Ovocná sezóna je v plném proudu, a tak není čas ztrácet čas. Využijte lesní plody i ovoce na vaší zahradě na maximum a připravte ten nejlepší lahodný džem. Zkuste ty nejlepší druhy ovoce, experimentujte při kombinování nebo vyzkoušejte něco originálního.
Znáte rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Mnoho lidí si myslí, že mezi džemem a marmeládou není žádný rozdíl. To však není úplná pravda. Zatímco marmeláda se vyrábí pouze z citrusových plodů, u džemu můžete narazit na jakékoliv druhy ovoce. V marmeládě je obsah ovoce většinou pouhých 20 procent, v džemu je vždy minimálně 45 procent.
Jak vyrobit sladký džem?
Chcete vyrobit sladký džem bez příliš velkého množství cukru? Pak zvolte co nejzralejší ovoce. To v sobě totiž nese mnoho přirozených cukrů a sladkosti. Jestliže i tak potřebujete džem dosladit, použijte místo klasického bílého cukru například cukr třtinový, nebo jeden ze sladkých sirupů. Výborným sladidlem je například agávový nebo javorový sirup či klasický med. Pokud chcete sladit džem medem, vždy ho přidávejte až po vychladnutí.
Nejtradičnější sladidlo je ale klasický cukr. Ten totiž funguje nejen jako sladká ingredience do džemu, ale také jako konzervant. Nejčastějším poměrem cukru a ovoce je 1:1, u zralého ovoce může být dávka cukru o něco menší.
Přidejte do džemu něco extra
Nebaví vás tradiční džemy plné klasických chutí? Zkuste zkombinovat oblíbené ovoce nebo přidejte zajímavý prvek.
- Například vanilkový lusk přidá džemu zajímavé aroma.
- Můžete přidat také skořici, hřebíček nebo třeba mátu nebo limetku.
- Stačí jednou takovou přísadu do džemu vyzkoušet a už nikdy nebudete chtít připravovat klasický recept.
Buďte originální a nebojte se experimentovat. Vaše rodina vás za takový džem k snídani bude milovat.
TOP 3 domácí džemy
Jedním z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších receptů je rozhodně ten na jahodový džem. Sezóna jahod je v plném proudu, a tak se můžete lehce pustit do jeho výroby. Zkuste při přípravě přidat trochu rumu nebo například limetku či mátu. Džem bude o dost chutnější.
Lesní plody jsou další oblíbenou ingrediencí, která se přidává do džemů. Klidně můžete zkusit zkombinovat borůvky s ostružinami nebo lesními jahodami.
Rakytníkový džem je moderní a zároveň velmi zdravý. Rakytník totiž pomáhá ke správné funkci celé nervové soustavy, chrání cévy a odstraňuje riziko vzniku embolie či kloubních onemocnění.