Grilovaný hermelín láká na jemný rozteklý sýr se sametovou kůrkou na povrchu. Každý milovník sýru si pochutná. Příprava je přitom jednoduchá a trvá jen chvilku.
Tento recept se hodí k obědu i večeři. V kombinaci s pečivem či salátem jde o skvělé jídlo, které zasytí.
Jak upéct hermelín?
Pokud máte chuť na grilovaný hermelín, nabízí se různé možnosti přípravy. Jak z názvu vyplývá, jednou z nich je grilování. Ovšem pokud nemáte gril, přesto si lahodný sýr můžete připravit.
Grilovaný hermelín doma snadno připravíte s využitím trouby. Dosáhnete tak perfektního výsledku, skoro jako by byl hermelín na grilu.
Další variantou je pak připravit si grilovaný hermelín na pánvi. Jde o specifický postup, který však není složitý. Stačí sýr opéct z obou stran – na povrchu získá zlatavou kůrku, zatímco uvnitř se krásně rozteče.
Jaké koření se hodí na grilovaný hermelín?
Roztopený sýr se skvěle doplňuje s různým kořením, vybírat tak můžete dle své chuti. Skvělou variantou je grilovaný hermelín s bylinkami. Použít můžete čerstvé i sušené, skvěle se hodí rozmarýn, italské bylinky či třeba petržel a kopr.
Pokud toužíte po výraznější chuti, můžete přidat chilli vločky a papriku, či různé kořenící směsi.
Recept na grilovaný hermelín v troubě
Grilovaný hermelín v troubě připravíte během chvilky. Vyzkoušet můžete i jiné druhy sýrů, skvěle se hodí camembert.
Ingredience
Postup přípravy
- Vezměte sýr a nožem ho lezce nařízněte několika řezy, aby vznikla mřížka. Nekrájejte příliš hluboko, aby sýr nevytekl.
- Na povrch sýru rozetřete olivový olej. Dodá skvělou chuť a zlatavou barvu.
- Posypte sýr bylinkami. Na ozdobu přidejte také trochu čerstvé petržele a kopru.
- Připravte si plech s pečicím papírem, troubu rozehřejte na 180 °C.
- Sýr zabalte do alobalu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, aby se sýr roztopil.
S čím servírovat hermelín v troubě?
Jedním z nejlepších tipů je servírovat grilovaný hermelín s brusinkami. Skvělou volbou jsou zavařené brusinky, ovšem připravit si můžete i domácí omáčku. Stačí svařit brusinky, cukr a skořici s vodou. Můžete si tak vychutnat vynikající grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.
Jelikož se k plísňovým sýrům skvěle hodí sladká chuť, nabízí se také grilovaný hermelín s medem. Ten si můžete připravit snadno – před pečením potřete sýr troškou medu namísto olivového oleje.
Zejména z grilu je perfektní grilovaný hermelín se slaninou. Stačí sýr obalit plátky slaniny. Ty se na grilu krásně vypečou, zatímco sýr uvnitř se rozpustí. Jde o lahodnou kombinaci chutí, která stojí za vyzkoušení.
Grilovaný hermelín se salátem je jedním z nejlepších způsobů servírování. Vybírat můžete z různých oblíbených salátů. Tato kombinace dělá z grilovaného sýru skvělý oběd či rychlou večeři. Grilovaný hermelín v alobalu v troubě je připraven během chvilky, během pečení zvládnete připravit přílohu a máte hotovo. Vyzkoušejte si také připravit hermelínový salát.
Pokud hledáte ještě jednodušší řešení, můžete sýr podávat pouze s pečivem. Skvělou volbou jsou čerstvé bagetky, které navíc můžete chvilku opéct na suché pánvi pro křupavější výsledek.
Je grilovaný hermelín vhodný v těhotenství?
Názory se liší. Ženy se mnohdy obávají bakterií, které se v plísňovém sýru mohou objevit. Ovšem díky tepelné úpravě by měla být konzumace grilovaného sýru bezpečná. Pokud váháte poraďte se raději s odborníkem a nehledejte rady na internetu.
Vyzkoušejte jednoduchý recept, grilovaný hermelín je hotový během pár minut, přičemž jde o skvělou pochoutku, která se hodí jako rychlý oběd, ale i občerstvení pro grilovačku s přáteli.
Zdroj: toastnfrypro.com, bobsredmill.com
Další tipy na recepty