PřílohyRecepty

Jak připravit nejlepší džem? Využijte úrodu na maximum

Ovocná sezóna je v plném proudu, a tak není čas ztrácet čas. Využijte lesní plody i ovoce na vaší zahradě na maximum a připravte ten nejlepší lahodný džem. Zkuste ty nejlepší druhy ovoce, experimentujte při kombinování nebo vyzkoušejte něco originálního.

domácí džem
Zdroj foto: Neven Krcmarek / Shutterstock.com

Znáte rozdíl mezi džemem a marmeládou?

Mnoho lidí si myslí, že mezi džemem a marmeládou není žádný rozdíl. To však není úplná pravda. Zatímco marmeláda se vyrábí pouze z citrusových plodů, u džemu můžete narazit na jakékoliv druhy ovoce. V marmeládě je obsah ovoce většinou pouhých 20 procent, v džemu je vždy minimálně 45 procent.

Jak vyrobit sladký džem?

Chcete vyrobit sladký džem bez příliš velkého množství cukru? Pak zvolte co nejzralejší ovoce. To v sobě totiž nese mnoho přirozených cukrů a sladkosti. Jestliže i tak potřebujete džem dosladit, použijte místo klasického bílého cukru například cukr třtinový, nebo jeden ze sladkých sirupů. Výborným sladidlem je například agávový nebo javorový sirup či klasický med. Pokud chcete sladit džem medem, vždy ho přidávejte až po vychladnutí.

Nejtradičnější sladidlo je ale klasický cukr. Ten totiž funguje nejen jako sladká ingredience do džemu, ale také jako konzervant. Nejčastějším poměrem cukru a ovoce je 1:1, u zralého ovoce může být dávka cukru o něco menší.

džem recept
Zdroj foto: Chamille White / Shutterstock.com

Přidejte do džemu něco extra

Nebaví vás tradiční džemy plné klasických chutí? Zkuste zkombinovat oblíbené ovoce nebo přidejte zajímavý prvek.

  • Například vanilkový lusk přidá džemu zajímavé aroma.
  • Můžete přidat také skořici, hřebíček nebo třeba mátu nebo limetku.
  • Stačí jednou takovou přísadu do džemu vyzkoušet a už nikdy nebudete chtít připravovat klasický recept.

Buďte originální a nebojte se experimentovat. Vaše rodina vás za takový džem k snídani bude milovat.

TOP 3 domácí džemy

Jedním z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších receptů je rozhodně ten na jahodový džem. Sezóna jahod je v plném proudu, a tak se můžete lehce pustit do jeho výroby. Zkuste při přípravě přidat trochu rumu nebo například limetku či mátu. Džem bude o dost chutnější.

Lesní plody jsou další oblíbenou ingrediencí, která se přidává do džemů. Klidně můžete zkusit zkombinovat borůvky s ostružinami nebo lesními jahodami.

Rakytníkový džem je moderní a zároveň velmi zdravý. Rakytník totiž pomáhá ke správné funkci celé nervové soustavy, chrání cévy a odstraňuje riziko vzniku embolie či kloubních onemocnění.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)