Koláče a moučníkyRecepty

Dvojctihodné koláče – Oblíbené moravské koláčky s dvojí náplní

Dvojctihodné koláče – Oblíbené moravské koláčky s dvojí náplní

Připravte si doma lahodné moravské koláče, pro které se vžilo označení dvojctihodné, protože v sobě skrývají hned dvě různé náplně. Jaké dvě náplně zkombinujete?

Chutná kůrka, náplň, kterou ucítíte již při prvním zakousnutí a kombinace chutí, které si zamilujete. Tento gastronomický zážitek si můžete užít, když se zakousnete do dvojctihodného koláče. Abyste si ho mohli doma upéct i vy, přinášíme vám nejenom základní recept, ale také řadu tipů, jenž vám při jejich pečení přijdou vhod.

Recept na dvojctihodné koláče

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas:1 hodina 45 minutPorce:20 porce

Moravské dvojctihodné koláče se nejčastěji připravují s tvarohem a povidly, případně marmeládou, a na povrchu samozřejmě nesmí chybět drobenka.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do mléka přidejte lžíci cukru a následně přidejte rozdrobené droždí. Nechte vykynout přibližně 10 až 15 minut.
  2. Zatímco se bude připravovat kvásek, připravte si mísu a nasypte do ní odměřené množství mouky, cukr, citrónovou kůru, špetku soli a muškátového oříšku a promíchejte.
  3. Máslo vložte do rendlíčku a nechte na plotýnce rozpustit. Poté ho sundejte z plotny, položte na prkýnko a počkejte, dokud se nezchladí.
  4. Mezitím hotový kvásek přidejte do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi a důkladně promíchejte.
  5. Přidejte žloutky, opět promíchejte, a nakonec nezapomeňte přidat i zchlazené rozpuštěné máslo.
  6. Nyní buďte velmi pečliví a vypracujte těsto, které se nelepí. Můžete k tomu využít kuchyňského robota a usnadnit si práci. Jakmile budete mít hotovo, těsto v míse posypte moukou, přehoďte přes ni utěrku a položte na teplé místo.
  7. Nastavte si na časomíře 30 minut.
  8. Po uplynutí této doby těsto zkontrolujte, lehce promíchejte a nechte kynout další půlhodinu.
  9. Nakynuté těsto si položte na vál a rozdělte na dvacet stejně velkých kousků. Do každého koláčku vložte vnitřní náplň – ta bývá zpravidla tvarohová.
  10. Jakmile budete mít všech 20 koláčků naplněných, rozložte je na dva plechy vyložené pečícím papírem a dopřejte jim 15 minut na to, aby vykynuly.
  11. Až budou koláčky vykynuté, naplňte je druhou náplní – tou vrchní. Tradičně se k tomu používají povidla, ale samozřejmě můžete zvolit i marmeládu, džem nebo i čerstvé ovoce.
  12. Po naplnění namažte okraje koláčků vajíčkem a zasypte je drobenkou.
  13. Koláčky pečte v troubě na 195 °C po dobu 15 minut.
  14. Hotové moravské koláčky poznáte podle toho, že mají hezkou zlatavou barvu.

Jak připravit drobenku?

K vytvoření drobenky vám postačí:

  • máslo
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka

Vždy se držte poměru 1 díl másla, 1 díl cukru a 2 díly polohrubé mouky. Recept na drobenku z hrubé či polohrubé mouky naleznete zde.

Tip: Připravte si také drobenkový koláč s ovocem

Nápln do dvojctihodných koláčů

Pokud toužíte po klasických dvojctihodných koláčcích, připravte si tvarohovou a povidlovou náplň.

Zatímco někteří si práci usnadňují tím, že koláčky plní pouze samotným tvarohem, můžete využít dobu kynutí k tomu, že si připravíte trochu propracovanější variantu tvarohové náplně. K té vám postačí:

  • tučný tvaroh
  • moučkový cukr
  • rozinky

Balení tvarohu smíchejte s cukrem podle chuti a přidejte hrst rozinek.

Tipy na nejlepší dvojctihodný koláč

Aby se vám dvojctihodné moravské koláče vždy povedli, sepsali jsem pro vás pár tipů a triků, kterých je dobré se při jejich pečení držet.

  • Nevíte si rady s naplněním koláčků dvěma náplněmi? Celý trik spočívá v tom, že tvarohovou náplň nanášíte do koláče s pomocí cukrářského sáčku.
  • Aby vám vzešel kvásek, vždy používejte pouze čerstvé droždí.
  • Zajímavou chuť koláčkům propůjčí drobenka z vanilkového cukru.
  • Máte-li příliš hutná povidla a chcete-li koláčky trochu ovonět, kápněte do nich lžíci rumu. Skvěle chutnají také povidla smíchaná se skořicí.
  • Před pečením nezapomeňte každý koláček důkladně potřít vajíčkem. Díky tomu totiž získají onen typický lesk.
  • Jestliže rádi zkoušíte netradiční recepty, můžete tvarohovou náplň nahradit citrónovou.

Zdroj: chocolatewithgrace.com, food.com

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)