Dýňový dort z hokaido je nejlepší podzimní dort, který si můžete upéct. I když je recept poněkud náročnější, výslednou chuť si zamilujete. Vyzkoušejte dýňový dort s karamelem.
Nevím jak vy, ale já miluji dýni Hokaido. Tento rok jsme se pustili i do jejího pěstování, takže krásné a velké dýně se u nás nasbíraly jako nic. Mám ji ráda asi na všechny způsoby, ať už si z ní připravím hokaido polévku, placky, omáčku k těstovinám, dýňový koláč nebo nyní po novém tento skvělý podzimní dort.
Zkoušela jsem jej už loni, ale nebylo to to pravé ořechové. Vyžadoval si ještě menší změny v receptu. Příprava celého dýňového dortu bude trošku složitější, ale věřím, že to zvládnete a pochutnáte si na něm stejně jako já.
Recept na dýňový dort
- Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
- Doba pečení: 1 hodina 30 minut
- Počet porcí: 10
- Náročnost: náročný
- Kategorie: dezerty
Ingredience
Na dýňové pyré
- 300 g vydlabané Hokaido dýně
- 20 g másla
- 1 ČL soli
- 1 ČL skořice
- 50 ml smetany na šlehání
Na 1 korpus (pečeme 2x)
- 3 vejce
- 180 g cukru
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 220 g polohrubé mouky
- 7 PL teplé vody
- 150 g dýňového pyré
- ½ prášku do pečiva
- 1 ČL skořice
Krém na dýňový dort
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 g mascarpone
- 2 PL moučkového cukru
- ½ želatinového ztužovače
Slaný karamel
- 130 g krystalového cukru
- 50 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- borůvky a vlašské ořechy na ozdobu
Postup přípravy
Dýňové pyré
- Jako první si připravíme dýňová pyré. Rozkrojíme si Hokaido dýni, kterou si vydlabeme, a na váze si navážíme 300 g dýně. Tu si nakrájíme na kostičky.
- Do menšího hrnce si dáme rozpustit máslo a přidáme dýni, kterou osolíme a přidáme skořici. Po pár minutách smažení zalijeme vodou a vaříme do změknutí.
- Když je dýně uvařená, slijeme vodu, přilijeme smetanu, a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout.
Příprava korpusu
- Jako vždy si nejdříve oddělíme do dvou misek žloutky od bílků, a z bílků si vymícháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům si přisypeme krystalový cukr a utřeme do pěny.
- Přidáme taktéž i lžíce vody a pokračujeme v míchání.
- Po troše přidáváme i sypké suroviny (mouku, mleté vlašské ořechy, prášek do pečiva i skořici) a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí.
- Do těsta přidáme už jen dýňové pyré a sníh.
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 45 minut při teplotě 150 °C.
- Korpus po upečení a vychladnutí rozřízneme na polovinu, a celý postup zopakujeme abychom měli 4 korpusy.
Příprava krému
- Příprava krému na dort je velmi jednoduchá. Do misky si nalijeme smetanu na šlehání a mícháme ji, pokud nám neztuhne.
- Do smetany přidáme mascarpone a osladíme ho práškovým cukrem.
- Na závěr už jen do krému přisypeme polovinu želatinového ztužovače a dáme ho chladit do lednice.
Příprava slaného karamelu
- Do menšího hrnce si nasypeme krystalový cukr, na mírném ohni ho stále mícháme a necháme tát, dokud nebude mít krásnou zlatohnědou barvu.
- Do rozpuštěného cukru si přidáme máslo a pokračujeme v míchání, dokud se nám nerozpustí i to.
- Na závěr začneme za stálého míchání po troše přilévat i smetanu.
- Karamel necháme ještě minutku povařit, odstavíme z ohně a přidáme trochu soli.
- Když máme všechno přichystané, můžeme se pustit do skládání dortu. Na tác (podnos) si položíme korpus, který natřeme krémem a pocákáme ho trochou slaného karamelu. Přidáme další korpus a postup opakujeme, dokud neposkládáme celý dort.
- Zbylým krémem si dort otřeme. Já jsem zvolila ozdobení dortu v “naked” stylu, ale pokud chcete, můžete na dort nanést i větší vrstvu krému.
- Zbylý karamel použijeme na dozdobení. Lžící si ho naneseme na vrch dortu a necháme ho trochu stéci po stěnách dortu.
- Dort si odložíme do lednice a necháme zatuhnout.
- Na ozdobení jsem použila borůvky, celé i nasekané ořechy a vzhled jsem “doťukla” kvítky.
Doporučujeme: Připravte si i jiný sladký recept dýně. Vyzkoušejte recept na dýňovou bábovku, která bude velice jemná a nadýchaná.
Alergeny: 1, 3, 7, 8.
Doufám, že vám tento podzimní nejlepší dýňový dort bude chutnat a podaří se vám i karamel. Přiznám se, že s ním jsem měla nejvíce problémů. Správně se mi podařil až napodruhé – karamelové stékance tedy také nebylo možné pochválit. Nakonec jsem je setřela a karamel nechala jen na vrchu dortu. Vidíte, ne vždy se vše vydaří, třeba to zkoušet dál.
Přeji vám tedy při pečení hodně štěstí.
Tipy na další dorty a dezerty