Hokaido polévka je výborná k zahřátí a doplnění vitamínů na podzim. Je to nejoblíbenější dýně do kuchyně s lahodnou chutí. Vyzkoušejte jednoduchý recept na dýňovou polévku.
Hokaido velmi rychle změkne – a zejména polévky z ní jsou dokonalou podzimní lahůdkou, která nám dodá spousty vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. Krémovou polévku z hokaido si můžete připravit na několik způsobů, a vždycky vás stejně zahřeje a posílí také vaši imunitu.
Recept na hokaido polévku bez smetany
Dýňová polévka má povětšinou podobu smetanového krému. Pokud se ale smetaně vyhýbáte nebo nemusíte žádné mléčné výrobky, třeba i proto, že si hlídáte štíhlou linii, oceníte tuto základní přípravu na polévky bez smetany.
Ingredience
Postup přípravy
- Dýni pečlivě umyjte a rozkrojte na půl. Dýně se nemusí loupat, je však potřeba vydlabat z ní semínka. Poté ji nakrájejte na menší kostičky. Bývá v syrovém stavu hodně tvrdá, takže opatrně.
- Na oleji si mezitím osmahněte cibulku, k ní přidejte nakrájenou dýni a česnek.
- Všechno zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená, a na mírném plameni vařte do změknutí – cca půl hodinky. Nezapomeňte polévku dochutit solí, pepřem a špetkou kurkumy.
- Po změknutí dýně přidejte kousek másla a tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trošku vody.
Tip: Místo kurkumy pak sedí polévce i hřejivé a exotické kari koření nebo zázvor. Na jemno nastrouhaný zázvor dodá polévce štiplavou chuť a udělá z ní doslova vitamínovou bombu.
Recept na krémovou hokaido polévka se smetanou
Pokud byste do polévky hokaido chtěli přidat i smetanu, budete postupovat úplně stejně. Po rozmixování ale do polévky jednoduše přilijete 33 % smetanu dle chuti, vše promícháte a ještě chvíli krátce povaříte. Smetanová varianta je zajímavější a také lahodnější. Do polévky ale můžete přidávat i jiné další ingredience, které ji ozvláštní. Výborně chutná i polévka, do které místo vody dáte zeleninový nebo kuřecí vývar. Ať už zkusíte cokoliv, postup je vždy stejný. Dýňová polévka je velmi snadná a rychlá. Vaše rodina si ji zamiluje, a to včetně dětí.
Dětskou variantu polévky můžete udělat i s bramborem – kolik dáte dýně, tolik přidáte i brambor a rozmixujete je společně. Brambory dokonale chuť vyváží.
Zdravotní přínosy hokaido polévky
Nejlepší dýňová hokaido polévka je nejen velmi chutná, je i zdravá a velmi snadno se připravuje. Dýně obsahuje beta karoten – a z toho tělo získává potřebný vitamín A. Hokaido v sobě dále ukrývá vitamíny C a B a také zinek, hořčík, vápník, železo a vlákninu. Všechny tyto látky oceníme na podzim nejvíce.
TIP: Máte-li doma dýni hokaido, vyzkoušejte také recept na dýňovou omáčku, která je vynikající a hodí se skvěle k masu i k těstovinám.
V době, kdy na nás na každém kroku číhá nechlazení nebo chřipka, je potřeba posilovat imunitu. Polévka z dýně hokaido navíc i zahřeje. Jakou si připravit? Možností je celá řada.
Dýňová semínka
Dýňová polévka se může připravovat na mnoho způsobů. Kdo má rád ostřejší, může přidat i špetku chilli nebo najemno nakrájené chilli papričky. Aby byla polévka dokonalá, je dobré ji ozdobit opraženými dýňovými semínky – pokud nemáte dýňová, použít se dají i slunečnicová. Všichni labužníci a milovníci uzenin ocení variantu s opraženou slaninkou, polévku můžete posypat i klasickými krutónky do polévky nebo najemno nakrájenou petrželkou.
Tahle polévka si vás okamžitě dostane a uvidíte, že na podzim se na vašem stole bude nádherně vyjímat. Její skvělá chuť, oranžová barva i fakt, že je plná vitamínů, z ní dělá královnu podzimní kuchyně.
Vyzkoušejte také další recepty na polévky, které se výborně hodí pro podzimní dny.
Zdroje: mypureplants.com, kitchenstories.com
Další recepty na polévky