HoubyReceptyTipy do kuchyně

11 tipů na houbové recepty – Nejlepší jídla s houbami

Houbové recepty, které vám budou chutnat. Máme pro vás připravených 11 receptů s houbami, které pro vás máme na inspiraci a můžete si je uvařit u vás doma, když nevíte, co s nasbíranými houbami. Zdokonalujte se v kuchyni, zkoušejte nová jídla! Stačí když si připravíte potřebné suroviny a vyzkoušíte tyto tipy na recepty z hub.

Nejlepší houbové recepty z ověřených houbových kuchařek. Pokud stále přemýšlíte co uvařit z hub, vyberte si z této nabídky.

Bílá polévka s houbami

Bílá polévka s houbami

Houbová polévka, která zasytí i zahřeje

houbové rizoto

Krémové houbové rizoto

Chutný a rychlý recept z hub

kulajda recept

Jednoduchá kulajda

Tradiční česká polévka

Houbová omáčka s kuřecím masem a těstovinami

Houbová omáčka

Recept s kuřecím masem a těstovinami

krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka jako od babičky

Výborná polévka na oběd

plněné žampiony

Plněné žampiony na 7 způsobů

Plněné nivou, špenátem, vinnou klobásou a další

sedlácká bramboračka

Sedlácká bramboračka

Recept na poctivou polévku s kroupami

Plnené žampiony

Plněné žampiony s omeletou

Netradiční houbový recept, který chutná skvěle

Krémová žampionová polévka recept

Krémová žampionová polévka

Recept na vynikající houbovou polévku

houbový recept

3 vynikající houbové recepty

Houbové rizoto, houbový závin i plněné hříbky

Houbové recepty vás překvapí svou chutí. Vychutnávejte si vaše jídlo každý den!

Když je houbařská sezóna v plném proudu, houby máme na talíři i několikrát do týdne. Milovníci hub jistě dobře vědí, co s houbami a na jaký způsob je připravit. Houby lze uskladnit sušením i mražením. Vyrobit si z nich můžete i houbové koření a to tak, že usušené houby rozemelete na houbový prášek, který můžete poté přidávat do receptů na omáčky či polévek.

Pokud nepatříte k vášnivým houbařům nebo se bojíte sbírat houby v lese samy, protože je dostatečně neznáte, stále je máte i jinou možnost, vypěstovat si houby doma. Nejčastěji si můžete doma vypěstovat hlívu ústřičnou, hlívu kotoučovou, houby shiitake, žampiony či polničku topolovou.

Co s nasbíranými houbami

Houby, které si přinesete z lesa je třeba zpracovat nejpozději za 1-2 dny. Pokud je nezpracujete v daný den, uskladněte je v chladničce. Nejčastější způsoby zpracování hub jsou sušení, mrazení či sterilizování.

houbové recepty, sušení hub
Zdroj foto: Iva / Shutterstock.com

Sušení hub

Jedlé houby očistíme od hlíny, listů případně jiných nečistot, nakrájíme na plátky a dáme usušit. Sušit houby můžeme v sušičce, v troubě (sušit do 50 °C), na radiátorech a v létě i přímo na slunci. Usušené houby skladujeme ve velkých skleněných sklenicích nebo v papírových sáčcích. Určitě neskladujte v plátěných sáčcích, kde houby navlhnou a zplesní. Třeba dát vždy pozor, aby houby byly opravdu dobře usušené a ve sklenicích nezplesnivěly. Skladujte na suchém a ideálně tmavém místě.

Usušené houby vydrží takto i celý rok. Využívat je můžete do polévek, omáček nebo si z nich připravit houbové koření.

Bonusový recept: Houbová polévka ze sušených hub

Mražení hub

Houby můžete uskladnit i do mrazáku. Po očištění a nakrájení houby na krátce povařte a nechte vychladnout. Vložte do mikrotenových sáčků nebo malých krabiček a dejte zamrazit. Když dostanete chuť na houbovou polévku, stačí si potom vytáhnout jeden kelímek hub a můžete se pustit do vaření.

Další způsoby uskladnění hub

Kromě klasického sušení a uložení do mrazáku máme i další možnosti, jak houby využít:

  • houby naložené v tuku – spotřebujte do 3-4 měsíců,
  • houby v octě – spotřebujte do 1 roku,
  • houby naložené v soli – vydrží cca půl roku,
  • kvašené houby – vydrží cca půl roku.

Houby jsou v naší české kuchyni velmi vděčnou surovinou, o čemž svědčí i stovky receptů s houbami. Podzim je ideální období, kdy rostou opravdu zdravé houby, proto seberte košík na houby a vyražte do lesa ke sklizni. Pokud nemáte několikaleté zkušenosti, dávejte si při sklizni pozor na jedovaté houby, pokud si nejste jisti, raději se vždy poraďte se zkušenějšími a informace si ověřte i v houbařské knize.

Tak mnoho zdaru v lese.


Zaujímá vás také

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)