Fitness večeře jsou důležitou součástí jídelníčku nejenom všech fitness nadšenců. Poradíme vám, jak si je doma jednoduše připravit. Inspirujte se na chutnou a zdravou večeři.
Recept na cuketové placičky
Cuketové placičky jsou rychlá zdravá fitness večeře, kterou připravíte raz dva, a ještě si pochutnáte.
Ingredience
- 700 g nastrouhaných cuket
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ hrnku nastrouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku
- jedno větší vejce
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cukety si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, aby měly placky ideální strukturu.
- Dejte je do cedníku, zasypte solí a nechte je pustit vodu.
- Po 15 minutách cukety vymačkejte a osušte papírovou utěrkou. Smíchejte dohromady všechny ingredience.
- Tvořte menší placky, opékejte nasucho, až dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pro snadnější přípravu můžete využít i lívanečník.
- Hotové placičky lze podávat například se zakysanou smetanou.
Vyzkoušejte také recept na cuketové placky s nivou.
Recept na těstoviny s avokádem
Jestliže se poohlížíte po receptu na rychlou teplou večeři, těstoviny s avokádem jsou skvělou volbou. Avokádo má navíc skvělé nutriční hodnoty, a tak výborně zasytí.
Ingredience
- 180 gramů celozrnných špaget
- 1 velké avokádo
- lžíce citronové šťávy
- stroužek česneku
- ¼ hrnku čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte špagety. Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku a dužinu jemně vydlabejte lžící.
- Nakrájené avokádo dejte do mixéru, přidejte stroužek česneku, citronovou šťávu, sůl a pepř a pořádně rozmixujte, aby vznikla hladká hmota.
- Uvařené špagety vložte do velké mísy, přidejte avokádovou omáčku a dobře promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem, pro lepší chuť můžete přidat například cherry rajčátka. A můžete podávat.
Recept na zapečený květák
Tento fit recept na zapečený květák je opravdu jednoduchý, pokud tedy máte rádi vaření, které nezabere příliš úsilí, a přesto si pochutnáte, je zapečený květák to pravé pro vás. Vyzkoušet můžete také vynikající květákové placičky.
Ingredience
- jeden středně velký květák
- 3 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- červenou mletou papriku
- sůl
Postup přípravy
- Květák nechte vcelku a vložte ho do vroucí osolené vody. Vařte ho do doby, než začne měknout, nenechte ho však úplně uvařit.
- Květák vyndejte, nechte okapat a případně osušte. Rozdrťte stroužek česneku, přidejte ho do olivového oleje.
- Touto směsí potřete důkladně celý květák. Případně můžete přidat i další koření dle chuti, hodí se například chilli pro ostřejší chuť, nebo čerstvé bylinky, které ozvláštní chuť květáku.
- Celý květák posypte nastrouhaným parmezánem a špetkou červené mleté papriky. Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Květák položte na plech či jinou vhodnou formu vyloženou pečicím papírem. Doba pečení bude trvat zhruba hodinu, je však důležité květák hlídat, aby si udržel zlatavou barvu a sýrová krustička se nezačala pálit.
Recept na netradiční lehký salát
Saláty jsou oblíbenou fitness večeří, tento netradiční lehký salát, kromě kuřecího masa totiž obsahuje i ovoce a oříšky.
Ingredience
- dvě kuřecí prsa
- hrnek čerstvých hroznů (ideálně bez pecek)
- 3 lžíce bílého řeckého jogurtu
- 4 hrnky čerstvého baby špenátu
- 2 lžíce pekanových/vlašských ořechů
- řapíkatý celer
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kuřecí prsa povařte na mírném ohni zhruba 15 minut. Poté je vyndejte z vody a nechte chvilku odpočinout.
- Následně prsa pokrájejte na větší kousky a nechte chladnout, ideálně v lednici.
- K vychladlým kuřecím kouskům přidejte jogurt, nakrájené hrozny, celerovou nať, špetku soli a pepře. Dobře promíchejte.
- Na talíř vyskládejte hrst baby špenátu, na něj pokládejte směs s kuřecím masem a dozdobte zvolenými ořechy.
Recept na květákové rizoto bez rýže
Vzhledem k tomu, že tento pokrm obsahuje pouze minimum sacharidů, jedná se o lehké jídlo, které se skvěle hodí do zdravého jídelníčku například i při dietě. Rizoto bez rýže je navíc opravdu nezvyklé, i bez této obilniny však zvládnete rizoto z květáku hravě.
Ingredience
- středně velký květák
- žampiony
- sezamový olej (případně olivový)
- dva vaječné bílky
- jedno velké vejce
- ½ cibule
- ½ hrnku hrášku s mrkví (mražené či čerstvé)
- 2 stroužky česneku
- 5 jarních cibulek
- 3 lžičky sójové omáčky
Postup přípravy
- Očištěný květák nakrájejte na malé kousky. Ty pak jemně rozmixujte, aby získaly podobnou strukturu rýži či kuskusu.
- Dejte si pozor, abyste květák nerozmixovali příliš, rizoto by pak nebylo dobré. Smíchejte vajíčko s bílky a osolte.
- Zahřejte pánev s olejem, osmahněte vaječnou směs. Až bude hotová, odstavte z plamene.
- Na pánvi smíchejte olej, cibuli, jarní cibulku, mrkev, hrášek a česnek a nechte restovat zhruba 3 minuty.
- Do zeleniny a žampionů přidejte rozmixovaný květák. Přidejte sójovou omáčku a nechte smažit, dokud květák nezíská jemně křupavou krustičku. Ke směsi přidejte hotová vajíčka a dobře promíchejte.
TIP: Určite vyzkoušejte také chutné kuřecí rizoto
Recept na cuketové kapsičky
U lehkých fitness večeře jídel zůstaneme, zelenina je velmi oblíbená, a proto si ukážeme, jak připravit cuketové kapsičky se sýrovou náplní. Jedná se o lehké dietní jídlo, které se hodí pro každého.
Ingredience
- cuketu
- 85 gramů masa (kuřecí či ryba)
- 30 gramů ricotty
- 30 gramů mozzarelly
- bazalku
- parmezán
Postup přípravy
- K nakrájení cukety využijte škrabku na brambory. Pomocí té totiž vytvoříte ideálně tenké a dlouhé plátky, které budou tvořit kapsičky.
- Uvařené maso společně se sýry a bazalkou smíchejte v mixéru. Jestliže směs není dostatečně kompaktní, můžete přidat olivový olej, abyste si usnadnili následné plnění.
- Položte dva plátky cukety do kříže. Jestliže se vám zdají moc tenké, můžete využít dva plátky na sobě, aby kapsičky lépe držely.
- Přiměřené množství masové směsi položte na cuketový kříž. Poté cuketové plátky poskládejte do úhledné kapsy. Zpočátku to možná bude chtít trochu zručnosti, aby dobře držely, nejedná se však o nic složitého.
- Jednotlivé kapsy vyskládejte do zapékací mísy či pekáčku, zakápněte olivovým olejem a posypejte strouhaným parmezánem. Troubu předehřejte na 220°C a pečte zhruba 15 minut. Před podáváním ještě posypte trochou parmazánu a můžete dozdobit čerstvými bylinkami.
Recept na kuřecí salát se žampiony
Tento kuřecí salát se žampiony můžete bez problému podávat i jako studenou fitness večeři, stačí ho nechat dobře vychladit. Žampiony nemají výraznou houbovou chuť a navíc obsahují velké množství vitaminů a minerálních látek (draslík, sodík, hořčík, železo, jód a mnoho dalších), jsou také zdrojem antioxidantů, které chrání lidský organismus před volnými radikály, a k tomu mají málo kalorií.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa
- 5 žampionů
- ½ středně velkého zelí
- cibule
- dva stroužky česneku
- olivový olej
- červená paprika
- lžičku bílého vína
- koření (mletá paprika, sůl, pepř)
- sójovou omáčku
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nakrájejte na středně velké kousky a na mírném plameni orestujte dozlatova. Zelí umyjte a pokrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a pomalu nechte restovat nakrájenou cibuli a rozmačkané stroužky česneku. Poté do pánve přidejte zelí, žampiony nakrájené na plátky, papriku a sůl.
- Směs nechte alespoň 5 minut smažit, aby zelenina změkla. Přidejte lžičku vína, dvě lžičky sójové omáčky, mletou červenou papriku a pepř, případně můžete ještě přidat česnek.
- Na závěr ke směsi přidejte i kuřecí kousky a nechte prohřát. Salát můžete podávat hned z pánve ještě teplý, a nebo ho nechat vychladnout a podávat z lednice.
Výhodou fitness stravy je, že příprava takovýchto pokrmů je opravdu jednoduchá. Často lze navíc uvařit skvělé jídlo z úplně základních surovin. Důležitou složkou je samozřejmě zelenina, jestliže vás neláká maso, pak ho můžete v receptech jednoduše vynechat. Každé vaření je totiž velmi variabilní a záleží tak zcela na vás, co si do jídla přidáte, aby to bylo to pravé. Který fitness večeře recept se vám líbí nejvíce?
Další tipy na recepty