Drožďová pomazánka má typickou chuť, kterou mnoho lidí zbožňuje již od školky. S jednoduchým receptem si tento skvělý pokrm zvládnete doma připravit během chvilky.
K čemu se hodí drožďová pomazánka?
Pomazánka z droždí či takzvaná kvasnicová pomazánka se skvěle hodí k jakémukoli pečivu. Můžete si ji tak dopřát na snídani, na svačinu či na večeři. Nejlepší je s čerstvým chlebem, pokud vám stále v paměti zůstává drožďová pomazánka ze školky, jde o nejčastější kombinaci. Ovšem kromě toho se jemná drožďová pomazánka hodí i k toastům či bagetám, zvolit můžete i jiné oblíbené pečivo.
Díky svému bohatému a lahodnému chuťovému profilu je drožďová pomazánka skvělou volbou pro různé příležitosti, jako jsou oslavy, pikniky, rodinné večeře nebo prostě jen pro chvíle, kdy máte chuť na něco lahodného.
Nejlepší pomazánky na jednohubky: 10 tipů pro návštěvy i oslavy
Recept na drožďovou pomazánku
Luxusní drožďová pomazánka kombinuje výraznou chuť droždí, jemnost másla a svěžest čerstvých bylinek. Díky přidání másla vzniká ta nejlepší drožďová pomazánka, která si vás získá jemnou chutí a vyváženou kombinací surovin.
Suroviny
Postup
- Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a na kousku másla osmahněte, aby cibule zesklovatěla.
- Do pánve rozdrobte čerstvé droždí a nechte ho rozpustit.
- K cibuli a droždí přidejte vajíčka, lehce osolte.
- Vajíčka míchejte a nechte osmahnout, aby byla hotová. Poté nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
- Na závěr ještě přidejte zbývající máslo (zhruba 80 gramů) a s pomocí ručního mixéru rozmixujte, aby vznikla hladká pomazánka.
- Hotovou pomazánku skladujte v lednici. Servírujte s oblíbeným pečivem, můžete posypat čerstvými bylinkami, například pažitkou.
TIP: Připravte si recept na škvarkovou pomazánku
Jak vylepšit pomazánku z droždí?
Pro mnoho lidí je oblíbenou klasickou ze školky drožďová pomazánka. Recept proto obsahuje pouze základní postup, díky kterému si tento pokrm můžete připravit. Ovšem nabízí se celá řada různých vylepšení, jak můžete chuť pozměnit a vytvořit tak zcela nový zážitek.
Zařadit můžete rozmanité suroviny. Skvělou volbou je přidání sýra, případně slaniny či jiné uzeniny pro ještě výraznější a rozmanitější chuť. Ovšem pro to, aby vznikl ještě lepší pokrm, můžete přidat třeba i další bylinky jako je tymián, rozmarýn, oregano či bazalka.
Mezi oblíbené koření patří také červená paprika a kmín. Případně se nabízí drožďová pomazánka s hořčicí. Přidávat můžete suroviny zcela podle své chuti a vytvořit si tak vlastní originální pomazánku.
Nabízí se i zajímavá alternativa pro ty, které láká drožďová pomazánka bez vajec. Namísto vajíček můžete přidat strouhanou mrkev či cuketu. Zachováte tak konzistenci, přičemž navýšíte obsah vitamínů a minerálů. Vznikne tak zdravá pomazánka nabitá živinami.
Případně si můžete vyhrát se servírováním. Vyzkoušejte kombinaci s různými druhy pečiva a zeleniny, abyste vytvořili různá chuťová spojení. Navíc jíme i očima – atraktivní servírování tak může ke konzumaci přimět i náročné strávníky, ať už jde o malé či velké jedlíky.
Jak dlouho vydrží drožďová pomazánka?
Výborná drožďová pomazánka vám pravděpodobně v lednici moc dlouho nevydrží. Pokud však připravíte více porcí, můžete ji bez problému skladovat v chladničce několik dní – ideálně do 3 až 5 dnů od přípravy.
Patříte ke skupině milovníků tradiční drožďové pomazánky tak, jak ji známe ze školky nebo jste naopak druhá polovina, která se chuti droždí obloukem vyhýbá?
Zdroj: yumecipe.com, myrecipes.com
Další oblíbené recepty na pomazánky