Bezmasá jídlaRecepty

Domácí gnocchi se snadnou přípravou. Recept na italský způsob

Gnocchi jsou velmi jednoduché pro přípravu, postačí vám 3 suroviny. Jsou skvělou přílohou k různým omáčkám. Domácí recept na gnocchi si oblíbíte, je rychlý, snadný a hlavně chutný.

Gnocchi jsou skvělou přílohou a pokud si bramborové noky chcete opravdu vychutnat, nejlepším řešením je připravit si doma vlastní. Vystačíte si jen s pár surovinami, přičemž domácí recept na gnocchi pak můžete zkombinovat s omáčkou podle chuti.

  1. Jaká je správná výslovnost gnocchi?

    Správná výslovnost v češtině je ňoky. Nenazývejte tohle skvělé jídlo jako gňoči, noči, nebo jiným názvem.


  2. Z čeho se připravují ňoky?

    Základ receptu na domácí ňoky tvoří brambory. Jedná se o velmi rychlý a jednoduchý recept, proto k bramborám stačí přidat hladkou mouku a vajíčka, to je všechno. K jejich přípravě však můžete kromě klasických brambor použít i sladké brambory batáty, různé druhy dýně či květák.

Recept na domácí gnocchi

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce

Tohle jídlo se hodí jako příloha k omáčkám, nebo si ho můžete dát i s masem. Nejlepší jsou gnocchi s kuřecím masem a špenátem.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte, ovšem neloupejte. Takto brambory uvařte, aby si zachovaly pevnou konzistenci. Neměly by být rozvařené, vařte je zhruba 10–15 minut.
  2. Brambory ještě teplé oloupejte, chladnutím se totiž mění jejich konzistence a noky by tak byly těžké.
  3. Oloupané brambory umelte dvakrát v mlýnku, případně je můžete také nastrouhat či využít lis na brambory.
  4. Rozmělněné brambory rozprostřete na pracovní plochu a vytvořte ve středu důlek. Do toho přidejte vajíčka a poprašte moukou. Začněte zpracovávat hladké těsto. Postupně přidávejte mouku.
  5. Je důležité pracovat rychle, aby si těsto zachovalo správnou konzistenci. Mělo by být tvárné, ovšem nezpracovávejte ho příliš dlouho. Dlouhým hnětením se snižuje kvalita těsta a noky nebudou tak nadýchané.
  6. Z těsta válejte tenké válečky a odkrajujte jednotlivé noky.domácí gnocchi
  7. Poté každý kousek lehce pomoučněte, můžete také jednoduše vidličkou vytvořit typický vzorek pro gnocchi.gnocchi recept
  8. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vkládejte noky. Stačí je povařit dvě minuty a poté vyndat.

S čím podávat gnocchi?

Domácí ňoky si můžete připravit na jakýkoli způsob, jaký vám jen napadne. Naším doporučením je připravit si gnocchi s houbami, s čerstvými i sušenými houbami chutnají neodolatelně. Podávat je můžete také s oblíbenými omáčkami, nejlépe se hodí smetanové a sýrové omáčky. Oblíbenou přípravou jsou i ňoky zapečené v troubě, přidat můžete vše co máte rádi, například mozzarellu, bazalku, parmazán, zeleninu. Milovníci sladkého si také přijdou na své, skvěle chutnají i gnocchi nasladko, například s ořechy, tvarohem, džemem či mákem.

Vyzkoušejte náš tip:

Domácí noky jsou skvělé samy o sobě, ovšem jejich chuť oceníte, když si je připravíte s rajčaty.

gnocchi recept
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na gnocchi s rajčatovou omáčkou

Když už jste si připravili ty nejlepší domácí gnocchi, vyzkoušejte si je připravit s rajčatovou omáčkou.

Ingredience

  • 300 g rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šalvějové lístky
  • sůl a pepř
  • parmezán

Postup přípravy

  1. Na oleji osmahněte šalvěj a přidejte čerstvé nebo sušené rajčata se solí, pepřem a šalvějí. Stačí jen chvilka pro rozvonění koření a zahřátí rajčat.
  2. Tuto směs pak stačí přidat k nokům, navíc vše můžete zalít trochou rozpuštěného másla.
  3. K nokům by neměl navrchu chybět ani nastrouhaný parmezán, nebo také můžete zkusit gnocchi se sýrovou omáčkou.

TIP: Vyzkoušejte poctivou rajskou omáčku na 8 způsobů

Ňoky jsou syté, je proto dobré podávat je pouze s lehkou omáčkou či zeleninou. Výborné jsou také gnocchi se špenátem. Jakmile jednou ochutnáte domácí noky, jiné už se jim nevyrovnají.

Pokud patříte k milovníkům domácích těstovin a také domácí gnocchi si určitě zamilujete. Zkoušeli jste je už někdy připravovat doma?


Další recepty na bezmasá jídla

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)