Hraběnčiny řezy jsou tradiční český moučník, který doma už určitě vyzkoušel každý. Tento koláč z jablek je vynikající a šťavnatý. Vyzkoušejte nenáročný recept na hraběnčiny řezy.
Tento skvělý jablečný řez se skládá ze základních surovin, co pravděpodobně máte doma. Záludností ovšem někdy může být vytvoření všech čtyř vrstev, které by měly být zřetelné i po upečení.
Jaké vrstvy mají hraběnčiny řezy?
Tradiční a nejlepší hraběnčiny řezy se skládají ze čtyř vrstev:
- Spodní vrstva – skládá se z pevného těsta, na kterém je poskládáno vše ostatní.
- Druhá vrstva – je vrstva jablek s cukrem a oříšky.
- Třetí vrstva – je našlehaný bílý sníh.
- Horní vrstva – je tvořena z nahrubo nastrouhaného těsta.
Recept na hraběnčiny řezy
Vyzkoušejte jednoduchý recept na hraběnčiny řezy krok za krokem.
Ingredience
Postup přípravy
- Jakmile máte veškeré suroviny nachystané, můžete se vrhnout do pečení.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Nejprve začneme přípravou těsta, k jehož výrobě bude potřeba smíchat mouku s máslem, žloutky, moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
- Výsledné těsto rozdělte na třetiny. K ulehčení práce následně jednu třetinu vložte do jednoho potravinového sáčku a dejte do mrazáku.
- Druhou vrstvu vytvoříte smícháním jablek se skořicí a vanilkovým cukrem (můžete přidat i nasekané oříšky).
- A třetí vrstvu vyšleháním bílků s cukrem krupice.
- Do formy vyložené pečícím papírem následně poskládejte všechny čtyři vrstvy a dejte péct na 30-40 minut na 175 °C.
Tip: Ochutnejte také míša řezy, které jsnou jednoduché na přípravu.
Hraběnčiny řezy připomínají jablečný štrúdl, ale tím, že jsou obohaceny o vyšlehaný sníh a hoblinky těsta, zaručují lepší gastronomický zážitek.
Další tipy na koláče a moučníky