Dýňová omáčka je výborný recept na oběd, který neváhejte vyzkoušet. Dýně je plná vitamínů i betakarotenu, takže jde o zdravé jídlo. Jaký je nejlepší recept na dýňovou omáčku?
Potřebujete inspiraci, kterou byste ozvláštnili nedělní oběd? Vyzkoušejte „těkvicový prívarok“ neboli dýně na smetaně, což si naši sousedé ze Slovenska nemohou vynachválit.
Proč je dýně zdravá
Je to nejenom chutné jídlo, ale má také mnoho zdraví prospěšných účinků. Jakých?
Zdravá pokožka
Dýně obsahují spoustu živin (zejména vitamín C, E a beta karoten), které jsou prospěšné pro naši pokožku. Jelikož naše tělo si neumí samo vytvářet vitamín C, je důležité ho získávat ze stravy. Vitamín C se podílí na tvorbě kolagenu, který udržuje pokožku svěží a pevnou, také napomáhá předcházet modřinám a podporuje hojení ran.
Vitamin E je vynikající antioxidant a spolu s vitaminem C pomáhá pokožku chránit před vlivem sluncem a vysušením. Vitamin A neboli beta-karoten se také podílí na ochraně pokožky před slunečním zářením, zejména před jejím spálením.
Zrak
Beta karoten, stejně jako vitamíny C a E, pomáhá chránit oči a snižuje riziko očních onemocnění souvisejících s narůstajícím věkem. Dýně je také vynikajícím zdrojem dvou karotenoidů zvaných lutein a zeaxanthin, jejichž hladiny byly spojeny se sníženým rizikem vzniku šedého zákalu.Podporuje imunitní systém
Vitamín A hraje důležitou roli při podpoře imunitních funkcí. Vitamin C také přispívá k imunitní činnosti, usnadňuje činnost imunitních buněk a zvyšuje počet bílých krvinek.Omezuje srdeční choroby
Dýně a její živiny jsou také skvělým pomocníkem v boji proti cukrovce, obezitě a vysokého krevního tlaku, které často vedou k různým srdečním chorobám nebo dokonce mrtvici. Může pomoci předcházet rakovině.
I když neexistují žádné jednotlivé „superpotraviny“, které by mohly zabránit rakovině, a některé rizikové faktory rakoviny se stravou nesouvisí, existují důkazy, že zdravá strava může snížit riziko rakoviny. Kromě toho mohou antioxidační vlastnosti karotenoidů, vitamínů A a E, které se všechny nacházejí v dýni, chránit před určitými druhy rakoviny, jako je rakovina prsu.
Doporučujeme: Houbová omáčka
Recept dýně na smetaně
Pokud jste se rozhodli dýňovou omáčku vyzkoušet, nejoblíbenější je dýně Hokaido, kterou lze v současnosti připravit i na sto způsobů.
Suroviny
- středně velká dýně
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce másla
- 500 ml smetany
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 čajovou lžičku jemně nakrájeného čerstvého kopru
- 1 čajová lžičku třtinového cukru
- 1 polévková lžíci vinného octa
- sůl
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy
- Dýni očistěte, zbavte semínek a nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
- Na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nastrouhanou dýni, prolisovaný česnek, zalijte vodou, přidejte sůl a koření a nechte 10 minut dusit.
- Mezitím smíchejte smetanu s hladkou moukou, pořádně rozmíchejte a vlijte k dušené dýni.
- Přidejte nasekaný kopr a vařte ještě 15 minut.
- Třtinový cukr smíchejte s octem a přidejte k dýni. Nakonec dochuťte podle sebe.
- Podávejte s bramborami nebo vejcem natvrdo.
Dýňová omáčka k masu je výbornou chuťovou kombinací. Pokud se ptáte, k čemu se dá využít dýňová omáčka, přinášíme vám pár nápadů a tipů na vynikající oběd či večeři. Tato omáčka je výborná sama o sobě, proto se často používá dýňová omáčka na těstoviny či k jiné příloze. Vyzkoušet můžete také gnocchi s dýňovou omáčkou, které jsou méně tradiční, ale chutnají výborně.
Dýňová omáčka s hovězím masem
Suroviny
- hovězí maso (ideálně plec)
- 2 cibule
- 400 g brambor
- 1 kg dýně
- 200 g zakysané smetany
- 50 ml mléka
- 20 g hladké mouky
- 40 g másla
- kopr
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- sladká paprika
- voda
- olej
Postup přípravy
- Cibulu nakrájejte najemno a zpěňte dozlatova na oleji.
- Maso nakrájejte na kostky, které pak vložte k cibuli a nechte maso zatáhnout.
- Přidejte kmín a papriku, promíchejte a zalijte vodou. Pod pokličkou za občasného míchání duste minimálně 1,5 hodiny.
- Mezitím si očistěte brambory a nakrájejte je na menší kousky.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a opět zpěňte na oleji dozlatova. Poté k cibuli přidejte kousky brambor, zalijte vodou, osolte a vařte asi 10 minut.
- Dýni očistěte (můžete i nemusíte oloupat) a nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou dýni přidejte k bramborám, osolte a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím smíchejte smetanu, mléko a mouku a vmíchejte do hrnce k dýni. Pořádně rozmíchejte, nechte chvilku provařit a vypněte plamen.
- Přidejte máslo, nasekaný kopr a dochuťte podle sebe.
Doporučujeme: Krémová hokaido polévka
TIP: Dýňová omáčka ala svíčková je výborný tip na recept z dýně pro všechny, kteří milují svíčkovou a rádi by ji vyzkoušeli i na nový způsob.
Období dýně se už pomalu blíží, proto stojí za to přemýšlet nad tím, jaké recepty z dýně chcete letos vyzkoušet.
Dobrou chuť!
Zdroj: foodwithfeeling.com
Další recepty na omáčky a jiné jídla