Jak připravit poctivý hovězí guláš? Vyzkoušejte recept na hovězí guláš v hrnci krok za krokem, který si oblíbíte.
Historie pravého hovězího guláše
Historie hovězího guláše se začala psát již v 9. století na území dnešního Maďarska. Původně se jednalo spíše o vydatnou polévku z masa, cibule a papriky. Odvozeninou z maďarského slova „gulya“, což je označení pro stádo hovězího dobytka, vznikl název pokrmu „gulyás“ (čti gujáš), od kterého už byl jen krůček k našemu českému guláši, jak ho známe dnes.
Do českých zemí pronikl guláš někdy kolem roku 1805. Tehdy totiž vyšla v Karlových Varech „Bavorská kuchařka v Čechách“ od jisté Marie Anny Neudeckerové. Tato kniha úplně poprvé představila českým zemím hned několik nových, původně uherských receptů. Byl mezi nimi i vídeňský hovězí guláš. Dnes jsou různé druhy gulášů, výborným pokrmem je třeba taký buřtguláš.
TIP: Vyzkoušejte také recept na chutnou gulášovou polévku.
Jaké maso na hovězí guláš vybrat?
Nejvhodnější hovězí na guláš je hovězí kližka. Oblíbená je také kombinace s vepřovým masem (vepřová plec).
Recept na hovězí guláš
Podělíme se s vámi o recept na nejlepší hovězí guláš, vychytaný do posledních detailů tak, aby se povedl i začínajícím hospodyňkám. A jdeme na to pěkně krůček po krůčku. Jak uvařit hovězí guláš krok za krokem? Recept je pro 4 porce
Ingredience
- 750 g hovězí kližky
- 3 velké cibule nakrájené na menší kostičky
- 2 PL vepřového sádla
- 2 navršené ČL sladké mleté papriky (vyznavači ostrých chutí mohou přidat i pálivou)
- 1 malý rajčatový protlak
- 1 ČL soli
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL drceného kmínu
- 1 ČL sušené majoránky
- 2 PL hladké mouky
Postup přípravy
- Hovězí kližky na guláš omyjte pod tekoucí studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostičky o hraně cca 2 cm.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo a přisypejte do něj nakrájenou cibuli. Na středně silném plameni ji nechejte tzv. „zesklovatět“. Poté plamen zesilte na maximum a přidejte k cibuli nakrájené maso. Občas jej promíchejte tak, aby se nepřipeklo ke dnu. Je ale žádoucí, aby se jednotlivé kostičky masa ze všech stran osmahly dohněda. Po chvíli začne maso pouštět vodu, proto plamen nezeslabujte, aby se voda hezky odpařila. Toto je velmi důležitá fáze budoucí chuti i barvy guláše. Nezapomínejte míchat, aby se nic nepřipálilo, ale zároveň dbejte, aby bylo maso hezky opečené. Teprve pak jej odstavte z plotýnky.
- Ve zvláštním hrnci nebo varné konvici si převařte půl litru vody a udržujte ji pořád horkou. Za chvíli ji budete potřebovat.
- Nyní přišel čas přidat k masu mletou papriku. Udělejte to mimo hořák, protože jen tak máte jistotu, že se paprika rychle nepřipálí a nezhořkne. Míchejte, aby se v tuku rozpustila a zároveň obalila všechny kousky masa.
- Po paprice následuje rajský protlak, v němž také obalíme všechny kousky masa, a zároveň hrnec vrátíme znovu na střední plamen. Ochutíme solí a kmínem. Jakmile pokrm začne bublat, přilijeme postupně po troškách nachystaný půllitr horké vody a důkladně mícháme.
- Dobře promíchaný základ guláše zakryjeme poklicí, plamen snížíme na minimum a necháme 2-4 hodiny dusit do měkka. Přesný čas závisí na kvalitě masa a výkonu vašeho spotřebiče. Občas promíchejte a hlídejte hladinu vody. Ve finále by maso mělo být lehce ponořeno, ale rozhodně by nemělo ve vodě plavat.
- Původní maďarský recept pokrm nezahušťoval. My však trošku jíšky do guláše přidáme, čímž vytvoříme vynikající gulášovou šťávu. Dvě polévkové lžíce mouky dáme do hrnečku a přidáme k nim trošku studené vody. Tuto směs rozmícháme tak, aby v ní nebyly žádné žmolky. Teprve nyní přidáme k jíšce několik lžic horké šťávy z masa, znovu rozmícháme a přes sítko nalijeme do guláše. Okamžitě důkladně promícháváme, aby se nám nevytvořily žmolky. Mouku bude potřeba provařit na mírném plameni ještě takových 20 minut. Po celou tuto dobu nezapomeňte pokrm občas promíchat, mouka bude mít totiž snahu se připalovat.
- Chvilku před koncem varu prolisujeme k masu česnek a zároveň přidáme i v dlaních promnutou majoránku.
- Jsme u konce vaření. Přišel čas ochutnávky a možnosti pokrm ještě dosolit.
- Poslední fází přípravy je nechat guláš vychladnout. Nikdy jej celý nezakrývejte poklicí, vždy nechejte skulinu, kterou bude odcházet pára. Hovězí guláš podáváme s houskovým knedlíkem, ale skvělý je i s čerstvým chlebem.
Už naše babičky říkávaly, že guláš je nejlepší hezky rozleželý, tedy druhý až třetí den po uvaření. Vyzkoušejte a jistě jim dáte za pravdu. Počas sezóny letních grilovaček a záhradních akcií se můžete pokojně připravit kotlíkový hovězí guláš podle nášho receptu.
Pokud máte rádi guláš v různých variantách, určitě vyzkoušejte recept na klasický maďarský segedínsky guláš.
Tak dobrou chuť!
Zdroj: allrecipes.com