Hanácký salát upadl v posledních letech v zapomnění, což je velká škoda, protože obsahuje mnoho vitamínů, které jsou pro naše tělo nezbytné. Pamatujete si na tento salát typický svou krásnou barvou?
Hanácký salát z červeného zelí je stále oblíbeným českým pokrmem, i když jeho tehdejší „slávu“ zastínil salát Coleslaw. Hanácký salát se vyznačuje výbornou chutí, barvou, a také svým zdravým složením, díky čemuž je vhodný skutečně pro všechny.
Recept na hanácký salát
Pokud nevíte, jak udělat jednoduchý salát, hanácký salát z červeného zelí je skvělou volbou. Je osvěžující plný vitamínů a připravený je během chviličky.
Ingredience
Postup přípravy
- Zelí očistěte a nastrouhejte na tenké nudličky.
- Přidejte sůl, promíchejte a nechte chviličku odpočinout.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Kyselé okurky nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- Všechny ingredience vložte do větší mísy a pořádně promíchejte.
- Salát uchovávejte v chladu.
- Hanácký salát s jogurtem je odlehčenou verzí našeho receptu, stačí vyměnit majonézu za jogurt.
- Připravit si můžete hanácký salát ze syrového nebo kysaného zelí.
Doporučujeme: Salát coleslaw
Jak ozvláštnit hanácký salát
Základní recept vám nestačí a rádi byste ho nějak vylepšili? Poradíme vám hned několik možností, jak tento jednoduchý salát ze zelí vytunit.
Do salátu přidejte nakládané papriky, které salátu dodají pikantní chuť a také barvu. Výraznou ingrediencí je také jablko či hruška, které dodají salátu sladkou chuť a křehkost. Bylinkami rozhodně nic nezkazíte, sáhněte po petrželce, koriandru nebo bazalce.
Abyste zvýšili nutriční hodnoty salátu, přidejte do něj ořechy, jako jsou vlašské, lískové ořechy nebo mandle. Ořechy dodávají salátu krémovou chuť a texturu. Pro pikantnější salát použijte nasekanou chilli papričku nebo koření, jako je kajenský pepř nebo červená pálivá paprika.
Další tipy na recepty