Koláče a moučníkyRecepty

Fazolové brownies – Zdravý dezert plný čokolády

Fazolové brownies – Zdravý dezert plný čokolády

Vyzkoušejte tento neobvyklý recept na fazolové brownies s výraznou čokoládovou chutí. Jde o zdravou alternativu oblíbeného dezertu, nabízí lahodnou chuť bez kompromisů.

Sladké pokušení v podobě brownies si získalo oblibu mnoha lidí. Některé však může odrazovat množství kalorií. Tuto pochoutku si však můžete vychutnat i ve zdravějším provedení – brownies fazolové jsou lehčí variantou.

Proč vyzkoušet brownies z fazolí?

Brownies patří mezi velmi oblíbený dezert, zejména mezi milovníky čokolády. Jde však o poměrně kalorickou bombu. Ovšem nabízí se alternativa – zdravé brownies z fazolí. Recept obsahuje značné množství cukru, které je však klíčové pro správnou konzistenci. Nicméně díky přidání fazolí dodáte jídlu skvělé živiny, zejména vlákninu a železo, navíc obsahují zhruba polovinu kalorií ve srovnání s moukou.

Jaká fazole je nejvhodnější na brownies?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Většinou brownies recept vyžaduje černé fazole. Ty jsou používány zejména pro svou barvu – v tmavém těstě se ztratí a nikdo nepozná, že nejde o klasický kakaový moučník.

Při výběru fazolí můžete experimentovat, neváhejte zvolit pro přípravu červené fazole. V chuti pravděpodobně nepoznáte ani rozdíl u brownies z bílých fazolí. Jejich textura je po rozmělnění v podstatě stejná, záleží tedy pouze na vašich preferencích, či na tom, jaký druh této luštěniny zrovna máte doma. Zkoušením různých variant objevíte ty nejlepší brownies.

Recept na fazolové brownies

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 45 minutPorce:16 porce

Fazolové brownies sice nejsou zrovna klasika, ovšem rozhodně s nimi strávníky zaujmete. Při ochutnání není poznat rozdíl – výsledkem je dokonale čokoládový a vláčný dezert. Tento recept je navíc opravdu snadný. Množství těsta je vhodné pro menší nádobu, zhruba 20×20 cm. Pro větší plech zdvojnásobte množství surovin.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve zapněte troubu, předehřejte ji na 180 °C.
  2. Mezitím si připravte fazole. Ty je třeba dobře opláchnout a nechat okapat. Poté z nich v mixéru vyrobte hustou pastu.
  3. Ve větší míse smíchejte fazolovou hmotu, vajíčka, olej a vanilkový extrakt.
  4. V jiné misce smíchejte suché ingredience – kakao, cukr, prášek do pečiva, sůl a kávu. Tuto směs pak přidejte k tekutým surovinám.
  5. Na závěr ještě přidejte čokoládové pecičky a dobře zamíchejte.
  6. Plech či jinou pečicí nádobu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do trouby.
  7. Pečte zhruba 30 až 40 minut – okraje by měly být hotové, ovšem střed moučníku může být lehce nedodělaný.

Doporučujeme: Recept na fitness specialitu – Avokádové brownies

Jak vylepšit fazolové brownies?

Díky použití fazolí připravíte výborné brownies z fazolí v bezlepkové variantě. Nahradit lze i vajíčka a připravit si lahodou fazolovou vegan verzi dezertu – jednomu vajíčku odpovídají 3 lžíce jablečného pyré či rozmačkaného banánu. Ovoce můžete přidat i jen tak na chuť – brownies z fazolí a banánu chutná skvěle.

Zdroj: liveeatlearn.com, thecookierookie.com

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)