Gnocchi jsou velmi jednoduché pro přípravu, postačí vám 3 suroviny. Jsou skvělou přílohou k různým omáčkám. Domácí recept na gnocchi si oblíbíte, je rychlý, snadný a hlavně chutný.
Gnocchi jsou skvělou přílohou a pokud si bramborové noky chcete opravdu vychutnat, nejlepším řešením je připravit si doma vlastní. Vystačíte si jen s pár surovinami, přičemž domácí recept na gnocchi pak můžete zkombinovat s omáčkou podle chuti.
Jaká je správná výslovnost gnocchi?
Správná výslovnost v češtině je ňoky. Nenazývejte tohle skvělé jídlo jako gňoči, noči, nebo jiným názvem.
Z čeho se připravují ňoky?Základ receptu na domácí ňoky tvoří brambory. Jedná se o velmi rychlý a jednoduchý recept, proto k bramborám stačí přidat hladkou mouku a vajíčka, to je všechno. K jejich přípravě však můžete kromě klasických brambor použít i sladké brambory batáty, různé druhy dýně či květák.
Recept na domácí gnocchi
Tohle jídlo se hodí jako příloha k omáčkám, nebo si ho můžete dát i s masem. Nejlepší jsou gnocchi s kuřecím masem a špenátem.
Ingredience
Postup přípravy
- Brambory omyjte, ovšem neloupejte. Takto brambory uvařte, aby si zachovaly pevnou konzistenci. Neměly by být rozvařené, vařte je zhruba 10–15 minut.
- Brambory ještě teplé oloupejte, chladnutím se totiž mění jejich konzistence a noky by tak byly těžké.
- Oloupané brambory umelte dvakrát v mlýnku, případně je můžete také nastrouhat či využít lis na brambory.
- Rozmělněné brambory rozprostřete na pracovní plochu a vytvořte ve středu důlek. Do toho přidejte vajíčka a poprašte moukou. Začněte zpracovávat hladké těsto. Postupně přidávejte mouku.
- Je důležité pracovat rychle, aby si těsto zachovalo správnou konzistenci. Mělo by být tvárné, ovšem nezpracovávejte ho příliš dlouho. Dlouhým hnětením se snižuje kvalita těsta a noky nebudou tak nadýchané.
- Z těsta válejte tenké válečky a odkrajujte jednotlivé noky.
- Poté každý kousek lehce pomoučněte, můžete také jednoduše vidličkou vytvořit typický vzorek pro gnocchi.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vkládejte noky. Stačí je povařit dvě minuty a poté vyndat.
S čím podávat gnocchi?
Domácí ňoky si můžete připravit na jakýkoli způsob, jaký vám jen napadne. Naším doporučením je připravit si gnocchi s houbami, s čerstvými i sušenými houbami chutnají neodolatelně. Podávat je můžete také s oblíbenými omáčkami, nejlépe se hodí smetanové a sýrové omáčky. Oblíbenou přípravou jsou i ňoky zapečené v troubě, přidat můžete vše co máte rádi, například mozzarellu, bazalku, parmazán, zeleninu. Milovníci sladkého si také přijdou na své, skvěle chutnají i gnocchi nasladko, například s ořechy, tvarohem, džemem či mákem.
Vyzkoušejte náš tip:
Domácí noky jsou skvělé samy o sobě, ovšem jejich chuť oceníte, když si je připravíte s rajčaty.
Recept na gnocchi s rajčatovou omáčkou
Když už jste si připravili ty nejlepší domácí gnocchi, vyzkoušejte si je připravit s rajčatovou omáčkou.
Ingredience
- 300 g rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- šalvějové lístky
- sůl a pepř
- parmezán
Postup přípravy
- Na oleji osmahněte šalvěj a přidejte čerstvé nebo sušené rajčata se solí, pepřem a šalvějí. Stačí jen chvilka pro rozvonění koření a zahřátí rajčat.
- Tuto směs pak stačí přidat k nokům, navíc vše můžete zalít trochou rozpuštěného másla.
- K nokům by neměl navrchu chybět ani nastrouhaný parmezán, nebo také můžete zkusit gnocchi se sýrovou omáčkou.
TIP: Vyzkoušejte poctivou rajskou omáčku na 8 způsobů
Ňoky jsou syté, je proto dobré podávat je pouze s lehkou omáčkou či zeleninou. Výborné jsou také gnocchi se špenátem. Jakmile jednou ochutnáte domácí noky, jiné už se jim nevyrovnají.
Pokud patříte k milovníkům domácích těstovin a také domácí gnocchi si určitě zamilujete. Zkoušeli jste je už někdy připravovat doma?
Další recepty na bezmasá jídla