PolévkyRecepty

Poctivá dršťková polévka – Klasický recept

Dršťkovou polévku máme spojenou s tradiční českou kuchyní. Dršťky jsou výborným zdrojem bílkovin a příprava staročeské dršťkové polévky není nijak složitá.

Co jsou dršťky?

Než se s vámi podělíme o seznam surovin a recept na klasickou dršťkovou polévku, pojďme si dršťky představit. Z čeho jsou vlastně dršťky? Ty tradiční se vyrábí z hovězích předžaludků. Hovězí dršťky jsou tedy vlastně směsí čepce, bachoru a knihy. Ty jsou důkladně několikrát propláchnuty vodou, až z nich zbude čistá svalovina. Ta se následně nakrájí na plátky, kterým se říká dršťky. Na pultech řeznictví ale můžeme narazit také na vepřové dršťky, které jsou vyrobeny z vepřových žaludků a jsou narůžovělé.

Jsou dršťky zdravé?

Kromě toho, že již víte, jak dršťky vznikají, zmíníme si i jejich základní vlastnosti. Dršťky jsou totiž zdraví prospěšné a mají blahodárný vliv na:

  • zdraví kostí,
  • růst svalů,
  • dostatek červených krvinek.

Dršťky jsou plné bílkovin, díky čemuž mají pozitivní efekt na zdraví kostí i svalů. Obsahují také vitamín B12. Ten se postará o to, aby u vás nenastala anémie a počet vašich červených krvinek byl v normě. Zároveň jsou dršťky nízkokalorické a napomáhají hubnutí. Ovšem pozor! Při nadměrné konzumaci mohou zvýšit váš cholesterol.

Dršťky na několik způsobů

Hovězí dršťky nejsou typické pouze pro tradiční českou kuchyni, ale oblibě se těší i v jiných zemích. Například v Itálii nedají dopustit na zadělávané dršťky, které připravují se zeleninou. Příprava drštěk je stejná, ať už se rozhodnete uvařit klasickou hospodskou dršťkovou polévku nebo vyzkoušet zahraniční recepty. Předvařené dršťky musíte znovu proprat ve vodě a následně povařit.

Jak připravit dršťky na dršťkovou polévku?

Pojďme se již nyní vrhnout na samotnou přípravu drštěk na polévku. Pokud si koupíte syrové dršťky, strávíte jejich přípravu minimálně hodinu. Přestože již prošly několika cykly mytí, musíte je i přesto vyčistit a několikrát povařit.

Jak vyčistit čerstvé hovězí dršťky? Promýt je pod proudem vody a minimálně třikrát za sebou provařit v osolené vodě. Chcete si práci ulehčit? Nakupte si předvařené hovězí dršťky a doma je pečlivě propláchněte vodou a následně vložte do hrnce vodou a přiveďte k varu. Jejich uvaření doměkka trvá přibližně 20 až 25 minut.

Recept na dršťkovou polévku

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 10 minutČas vaření: 50 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Staročeská dršťková polévka vypadá na pohled jako gulášová. Skládá se ze silného hovězího vývaru, drštěk a směsi koření.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Předvařené dršťky promyjte vodou a nakrájejte na malé proužky, ale ne moc drobné.
  2. Vložte je do hrnce s osolenou vodou a vařte doměkka. To potrvá přibližně 20 minut. Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno.
  3. Jakmile budou dršťky uvařené, sceďte je a nechte okapat.
  4. Ve středním hrnci nechte rozpustit sádlo a orestujte na něm cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, zaprašte ji moukou a sladkou paprikou.
  5. Do směsi přilijte vývar a důkladně míchejte. Pak přidejte zbývající ingredience – sušenou majoránku, prolisovaný česnek, kmín, sůl, pepř a dršťky.
  6. Následně přiveďte dršťkovou polévku k varu a nechte 30 minut povařit.
  7. Polévku podávejte s čerstvým chlebem a ozdobte čerstvou majoránkou.

Dršťková polévka v jiných zemích

Dršťková polévka z předvařených drštěk je lahodná, co ale vyzkoušet její tureckou, polskou, karibskou nebo vegetariánskou verzi? Recept na tureckou verzi dršťkové polévky obsahuje mléko, olivový olej, citronovou šťávu a vinný ocet. V Polsku do tradiční dršťkové polévky přidávají zeleninu, tudíž je výsledkem jakýsi dršťkový vývar. Karibská verze je typická přidáním dýní a batátů.

TIP: Skvělou pochoutkou je také buřtguláš. Vyzkoušejte recept na tohle chutné jídlo.

Od všech předchozích verzí se ale liší vegetariánská verze dršťkové polévky. Zkuste si připravit dršťkovou polévku z kotrče, hlívy ústřičné a dalších hub. Příprava je stejná, pouze nahradíte dršťky vašimi oblíbenými houbami.

Pochutnejte si na domácí dršťkové polévce. Dobrou chuť!

Zdroje: italianspoon.com.au, thespruceeats.com, polishfoodies.com


Další recepty na polévky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)