Francouzská polévka je výtečná. Základ tvoří zelenina, která je zjemněná smetanou. Podávat ji můžete zatepla i zastudena. Vyzkoušejte recept na typickou francouzskou polévku.
Francouzská kuchyně se vyznačuje svou jednoduchostí, ovšem na chuti to rozhodně nepoznáte.
K typickým francouzským polévkám patří cibulačka, kuřecí polévka s knedlíčky a rovněž polévka rybí nebo z korýšů. Francouzi ale připravují i zeleninové polévky, ve kterých nesmí chybět brambory. Recept na francouzskou zeleninovou polévku můžete zkusit i vy doma.
Jak vznikla francouzská polévka
Brambory a pórek. Kombinace, která společně dokonale ladí a pro přípravu polévky se tyto dvě suroviny hodí skvěle. Francouzi to také moc dobře vědí a připravují tak lahodný zeleninový krém. Domácí francouzská polévka je hustá a zasytí vás, zejména v zimním období přijde vhod. Proč se ale začala francouzská zeleninová polévka připravovat?
Tato polévka je dokonale jednoduchá a výborná, zejména pokud se zjemní smetanou. O konzumaci brambor ve Francii se zasloužil farmaceutik a také výživový nadšenec Antoine – Augustin Parmentier. Krémové zeleninové polévce se podle něj říká i Potage Parmentier. Opět tak zvítězila jednoduchost. Francouzi jsou navíc známí tím, že si vybírají kvalitní a zdravé potraviny.
Recept na francouzskou polévku
Typická francouzská polévka s pórkem a brambory se připravuje velmi jednoduše. Určitě do ní patří i smetana, která polévku promění v lahodný krém.
Suroviny
Postup
- Očistíme si mrkev a pórek a oloupeme brambory.
- Pórek a mrkev si nakrájíme na kousky a dáme osmahnout do hrnce, kde si nejdříve rozehřejeme máslo.
- Přidáme nakrájené brambory, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme doměkka.
- Ochutíme solí a pepřem.
- Polévku po dovaření rozmixujeme, konzistenci volíme dle chuti a preferencí.
- Nakonec zjemníme polévku smetanou.
Tipy na podávaní
- Polévka se dá podávat zastudena i zatepla. Recept na francouzskou zeleninovou polévku můžete znát i pod názvem Vichyssoise.
- Tuto typickou francouzskou polévku si ihned oblíbíte, v létě ji můžete konzumovat studenou a v zimě vás zahřeje teplá varianta.
Doporučujeme také: Oblíbená krupicová polévka
Pod názvem francouzská polévka si často představíme zejména polévku ze sáčku, pro kterou jsou typické těstovinové mušličky. I tuhle polévku si můžete připravit doma, stačí mít jako základ silný hovězí vývar, těstovinové mušličky – a polévku musí doplnit i knedlíčky. Knedlíčky do polévky můžete připravit z jater, hovězího vařeného masa – nebo jen tak z polohrubé mouky, vajec a bylinek. Polohrubá mouka, krupice, vejce, sůl a bylinky, případně i česnek tvoří základ každých domácích knedlíčků do polévky.
Připravujete tradiční francouzskou polévku i u vás doma nebo jste dosud slyšeli jen o té francouzské sáčkové polévce?
Zdroj: countryliving.com, goodto.com
Další tipy na polévky