Vyzkoušejte tento neobvyklý recept na fazolové brownies s výraznou čokoládovou chutí. Jde o zdravou alternativu oblíbeného dezertu, nabízí lahodnou chuť bez kompromisů.
Sladké pokušení v podobě brownies si získalo oblibu mnoha lidí. Některé však může odrazovat množství kalorií. Tuto pochoutku si však můžete vychutnat i ve zdravějším provedení – brownies fazolové jsou lehčí variantou.
Proč vyzkoušet brownies z fazolí?
Brownies patří mezi velmi oblíbený dezert, zejména mezi milovníky čokolády. Jde však o poměrně kalorickou bombu. Ovšem nabízí se alternativa – zdravé brownies z fazolí. Recept obsahuje značné množství cukru, které je však klíčové pro správnou konzistenci. Nicméně díky přidání fazolí dodáte jídlu skvělé živiny, zejména vlákninu a železo, navíc obsahují zhruba polovinu kalorií ve srovnání s moukou.
Jaká fazole je nejvhodnější na brownies?
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Většinou brownies recept vyžaduje černé fazole. Ty jsou používány zejména pro svou barvu – v tmavém těstě se ztratí a nikdo nepozná, že nejde o klasický kakaový moučník.
Při výběru fazolí můžete experimentovat, neváhejte zvolit pro přípravu červené fazole. V chuti pravděpodobně nepoznáte ani rozdíl u brownies z bílých fazolí. Jejich textura je po rozmělnění v podstatě stejná, záleží tedy pouze na vašich preferencích, či na tom, jaký druh této luštěniny zrovna máte doma. Zkoušením různých variant objevíte ty nejlepší brownies.
Recept na fazolové brownies
Fazolové brownies sice nejsou zrovna klasika, ovšem rozhodně s nimi strávníky zaujmete. Při ochutnání není poznat rozdíl – výsledkem je dokonale čokoládový a vláčný dezert. Tento recept je navíc opravdu snadný. Množství těsta je vhodné pro menší nádobu, zhruba 20×20 cm. Pro větší plech zdvojnásobte množství surovin.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejprve zapněte troubu, předehřejte ji na 180 °C.
- Mezitím si připravte fazole. Ty je třeba dobře opláchnout a nechat okapat. Poté z nich v mixéru vyrobte hustou pastu.
- Ve větší míse smíchejte fazolovou hmotu, vajíčka, olej a vanilkový extrakt.
- V jiné misce smíchejte suché ingredience – kakao, cukr, prášek do pečiva, sůl a kávu. Tuto směs pak přidejte k tekutým surovinám.
- Na závěr ještě přidejte čokoládové pecičky a dobře zamíchejte.
- Plech či jinou pečicí nádobu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do trouby.
- Pečte zhruba 30 až 40 minut – okraje by měly být hotové, ovšem střed moučníku může být lehce nedodělaný.
Doporučujeme: Recept na fitness specialitu – Avokádové brownies
Jak vylepšit fazolové brownies?
Díky použití fazolí připravíte výborné brownies z fazolí v bezlepkové variantě. Nahradit lze i vajíčka a připravit si lahodou fazolovou vegan verzi dezertu – jednomu vajíčku odpovídají 3 lžíce jablečného pyré či rozmačkaného banánu. Ovoce můžete přidat i jen tak na chuť – brownies z fazolí a banánu chutná skvěle.
Zdroj: liveeatlearn.com, thecookierookie.com