Nejoblíbenějším nápojem světa je rozhodně káva a čaj. Možná díky tomu existuje několik druhů, mezi nimiž si každý najde ten svůj oblíbený. Poznejte všechny druhy kávy, které si můžete připravit i v pohodlí vašeho domova a už se nikdy nenechte zahanbit tím, že nebudete vědět, jaké druhy kávy existují.
Nejoblíbenějšími druhy jsou espresso a cappuccino
Pokud si uděláte statistiku nejvíce objednaných druhů kávy v kavárnách, pak to bude jistě espresso a cappuccino. Tyto dva druhy jsou nejoblíbenější z toho důvodu, že jsou také nejznámější. Většinou milovníci kávy ví, že s největší pravděpodobností neudělají chybu s typickým espressem, a pokud milují kávu s našlehaným mlékem, pak je cappuccino tou správnou volbou. Existuje však mnoho dalších druhů, které stojí za to vyzkoušet.
Základním stavebním kamenem je espresso
Espresso se v dnešní době dělí na čtyři různé druhy, které se od sebe různí hlavně velikostí.
Klasické espresso
Klasické malé espresso je připravené pouze z 8 gramů mleté kávy a horké vody. Na první pohled se může zdát, že na přípravě espressa není co zkazit, dokonalé espresso je však podmíněné správnou hrubostí kávy, tlakem i teplotou vody. Každý z těchto aspektů může ovlivnit sílu a výslednou chuť espressa.
Ristretto
Často se ristrettu říká piccolo, což rozhodně nepatří do správného kavárenského názvosloví. Lahodné ristretto se připravuje stejným způsobem jako espresso, jeho velikost je však o dost menší. Podle italských předpisů, odkud také tento druh kávy pochází, by mělo mít ristretto pouze 22 ml. Ristrettu by neměla chybět silná chuť a lahodná kávová pěna na hladině.
Espresso lungo
Lungo je v podstatě větší espresso, které má nejspíš svůj původ z Francie, ale Italové si jej přivlastňují stejně jako všechna ostatní espressa. Lungo může být připravované do šálku až o velikosti 60 ml. Přitom poměr kávy je většinou stejný jako u menšího espressa, avšak na tento poměr kávy u lunga použijete dvojnásobné množství vody.
Chcete alespoň trochu mléka? Zvolte macchiato
Italové říkají macchiatu tečkovaná káva. Tento druh espressa je připravovaný opět podobným způsobem jako klasické espresso, avšak do macchiata přidáte ještě lžičku napěněného mléka, které dodá výsledné kávě na jemnosti.
V dnešní době se macchiato spíše podobá více cappuccinu, jelikož poměr kávy s vodou a mléčné pěny se od původního druhu trochu liší. Přesto si na lahodném espressu s trochou mléka velmi pochutnáte.
Espresso je příliš silné? Ideálním druhem bude americano
Silné espresso zředěné větším množstvím horké vody? Seznamte se s americanem. Tento druh kávy byl původně připravovaný z toho důvodu, že pro americké vojáky bylo klasické italské espresso příliš silné. Americano se připravuje v poměru 1:5, kdy se zbytkem vody ředí espresso až po jeho přípravě.
Správné americano rozhodně není připravované celé přes páku s mletou kávou, to by chuť celé kávy úplně zničilo. Většinou k šálku s malým espressem dostanete s kavárně ještě menší sklenici horké vody, kterou si sami do americana dolejete.
Jste milovníkem lahodné mléčné pěny? Cappuccino si zamilujete
Kdo by neznal lahodné cappuccino? Tento druh kávy je známý díky stejnému podílu espressa, horké vody a mléčné pěny. Milovníci cappuccina si oblíbí tento druh kávy většinou právě díky bohaté mléčné pěně, která může být vysoká klidně i 2 centimetry. Hustá krémová pěna je připravená z kvalitního mléka a výslednou kávu krásně zjemní.
Velké a jemné caffee latté
Pokud si zamilujete kávu připravenou s lahodnou mléčnou pěnou, pak jistě musíte vyzkoušet i lahodnou verzi většího cappuccina. Latté se většinou připravuje do vysoké sklenice, ve které můžete vidět dvě vrstvy. Ve spodní části se nachází asi 30 ml espressa, a nad ním asi 200 ml napěněného mléka, které zdobí celkový výsledek tohoto oblíbeného druhu kávy. Nejdříve se do šálku připravuje espresso, a až poté na něj mléčná pěna.
Vyzkoušejte také ledovou kávu Caffee latte, nebo také další druhy ledové kávy.
Často zaměnitelné s latté macchiato
Často milovníci kávy nebo dokonce baristé v kavárnách nedělají rozdíl mezi latte a latte macchiato. Přitom je rozdíl celkem markantní. Na rozdíl od klasického latté, které je připravené ze dvou vrstev, je latté macchiato připravené ze tří vrstev. Ve spodní části najdete horké mléko, na něm vrstvu espressa, a poté opět našlehanou mléčnou pěnu. Hlavní rozlišností je způsob přípravy, kdy se do mléčné emulze vlévá připravené espresso.
Ať už si zamilujete jakýkoliv druh kávy, věříme, že s tímto jednoduchým návodem budete již přesně vědět, jaký druh kávy je ten nejlepší – a už nikdy si svou oblíbenou kávu neobjednáte špatně.