Aromatické koření vhodné do slaných pokrmů i sladkých dezertů, ale také zdravá zelenina plná pozitivních účinků pro lidské tělo. Fenykl je oblíbenou surovinou, kterou můžete pěstovat na vaší zahradě i vy. Pěstování není obzvlášť náročné, zjistěte podrobný návod.
Fenykl můžete pěstovat dvěma způsoby
Na vaší zahradě můžete pěstovat fenykl obecný, který se hojně používá jako koření v kuchyni. To můžete využít pro ochucení masa, ryb, ale také do omáček nebo do zálivky k salátům. Je velmi oblíbený díky zajímavé a výrazné chuti.
Naopak fenykl řapíkatý se pěstuje jako lahodná, lehce sladká zelenina. Tu můžete využít do polévek i jako základ do omáček, zachutná vám i samostatně jako dušená zelenina. Svou chutí i konzistencí připomíná chřest, je ale mnohem sladší a chutí zajímavější.
Pro správný růst fenyklu je nutné vybrat vhodné místo
Máte na své zahradě dostatek místa pro klasické záhony? Výborně, fenykl totiž potřebuje kyprou a propustnou půdu stejně jako ostatní zelenina. Nedaří se mu v příliš těžké či mokré půdě, vhodná ale není ani suchá zemina. Vyberte proto slunečné místo s dostatkem hnojiva.
Sázejte semínka, nebo rovnou sazenice
Pokud se rozhodnete pro sázení už vzrostlejších sazenic, pak dbejte na rozestupy mezi sazenicemi alespoň 15 cm. Při sázení semínek zahrabejte semínka asi 2 cm hluboko do zeminy na záhoně nebo ve skleníku do řádků, které mají mezi sebou alespoň 30 cm.
Pro co nejlepší podzimní sklizeň můžete využít pro výsadbu i místo na záhonu, kde jste právě sklidili jiný druh zeleniny. Dbejte však na to, že výsadba by měla proběhnout na konci července či na začátku srpna.
Fenykl sklízejte včas
Sklizeň fenyklové úrody může proběhnout přibližně po 70 dnech od výsadby. Pokud chcete, aby vaše úroda byla co nejlepší a nejkřehčí, pak asi dva týdny před sklizní shrňte k zelenině větší množství zeminy. Díky tomuto kroku se k úrodě už nedostanou sluneční paprsky a fenykl zbělá. Nezapomeňte jej však sklidit dříve, než přijdou první podzimní mrazy.
Fenykl je velmi zdravá a chutná zelenina, proto by neměl chybět jak na vaší zahradě, tak v kuchyni.