Fazolový guláš je jednoduché, chutné a syté jídlo, které můžete připravit jak na oběd, tak i klidně na večeři. Pojďme se podívat na recept jak připravit fazolový guláš.
Jaké fazole použít do guláše?
Nejčastěji se používají červené nebo bílé fazole, protože mají nejjemnější chuť a texturu. Vašemu guláši dodají aroma, bohatost a konzistenci. je v podstatě jenom na vás, jaké fazole do guláše zvolíte. Vždy se ale musíte při vaření ujistit, že jste fazole připravili opravdu doměkka, jinak by váš guláš nebyl dobrý.
Pokud použijete v receptu sušené fazole, namočte je přes noc ve vodě a poté je uvařte, dokud nejsou měkké. Alternativně můžete použít fazole z konzervy, které stačí opláchnout a scedit.
Recept na fazolový guláš
Připravte si chutný fazolový guláš. Hlavní zásadou je, aby byly do guláše použity kvalitní suroviny – jenom tak dosáhnete skvělé chuti.
Ingredience
Postup přípravy
- Sušené fazole namočte jpřes noc ve vodě a poté je uvařte, dokud nejsou měkké. (Můžete použít fazole z konzervy, které stačí opláchnout a scedit.)
- Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dozlatova.
- Přidejte nakrájené papriky na proužky, protlačený česnek a smažte je s cibulí asi 2 minuty, nebo dokud nezměknou.
- Pak přidejte mletou papriku, kmín, koriandr a kajenský pepř. Míchejte další 1 minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
- Přidejte krájená rajčata a smažte na pánvi asi 5 minut, dokud se omáčka zahustí a zredukuje.
- Pak přidejte fazole a zeleninový vývar. Pořád míchejte a přiveďte tuhle omáčku k varu.
- Poté zmírněte oheň na střední intenzitu a vařte guláš z fazolemi asi 15-20 minut, dokud se omáčka nezahustí a fazole nejsou dobře prohřáté. Pokud se omáčka zdá příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru.
- Osolte a opepřete podle chuti. V závislosti na vašem vkusu můžete přidat více koření.
- Nakonec posypte fazolový guláš čerstvě nasekanou petrželkou pro ozdobu.
- Podávejte fazolový guláš teplý. Můžete ho servírovat samostatně nebo s plátkem chleba nebo rýže.
Doporučujeme: Pokud chcete jinou verzi guláše nabízí se recept na buřtguláš – pochoutka z brambor.
Jak připravit nejlepší fazolový guláš?
Existuje mnoho způsobů, jak vylepšit fazolový guláš a dodat mu více chuti a zajímavosti. Začněte hned u výběru fazolí. Ty nechte namočené přes noc, aby pustily šťávu a chuťově byl guláš sytější. Také použijte čerstvé bylinky, jako je petržel, koriandr nebo lístky bazalky. V případě koření se také nemusíte držet zpátky, klidně se nebojte do guláše přidat koření jako je paprika, kmín, koriandr, česnek a cibule.
Pokud se řadíte mezi vegetariány, připravte si ho se sójovým masem.
Jaké maso použít do fazolového guláše?
Ve fazolovém guláši by maso nemělo být. Je však vhodné tenhle guláš podávat s uzeným masem, klobáskou nebo párkem. Pokud však přesto chcete přidat maso, pak je volba čistě preferenční, protože můžete přidat prakticky jakékoli maso.
- Hovězí maso – Nejčastější volba masa jakýkoliv guláš. Pokud chcete tento druh masa, použijte plecko, které obsahuje hodně tuku a je vhodné pro pomalé vaření. Nebo kupte již předkrájené hovězí kousky na guláš. (Připravte si také tradiční hovězí guláš – Poctivý recept s knedlíkem)
- Vepřové maso – V případě vepřového masa na guláš zvolte nejlépe vepřový krk, jelikož se jedná o měkké maso, které skvěle absorbuje chutě a aroma ingrediencí v guláši.
Nezáleží na tom, jaký druh masa si vyberete, je důležité předem maso dobře osmahnout a nechat ho dusit s fazolemi a kořením, aby se vytvořila bohatá a chutná omáčka. Zároveň je důležité maso dostatečně dlouho vařit, aby bylo měkké a šťavnaté.
Mexická verze fazolového guláše
Mexický fazolový guláš se liší od klasického hlavně použitým kořením. Ten mexický se vyznačuje pálivou chutí, pikantností a výrazným kořením. Obsahuje často papriku, jalapeño nebo serrano papričky, kmín, a další mexické koření. Také fazole se používají mexické, takže černé. Ty jsou v mexické kuchyni obvyklé.
Mexický fazolový guláš často obsahuje i další přísady, jako je slanina, cibule, česnek, papriky, rajčata, koriandr a další. K tomuto guláši se podávají mexické placky, tortilly či rýže – a často je ozdoben plátkem citronu, avokádem, koriandrem nebo sýrem.