.
Pokud se vám kaše z hrachu úplně nezamlouvá, ale hrách máte rádi, připravte si krémovou hrachovou polévku, která je vydatným obědem a zdrojem více vitamínů.
Další recepty na bezmasá jídla