Snad nejoblíbenějším horkým nápojem světa je káva. Nejzákladnějším druhem vedle latté a cappuccina je malé, ale velmi lahodné espresso. Připravte si to nejlepší pro vaše chuťové buňky a už nikdy nebudete chtít obyčejnou kávu, kterou můžete získat v kdejakém automatu. Jak připravit dokonalé espresso?
Záleží na výběru kávy
Pokud se už nějakou dobu pohybujete ve světě kávy, pak dobře víte, že existuje na trhu mnoho druhů zrnkové kávy. Někdo má rád kávu s větším podílem kyselosti, jiný zase miluje hořkou kávu. Proto je základem pro chutné espresso vybrat takovou kávu, která vám prostě chutná.
Jestliže máte svůj oblíbený druh zrnkové kávy, pro přípravu lahodného espressa budete ještě potřebovat kvalitní mlýnek na kávu, s nímž si můžete nastavit určitý stupeň hrubosti namletí. Vedle mlýnku bude potřebný samozřejmě pákový kávovar. A nakonec budete potřebovat mnoho času pro experimenty, jelikož se vám nejspíš hned na poprvé úžasné espresso nepovede.
Jak vypadá espresso?
Oblíbený druh kávy se většinou připravuje až z 30 gramů kávy spolu s vodou o teplotě 95 °C. Po dobu cca 40 vteřin působí tlak až 10 barů při přípravě nápoje. Často se řeší také velikost espressa. V kavárnách můžete narazit na:
- nejmenší velikosti zvanou ristretto,
- typickou velikost normale,
- nebo větší espresso zvané lungo.
Příprava lahodného espressa v pár krocích
- Namelte svou oblíbenou kávu a napěchujte ji rovnoměrně do páky kávovaru. K napěchování můžete použít také různé pomůcky, které udusí kávu a rovnoměrně ji rozmístí po celé páce bez hrudek a nerovností.
- Doba extrakce, kdy protéká kávou voda a v šálku vám vzniká první espresso, by měla být v rozmezí 20-30 vteřin.
- Výsledná hmotnost dvojitého espressa by se měla pohybovat kolem 30-45 gramy.
Pokud se vám zdá výsledné espresso příliš kyselé, pak káva neproběhla dostatečnou extrakcí. Zvyšte tuto dobu nebo přidejte více kávy.
Jestliže se vám espresso zdá suché a hořké, naopak jste to s extrakcí přehnali. V takovém případě snižte dávku kávy nebo dobu extrakce – to znamená i zmenšení podílu vody.
Sladění všech těchto kroků vyžaduje určitý cvik a také trpělivost, brzy však na nastavení nejlepší chuti určitě přijdete.
Chuť kávy je ovlivněná sílou espressa
Milovníci kávy si často myslí, že síla espressa ovlivňuje obsah kofeinu v šálku. To však není úplně pravda. Pokud si hrajete se silou kávy, pak je nutné řídit se vlastními chuťovými buňkami, nelze říct, že všem chutná stejná intenzita kávy.
Tipy pro správnou přípravu espressa
- Páku určitě před každým použitím kvalitně umyjete. Po umytí ji ale nezapomeňte také důkladně vysušit, aby se na ni káva nelepila. Poté už můžete klasicky namletou kávu rovnoměrně rozprostřít.
- Pro dusání a správné pěchování kávy do páky použijte tamper. Díky němu dobře stlačíte všechnu kávu do páky a bude rovnoměrně rozprostřená po celé ploše. Důležité je, aby v mleté kávě nebyla žádná hrudka, ta by totiž způsobila nerovnoměrnost při protékání vody, což ovlivní výslednou chuť espressa.
Vyzkoušejte také ledovou kávu z espressa.
Velký vliv na výslednou kávu může mít kávovar
Jestliže jste podlehli kráse přípravy lahodné kávy, pak jistě vybíráte i nový kávovar. Pro začátečníky se nedoporučuje vybírat hned mezi profesionálními pákovými kávovary, dejte svému učení čas a na první měsíce zkoušení a experimentů vyberte jeden ze základních kávovarů s pákou. Ten vám vystačí pro přípravu dobrého espressa, a navíc se nemusíte bát, že kávovar svými prvními kroky a nastavením zničíte.
Při pořízení drahého a kvalitního kávovaru s pákou vás také může po čase mrzet investice. Je totiž možné, že vás tato pečlivá příprava kávy nebude bavit – a raději si pořídíte automatický kávovar.
Pokud se pustíte do experimentování při přípravě kávy, určitě se z takového rituálu stane váš koníček. Výsledkem pak bude skvělá odměna v podobě toho nejlepšího espressa.