Řekněme si to narovinu: smažená jídla jsou prostě návyková, a i přes vědomí, že konzumovat takové pokrmy, je téměř hříchem, hřešíme vlastně rádi. A nejen my, Češi.
Fenomén zvaný „smažení“ pronikl již do celého světa. Smažení na tuku je věčným kontroverzním tématem. Na jedné straně stojí s varovně zdviženým prstem zástup lékařů, dietologů a příznivců zdravé výživy a na straně druhé nám zástup našich chuťových buněk připomínají, jakou úžasnou chuť mají křupavé hranolky, nadýchané řízečky, zlatavý smažáček, pikantní stripsy a nebo neodolatelné maminčiny koblížky.
Konec smažení ve vrstvě tuku
Abychom ulehčili svému svědomí, byli jsme odhodláni hledat nějakou „střední cestu“ a místo šťavnaté krkovičky si občas usmažit květák nebo „nezdravé“ sádlo sem tam vyměnit za podobně nezdravý olej. A pak přišla záchrana ve formě horkovzdušné fritézy, s jejichž používáním už nemusíme dělat kompromisy a dokonce můžeme smažit bez tuku úplně.
Co všechno umí horkovzdušná fritéza
Je to novinka posledních let a zdravější nástupce klasické olejové fritézy. Rozdíl mezi těmito dvěma typy je ale markantní. Původní fritézu potřebujeme naplnit olejem, abychom v ní mohli připravit jídlo, kdežto horkovzdušná fritéza pracuje s malým množstvím tuku a smaží horkou párou. Má totiž v sobě zabudované topné těleso, které ohřívá vzduch na požadovanou teplotu a přidané malé množství tuku tento vzduch zvlhčuje. Ventilátor pak zajišťuje proudění vzduchu. Pokrm se rovnoměrně smaží a nepřipaluje se. Některé fritézy mají i automatickou otáčecí lopatku, takže pak není potřeba do procesu smažení vůbec zasahovat. Kromě dnes už naprosto běžných hranolků a uzenin umí horkovzdušná fritéza i spoustu dalších pochoutek. Například takové kuře nebo plátek krkovičky, jsou naprostým luxusem, ale pochutnat si můžete i třeba na rybách. Suroviny mající vlastní tuk jsou ve fritéze opravdovou delikatesou.
Smažení v trojobalu
Výčet dobrot připravovaných v horkovzdušné fritéze tímto ale nekončí. Samostatnou kapitolou jsou pokrmy v trojobalu. Jsou dokonale a rychle připraveny a chutnají skvěle, i když vzhledem k tomu, že se nesmaží ve vrstvě tuku, mají chuť od klasických pokrmů trošku odlišnou. Zkušení odborníci radí „malou vychytávku“, aby se chuť řízků a smažáků co nejvíce přiblížila standardu a zároveň dodržela aspoň částečný punc racionální stravy. Tou vychytávkou je postříkat obalené maso před smažením tenkou vrstvou tuku ve spreji s vysokým bodem zakouření (tzv. kouřovým bodem, což je teplota, při níž se začíná olej přepalovat), aby se alespoň částečně eliminovala možnost škodlivého přepalování tuku.
Výhody horkovzdušné fritézy
Pro vyznavače zdravé výživy je horkovzdušná fritéza pravým požehnáním. Proti klasické totiž nabízí mnoho výhod:
- Zdravé smažení
Horkovzdušné fritézy používají o 80-90% méně oleje než klasické fritézy. Na 1 kg hranolek stačí polévková lžíce tuku. Lze použít jakýkoliv druh jedlého stolního oleje. Vzhledem k malému množství i nižší teplotě, lze použít i kvalitnější, cenově dražší oleje. - Konec přepáleným olejům
V této fritéze se olej nepřepaluje, není tedy důvod bát se zbytečných karcinogenů. - Žádný zápach
Při smažení na pánvi nebo v klasické fritéze se typický olejový zápach šíří celým bytem a vyvětrat ho není tak jednoduché. Horkovzdušné smažení neuvolňuje téměř žádné pachy. - Snadná údržba
Fritéza nevyžaduje složité čištění ani vylévání oleje ani odstraňování nánosů mastnoty. Některé části lze mýt i v myčce a ty, které se do myčky dát nedají, lze lehce rozebrat a očistit. - Vždy po ruce
Předehřátí horkovzdušné fritézy trvá 3 minuty. Některé jsou vybaveny i míchací lopatkou, takže se o smažení nemusíme vůbec starat. - Multifunkční zařízení
Některé typy těchto přístrojů disponují i možností pečení, restování a grilování.
Slabší stránky horkovzdušné fritézy
- Vyšší pořizovací cena,
- mírně odlišná chuť smažených pokrmů.
Vybíráme horkovzdušnou fritézu
Při výběru kvalitního přístroje je důležitý objem, jeho otevírání a neméně podstatným hlediskem je snadná údržba.
Velikost (objem) fritézy
Zde je důležitých několik stránek, a to zejména fakt, zda bude nová fritéza mít své stálé místo, např. na kuchyňské lince nebo se bude po každém použití schovávat do skříně. Pokud totiž bude zůstávat někde „na očích“, pak by měla být designově líbivá a stylově sednout k zařízení domácnosti.
Objem fritéz má širokou variabilitu a pohybuje se od 0,5 litrů až do úctyhodných 6,5 litru. Zde je potřeba si důkladně promyslet, kolik porcí se bude vařit a podle toho vybírat velikost. Takovým „vodítkem“ může být norma, že 2,5 litrový objem usmaží cca 1,4 kg hranolek, co jsou porce pro 4 strávníky.
Výkon ovlivňuje spotřebu
Vzhledem k tomu, že horkovzdušná fritéza nezahřívá olej, ale vzduch, nepotřebuje ke své činnosti extra vysoký výkon. Ten se, v naprosté většině pohybuje mezi 1000 – 1500 W. Doporučeníhodná funkce přístroje je regulace teploty, resp. výkonu spotřebiče.
Průhledné víko pro sledování procesu přípravy pokrmu
Je to jen drobnost, ale pokud chcete vidět, jak probíhá příprava vašeho oběda, upřednostněte typ fritézy s průhledným víkem.
Otevírání fritézy
Tento prvek je možná více důležitý, než by se na první pohled zdálo. Víko totiž nesmí překážet při manipulaci s vnitřní nádobou a znesnadňovat vkládání či vytahování pokrmu. Optimální volbou je možnost vyjmutí celé nádoby nebo otevírání, při kterém se víko fritézy neodděluje.
Regulace teploty
Jsou dva typy regulace teploty:
– manuání,
– digitální (LED displej).
Kromě ovládání teploty přístroje disponuje regulátor i časovačem a některé moduly také nastavováním doplňkových programů, jako např. pečení, grilování či dušení.
Kontrola filtrů
Při přípravě jídel dochází k uvolňování různých více či méně libých výparů. U fritéz je to stejné, navíc pára smíchaná s mastnotou škodí vaší kuchyni i samotnému vašemu přístroji. Je proto důležité, abyste si ověřili, zda fritéza disponuje pachovým, popř. i kouřovým filtrem, který by měl být omyvatelný a vyměnitelný.
Vyberte typ s jednoduchým čištěním
Nenáročné čištění určitě oceníte. Vnitřní nádoby se dají vyjmout a umýt. Máte-li doma myčku, preferujte typ, který lze vkládat do myčky nádobí. Nerozebíratelné typy jsou mnohdy cenově levnější, ale tato „výhoda“ se později stane „nevýhodou“ v obtížné manipulaci při údržbě přístroje.
Rady a vychytávky při přípravě pokrmů v horkovzdušné fritéze
- Při obalování v trojobalu přidejte vždy ke strouhance trošku oleje nebo postříkejte před smažením strouhanku olejem ve spreji.
- Místo klasické pšeničné strouhanky se dají použít i kukuřičné lupínky, tzv. corn flakes. Jsou křupavější než obyčejná strouhanka.
- Některé jídlo se rádo lepí na mřížku. V takovém případě jej zkuste podložit pečícím papírem nebo mřížku potřete kokosovým tukem.
- Je lepší používat kvalitní oleje (olivový, lněný, kukuřičný, sezamový apod.), které jsou sice cenově dražší, ale vzhledem k malému množství, půjde jen o pár korun.
- Při přípravě tučných jídel, nalijte do spodního šuplíku trošku vody, odkapávající tuk se nebude tak připalovat a páchnout.
- V polovině času pokrm obraťte či promíchejte.
- Doporučovanou radou bývá i nechat fritézu na 2-3 minutky předehřát před samotnou přípravou pokrmu.
- Používejte kvalitní koření, které dodá pokrmu chuť i vůni – cayenský pepř, sušený česnek či cibule, uzená mořská sůl nebo paprika.
Jeden recept nakonec
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů připravovaných v horkovzdušné fritéze je smažený květák. Tady je recept, jak na to:
Potřebujeme:
Květák, vejce, mléko, strouhanky (nebo drcený corn flakes), sůl, olej.
Květák si předvaříme zhruba 10 minut v horké osolené vodě. Pak ho rozdělíme na růžičky a ty obalíme v klasickém trojobalu. Pokud používáme strouhanku, smícháme ji s troškou oleje, popř. postříkáme olejem ve spreji. Obalením v drcených nebo namletých kukuřičných lupíncích bude trojobal křupavý i bez přidání oleje.
Fritézu nastavíme na 6 minut na teplotu 200° C. Do přístroje vložíme prázdný košík a po 3 minutách vytáhneme. Papírovou utěrkou potřeme celý košík tenkou vrstvou kokosového tuku, vrátíme do fritézy a necháme doběhnout časovač do konce nastavených šesti minut. A pak už smažíme, jak je nám libo.